Diena: Savā vai vecāku gultā?

Diena: Savā vai vecāku gultā?

30. Jun 2010, 15:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazu bērnu vecāki zina, cik ļoti bieži mazulis, kurš nakts laikā mostas divas trīs reizes, nonāk lielajā gultā. Cerībā, ka visi izgulēsies. Nedariet tā! — brīdina profesors Pēteris Flemings no Bristoles Universitātes.

 

90.gadu sākumā viņš ar aicinājumiem guldīt mazuļus uz muguras ievērojami samazināja ar pēkšņās nāves sindromu mirušo zīdaiņu skaitu. Tiek uzskatīts, ka P.Fleminga kampaņa glābusi apmēram pusmiljonu mazuļu. Jaunākā pētījuma autori uzsver, ka nevēlas dēmonizēt vecāku gultu, taču grib pierādīt, ka mazulim ir drošāk viņa paša gultiņā.

 

Svarīgi būt pie mammas

 

Tomēr ne Lielbritānijā, ne arī citviet pasaulē pediatru un psihologu nostāja šajā jautājumā nav vienāda. Rietumvalstu pediatri lielākoties iesaka bērnus jau no mazām dienām radināt pie savas gultiņas, saka Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāja profesore Dace Gardovska. Gulēt atsevišķi bērnu veselībai ir svarīgi, ja vecāki smēķē, lieto alkoholu un neņem vērā, ka viņu gultā dūnu segās mazulis var nosmakt. Taču, ja vien vecāki neapreibinās, ir psihiski veseli, mazulis līdzās viņiem ir drošībā. Mamma un tētis arī miegā jūtas atbildīgi par bērnu un intuitīvi jūt bīstamas situācijas, pārliecināta pediatre Vizma Meikšāne un psiholoģe Vita Kalniņa.

 

V.Kalniņa: "Nesen lasīju kādas austriešu terapeites pētījumu, kurā minēts, ka tie bērni, kuri pirmajos trijos dzīves mēnešos tiek pārnēsāti lakatos un teju nepārtraukti, arī guļot, ir cieši blakus mammai, daudz retāk cieš no kolikām. Jūtīgiem bērniem ir svarīgi just mammas tuvumu."

 

Pediatres V.Meikšānes praksē nav bijis gadījumu, ka bērns, guļot vecāku gultā, nosmaktu. Tomēr arī viņa neiesaka guldīt mazuli pieaugušo guļvietā. Mazuļi, kuri tiek guldīti vecāku gultā, var izkrist no tās ārā. Katru reizi, kad mazs bērns ir nokritis no augstuma, viņš noteikti jāved uz slimnīcu, lai pārliecinātos, vai nav lūzumu, plīsumu vai citu traumu. "Tikai vienu reizi es no mammas esmu dzirdējusi, ka viņa miegā ir nejauši uzgūlusies mazulim. Taču viņš sācis knosīties un māte laikus pamodusies," stāsta pediatre.

 

***

 

Kas ir bērna pēkšņās nāves sindroms

 

Pēkšņās nāves sindromu angliski sauc par cot death, ko varētu tulkot kā "nāve bērna gultā". Tā nav slimība. Drīzāk tā ir diagnoze, kas tiek noteikta, kad bērns negaidīti nomirst un ne ārsti, ne izmeklētāji, ne tiesu medicīnas eksperti nespēj noteikt nāves cēloni. Pagaidām pētnieki sliecas domāt, ka līdz nāvei noved vairāku faktoru kopums.

***

Kā samazināt risku?

 

1.Liec gulēt mazuli uz muguras viņa gultiņā, tas samazina risku, ka bērns var nosmakt. Vēlams, lai pat viņa diendusas laikā kāds pieaugušais būtu tuvumā!

2.Piecu līdz sešu mēnešu vecumā mazuļi veļas, tādēļ naktī ir jāpārbauda, vai bērns guļot neaizgriežas ar seju spilvenā vai segās.

3.Atmet smēķēšanu un nelaid savā mājā nevienu ar kūpošu cigareti rokā! 40% no mirušajiem bērniem, kuriem tika konstatēts pēkšņās nāves sindroms, māte grūtniecības laikā smēķēja. Ja abi vecāki smēķē, mazulim ir piecas reizes lielāks risks.

4.Padomā par knupīti! Dažos pētījumos konstatēts, ka knupīša lietotājiem ir mazāks šī sindroma risks. Viens no skaidrojumiem — caurumiņi knupītī dod iespēju elpot arī tad, ja sega ir uzkritusi virsū. Cits izskaidrojums — knupīša lietošana stimulē bērna kontroles mehānismus. Taču, ja mazulis negrib knupīti, nevajag viņu piespiest to lietot.

5.Nesaģērb mazuli par siltu! Naktī viņam nevajag vairāk par divām gaisa caurlaidīgām drēbītēm. Uzklāj segu tikai uz kājām, lai ierobežotu iespēju, ka mazulim sega uzkritīs uz galvas!

6.Telpa, kur ir mazuļa gultiņa, nedrīkst būt karsta. Ideāla temperatūra ir 16—20 grādi pēc Celsija. Mazuļa gultiņai nevajadzētu atrasties līdzās radiatoriem, krāsnij, kamīnam vai tiešā saules gaismā.

7.Ideāli, ja pirmos sešus mazuļa dzīves mēnešus viņa gultiņa atrodas blakus vecāku gultai. Neguli ar mazuli kopā arī tad, ja esi ļoti noguris!

8.Neliec bērna gultiņā dūnu segas, vatētas segas, spilvenus!

9.Nepieļauj, ka tu ar mazuli rokās iemiedz sofā vai klubkrēslā!



Gunita Nagle
Diena

31. Oct 2009, 09:37

Mums mazajai jau 2 gadinji,bet visu laiku tikai guļ pie mums gultaa...nekādi pierunaat nevaram guleet sava gultinja☹

30. Oct 2009, 23:12

Es saprotu, ka var izgulēties trijatā vienā gultā, bet kā ar intimitāti? Vai tā nepazūd?

30. Oct 2009, 22:51

Njaa, par segu aktuāls jautājums! Nāk ziema un tiešām nezinu, kādu sedziņu, lai iegādājas...

Muuna Muuna 30. Oct 2009, 22:47

bet kāda tad būtu laba sega jaundzimušam? Vai arī tiešām tās vispār netiek liktas - tik uz kājiņām?? 😀

30. Oct 2009, 20:21

Man kāda veca vecmāte teica- ja māte nav slima (kautvai iesnas), nav dzērusi vai kā citādi ar apgrūtinātu maņu funkciju, māte savam bērnam nevar uzgulties- mātes refleks. Bet uzkatu, ka ar bērniņa ienākšanu ģimenē nedrīkst pazust zonai , kas ir tikai pārim. Ir sava vietiņa bērnam un ir vieta kas paliek tikai man un vīram- mūsu laulības gulta. Protams, reizēm , kad bērns ir apslimis un kāmēr viņu ieaijā, mēdz bērniņš aizmikt blakus. Bet pēctam tiek iecelts savā gultā. Vai no rita ielec mums blakus, lai pamodinātu. Jeb kurā gadījumā- bērnam ir bērna gulta un mums savējā!

30. Oct 2009, 18:49

mūsu meitiņa arī guļ sava gultiņā,pie manis gulēja tikai pirmo nedēļu😀😀😀
redzēs,kā būs kad lielāka būs,gan jau gribes ielīst arī mūsu gūltā,bet kā rīkošos nezinu😀

30. Oct 2009, 18:11

Mēs mazo gulēt liekam tikai savā gultiņā, nekad neguļam visi kopā, lai gan mazā šad tad ielien mums starpā, bet neļaujam tāpat,,,vislabak izguļamies tad, kad mazā cuč savā gultiņā....😀😀😀

30. Oct 2009, 10:26

Manuprāt, noderīgs raksts! Mēs jau no pašas dzimšanas mazo guldinam savā gultiņā, pirmos 2-3 mēnešus gulējām vienā istabā ar dēliņu, taču pēc tam pamazām pārvācāmies uz blakus istabu un nu mazais pieradis čučēt patstāvīgi.
Tiesa, vienreiz, kad bijām ciemos, paņēmām mazo sev blakus lielajā gultā, rezultātā ne es, ne vīrs neizgulējāmies, jo visu laiku uztraucāmies, ka kaut kas nenotiek...