Dot vai nedot māneklīti bērnam?

Dot vai nedot māneklīti bērnam?

18. Jan 2011, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dot mazulim mānekli vai nedot mazulim mānekli ir jautājums kuru uzdod sev gandrīz visi jaunie vecāki un vienas noteiktas atbildes nav un arī īstenībā nevar būt, jo katrs bērns ir savādāks un arī mediķu vidū nav vienota ieteikuma kā rīkoties.

 

Dzīvē ir situācijas, kad mazulim māneklis ir ļoti nepieciešams, tikpat bieži māneklis ir nepieciešams vecakiem, lai iegūtu mirkli atpūtai.

 

Izdarot izvēli par mānekļa lietošanu mēs zināmā mērā ietekmējam arī bērna attīstību un veselību kopumā.

 

No ļoti plašā pieejamā mānekļu klāsta ir diezgan grūti orientēties, krāsas, formas, izmēru un cenu dažādība ir iespaidīga.

 

Par galveno kritēriju vajadzētu kalpot bērna attīstības un drosības aspektam.

 

Jau vairāk kā pirms 50 gadiem Vācijā divi ārsti Balters un Millers ir patentējuši NUK ortodontiskā mānekļa formu, kuras pozitīvā ietekme uz bērna mutes dobuma attīstību ir pierādīta vairākos pētījumos un arī dzīvē ar šīs formas mānekli vai knupi ir izauguši miljoniem bērnu. Šajā laikā NUK ir radījis daudzus jaunus bērnu attīstošus produktus, tai skaitā ir speciāli ortodontiskas formas mānekli, kurus Vācijā izmanto logopēdi, lai palīdzētu bērniem ar problēmām

 

Ortodontiskā forma palīdz atdarināt zīšanas procesu brīdī, kad mazulis ir pie mammas krūts, pateicoties tam tiek pareizi darbināti mutes dobuma muskuļi, veidojas žokļa un sejas forma, tiek nodrošināta pareiza elpošanas, tas viss ir kā pamats bērna fizioloģiskajai attīstībai.

 

Visas mānekļa detaļas ir pārdomātas tā, lai viņš būtu mazulim pilnīgi drošs.

 

Ir pieejami 2 dažādu materiālu mānekļi: lateksa un silikona. Kā vienam, tā otram ir savas priekšrocības. Silikons ir sintētiski radīts materiāls, caurspīdīgs, diezgan elastīga un pietiekami stingrs. Lateks dabīgs materiāls, mīksts un ļoti elastīgs. Tā krāsa ir no gaiši līdz tumši dzeltenai. Patīkamā ziņa ir tā, ka NUK lateksa knupji un mānekļi pateicoties speciālajai ražosanas tehnoloģijai ir atzīti par brīviem no riska izraisīt lateksa alerģiju, tas atbrīvo vecākus no liekiem uztraukumiem izvēloties lateksa mānekli. Jāatcerās ka lateksa knupis vai māneklis ir pietiekami bieži jāmaina, jo tie nolietojas.

 

Protams, izvēle ir vairāk atkarīga no mazuļa, mums tikai jāmāk tā saprast.

 

Ir bērni, kuri nevēlas ņemt ortodontisko mānekli, jo tas liek mazulim strādāt un trenēt savu sejas-žokļu muskuļus, iespējams tie ir bērni, kuru dabiskais zīšanas reflekss jau ir apmierināts un māneklis nav nepieciešams vispār.

 

Būtu labi, ja mēs kā vecāki to saprastu un nemēģinātu bērnu vienkārši aizbāzt.

 

Mānekļu sakarā ir jāatcerās, ka otrajā dzīves pusgadā pienāk brīdis, kad bērns ir gatavs attiekties no mānekļa, tas notiek individuāli no 6-7 līdz 11-2 mēnešu vecumam un būtu labi ievērot šo brīdi un tad atteikšanās no mānekļa būs viegla un netraumatiska. Vēlāk šis process dažreiz ir diezgan sarežģīts un prasa lielākas pūles kā no bērna, tā arī no aprūpētāju puses. Lai cik vēlu vai ātri tas notiek, vajadzētu vienmēr nebojātus, tīrus knupjus un mānekļus,  tas pasargās Jūsu mazuli no iespejamā kariesa un citām veselības problēmām.

18. Jan 2011, 15:00

Mums Nuk knupis nu nemaz nepatika un ne jau silikona vai lateksa formas dēļ, bet gan plastmasas ietvara dēļ. Mazajai bija norīvēti vaidziņi. Kā izņēmu knupi, tā vaidziņos rievas norīvētas. Turklāt nevis nospiestas, bet ādiņas virskārta norīvēta. Vienreiz pat smērēju ar bepanthenu. Pieļauju, ka tas mums lielo vaidziņu dēļ...cik nu lieli vaidziņi var būt jaundzimušam bērniņam ar svaru 3,470 un garumu 56cm, bet ražotājam tās lietas bija vairāk jāpārdomā. Samainīju pret Avent knupi un viss o.k. Mazai patīk un man prāts mierīgs.

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 18. Jan 2011, 11:20

abas meitenes tā kārtīgi sāka ņemt knupi,kad sāka ēst maisījumu, līdz tam ņēma,bet negribīgi.
Kā atradinājām Elīnu jau rakstīju.
Par Līvu nesatraucos,jo vēl ir laiks.

18. Jan 2011, 10:25

Es biju pilnīgā pārliecībā, ka knupi nelietošu. Līdz trešajai mazuļa dzīves dienai... 😃
Naktīs uznāca traka raudāšana, ko nevarēja tik viegli nomierināt, tad nu talkā nāca knupis... Tagad mums 8 mēneši, knupi lietojam aizmiegot. Aizmigt bez knupja kļūst arvien grūtāk un grūktāk. Jau tagad sāku bažīties par atradināšanu.

taschinka taschinka 18. Jan 2011, 10:17

Man dēlam bija vienalga kāda soska,kaut vai mazāka vai arī lielāka izmēra.Mums māsiņa slimnīca pati dēlam iedeva sosku,jo viņs raudaja,bet raudaja jo puncis pūtās.Sakumā,pirmos menesus nebija tik svarīga ta soska,tik kad gulēt gāja,bet vēlāk jau ar vien vairak un vairāk piekērās.Sakodiens mums ir pareizs un viss kārtībā.Lietojām tikai silikona Nuk firmas.

18. Jan 2011, 09:53

mēs savam mazajam iedevām knupīti, kad viņš bija nedēļu vecs. Sākuma ar biju salasījusies, ka māneklīši nav labi , ka veidojas nepareizs sakodiens utt. Bet, kad naktī mazais nevarēja ilgi nomierināties, raudāja vienā raudāšanā, tomēr iedevām mānekli. UN mazais nomierināja sevi zīžot mānekli.Mums bija Avent māneklīši, pirmo ko devām, to arī pieņēma mazais 😀 Mānekli mazais ņēma tikai kad bija jāiemieg, citos gadījumos īpaši neizrādīja par viņu interesi.

mamma27 mamma27 18. Jan 2011, 09:48

Es nemaz sākumā nedevu. Tad ,kad vajadzēja trolejbusā apklusināt mēģināju iemānīt-nekā!!! Viņš neuzķērās. Tā arī mēs iztikām bez šīs lietas un domāju ka ļoti labi.

princesemince princesemince 18. Jan 2011, 07:50

bērniem tik tiešām ir atšķirīgs tas zīšanas reflekss, kurš noteikti būtu jāapmierina. ja māmiņai sāp krūtis vai arī pārliecība neļauj, tad bērniņam jāpiedāvā māneklītis, tā vietā lai bieži liktu pie krūts.
man māneklītis šķiet noderīgs ziemas periodā, kamēr bērniņš patstāvīgi staigā, jo tad nereti laukā tik tiešām ir veiksmīgākais veids kā nomierināt, tā kā ne vienmēr pastāv labvēlīgi apstākļi, lai bērniņu no ratiem izņemtu un samīļotu.

18. Jan 2011, 00:19

Pirms bēbes dzimšanas MK Vecāku skolā dāvanā saņēmām Philips Avent knupīšus, bet mazule tos īpaši neatzīst. Tad nu pirmos divu mēnešus dzīvojām bez. Bet tad sapratu, bēbe dažās krūts ēšanas reizēs vienkārī grib zīst, lai nomierinātos, nevis ēstu, tāpēc nolēmām, ka vajadzētu tomēr iemācīt zīst knupīti. Nopirku Chicko lateksa lielo knupi un tas iet uz urrā tagad. Protams, vēl tas ir jāpietur un bieži jāliek atpakaļ, kad tiek izspļauts, tomēr zīšanas vajadzība tagad ir apmierināta 😀