Bērnu traumatisms Līgo un Jāņu svētku laikā

Bērnu traumatisms Līgo un Jāņu svētku laikā

12. Apr 2011, 09:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līgo svētki ikvienam asociējās ar prieku, kopā būšanu, dejošanu un kādam arī ar papardes ziedu meklējumiem. Taču mēs nedrīkstam aizmirst par saviem bērniem, kuriem ne mazāk gribās līdzdarboties svētku svinēšanai.

 

Un šie svētki, tāpat kā citi, nav iedomājami bez traumām. Kam tad būtu jāpievērš uzmanība, lai pasargātu mazuļus no traumām, un kas būtu jādara, ja ir noticis kāds nelaimes gadījums?

 

Konsultē Neatliekamās medicīniskās palīdzības Rīgas reģionālā centra pārstāvis Roberts Fūrmanis.

2

Pašā sākumā bērnus gribētu iedalīt trīs nosacītās grupās. Pirmā grupa ir zīdaiņu vecums no bērna pirmajām dzīves minūtēm līdz brīdim, kad bērns sāk aktīvi pārvietoties, tas ir apmēram līdz viena gada vecumam. Otrā grupā ir tie bērniņi, kuri aktīvi sāk pārvietoties, izzināt pasauli savām acīm, tausti, garšu un ožu. Savukārt trešajā grupā vēlos iekļaut tos bērnus, kuri jau nedaudz sāk apzināties savas darbības, sāk saprast, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, sāk izmantot citus pārvietošanās līdzekļus utt. Un katrai no šīm grupām ir sava traumu un nelaimes gadījumu specifika, un tālāk tiks aprakstītas, manuprāt, būtiskākie un biežākie gadījumi šajās grupās.

 

Zīdaiņi

 

Kā pirmo grupu minēju bērnus zīdaiņa vecumā. Šajā vecumā, tāpat kā citos vecumos, bērniņam ir nepieciešama pastāvīga un nepārtraukta vecāku uzmanība, lai novērstu un pasargātu viņu no iespējamām traumām. Sajusts savu vecāku klātbūtni ir arī ļoti nozīmīgs faktors mazuļa attīstībā.

 

Aizrīšanās ar pārtiku

 

Diezgan bieža parādība šajā grupā ir aizrīšanās ar pārtiku vai kādām rotaļlietām, kuras tiek novietotas bērna ratiņos vai gultā, kurā atrodas bērns.

 

Lai pasargātu mazuli no aizrīšanās, pirmkārt, ir rūpīgi jāseko līdzi tam, kā bērns ēd un ar kādām rotaļlietām viņš spēlējās.

 

Bērna barošanas laikā bērniņam ir jābūt nodrošinātiem brīviem elpceļiem, sevišķi barojot ar krūti, jo šī ir bieža parādība bērna zīdīšanas periodā, kad viņš maltītes laikā nespēj brīvi elpot, līdz ar to būs apetītes trūkums, raudulīgums un sliktākajā gadījumā pat svara zudums, kas var būtiski ietekmēt bērna fizisko un garīgo attīstību.

 

Svētku laikā rūpīgi ir jāseko līdzi tam, lai kāds no citiem svinību dalībniekiem nemēģinātu pēc sava prāta mazuli pabarot, jo pastāv aizrīšanās risks, ja šim bērniņam tiks dota rupja, nesasmalcināta barība.

 

Aizrīšanās ar rotaļlietām

 

Pārbaudiet mantas, kas atrodas bērniņa tuvumā. Daudzas spēļmantas vai grabuļi satur sīkas, viegli atdalāmas detaļas, ar kurām bērns var aizrīties, kas izpaužas ar raudulīgumu, elpas trūkumu un pat zilganu ādas krāsu. Šajā situācijā nesniedzot savlaicīgu palīdzību šim mazulim var attīstīties elpošanas, sirdsdarbības un pat smadzeņu funkcijas traucējumi, kas smagākos gadījumos var beigties ar letālu iznākumu un traģēdiju uz visu atlikušo dzīvi. Kāda tad ir rīcība?

 

Kā jārīkojas, ja mazulis ir aizrijies?

 

- Vispirmām kārtām vecākiem ir jāsaglabā miers un jācenšas saprast, kas tad īsti ir noticis.
- Rūpīgi jānosaka bērna vitālie rādītāji - samaņa, elpošana un sirdsdarbība, un pēc tam jāpieņem pareizais rīcības modelis.
- Vienmēr jācenšas savlaicīgi izsaukt ātro palīdzību.
- Rūpīgi ir jāapskata mazuļa mutes dobums, ja gadījumā šis svešķermenis atrodas mutē. Ja tur neko neredz, tad censties šo svešķermeni evakuēt no elpceļiem, izmantojot vieglus uzsitienus starp lāpstiņām, iepriekš fiksējot bērna galvu ar savu roku, to atbalstot pret augšstilbu.
- Ja šis darbības nav bijušas veiksmīgas, tad bērniņš jānovieto uz muguras, un jāpielieto paņēmiens, spiežot bērnam uz krūšu kaula ar trīs rokas pirkstiem. Tādas manipulācijas atkārto tik ilgi, kamēr svešķermenis ir evakuēts vai notikuma vietā ierodas ātrā palīdzība.

 

Pārkāršana

 

Vēl pie šīs grupiņas gribu pieminēt pārkaršanas gadījumus, kad bērns tiek atstāts saulē vai ievietots bērnu ratiņos, kur arī ir iespējama pārkaršana. Arī bērna atstāšana mašīnā draud ar pārkaršanas iespējamību. Tāpēc rūpīgi ir jāseko līdzi šīm lietām. Kāpēc šai tēmai ir jāpievērš tāda uzmanība? Šajā vecumā bērna termoregulācijas sistēma nav līdz galam attīstījusies. Tāpēc ir iespējamas straujas temperatūras svārstības, kas būtiski var ietekmēt bērna veselības stāvokli. Parasti temperatūra uzkāpj līdz 38-40 grādiem pēc Celsija. Šāda temperatūras starpība ir diezgan bīstama.

 

Pārkaršanas jeb hipertermijas pazīmes ir raudulīgums, nespēks, miegainība un smagākos gadījumos ir novērojama arī pat vemšana.

 

Rīcība hipertermijas gadījumā: novieto bērnu vēsākā vietā, vēlams ēnā, pēc tam bērnu rūpīgi ir jāatbrīvo no biezā apģērba un pamperiem, kas arī ir būtisks pārkaršanas iemesls, rūpīgi vēdināt bērnu, radīt gaisa plūsmu, var ierīvēt ar ūdeni, kas palīdz samazināt temperatūru. Un atliek gaidīt līdz simptomi mazināsies vai ieradīsies ātrā palīdzība. Svarīgi arī ir bērnu ratiņus novietot drošā vietā, lai tie nesāktu ripot un, nedod Dievs, ieripos vēl kādā ūdenskrātuvē.

 

Bērnu vecākiem viennozīmīgi vajadzētu arī atturēties no alkohola lietošanas, esot kopā ar savu atvasi.

 

Atcerieties! Mazulis šādā vecumā nevar pats neko pastāstīt, tāpēc lūgums jums, vecāki, - rūpīgi svētku laikā sekojiet līdzi savam bērniņam!

 

Bērns, kurš patstāvīgi sāk iepazīties ar apkārtni

 

Runājot par otro grupu, šī ir grupa, kad bērns sāk rāpot un vēlāk - staigāt. Šajā periodā viņam liekas interesants viss, ko var paņemt rokā, ko var pagaršot, kur var ielīst un kur var ielikt savu roku.

 

Bērnu šajā vecumā svētku laikā nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Kādam no vecākiem vienmēr ir jāseko līdzi, ko viņš dara un kur dodas.

 

Ir jāpasargā bērnu no tuvošanās ugunskuram, jo tā tuvumā ir ne tikai liesmas un karstas ogles, bet arī sprakšķošas dzirksteles, kas var trāpīt bērnam acī vai kur citur, nodarot nopietnus miesas bojājumus.

 

Alkohols jātur bērnam nesasniedzamā vietā, jo mazulim var rasties vēlme to pagaršot - viņš taču nesaprot, ka tas ir kaitīgs viņa veselībai un pat no neliela malka spirtotā dzēriena mazulim var attīstīties alkohola intoksikācija, kas var beigties ar ārstēšanos reanimācijas nodaļā.

 

Svarīgi arī ir karstus priekšmetus un traukus ar karstu ūdeni turēt bērnam nesasniedzamā vietā, jo bērna āda ir daudz jūtīgāka par pieaugušā ādu un verdoša glāze ūdens mazulim ir tik pat daudz kā spainis pieaugušajam.

 

Kā rīkoties apdegumu vai applaucējumu gadījumos? Pirmais, kas ir jādara šādos gadījumos, ir cietušās vietas novietošana zem vēsa tekoša ūdens un šis vietas dzesēšana vismaz 20 minūtes. Pēc tam vēlams šo apdeguma vietu atrādīt ārstam, vai nu dodoties uz tuvāko stacionāru pie uzņemšanas nodaļas ārsta vai smagākos gadījumos saukt ātro palīdzību. Nelietot nekādas ziedes, jo tas var apgrūtināt apdeguma dzīšanu un terapiju.

 

Būtiski arī ir svētku laikā pasargāt bērnu no pārēšanās, kas var radīt funkcionālus kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumus.

 

Atrodoties tuvumā kādai no ūdens krātuvēm svarīgi ir sekot līdz, lai šis bērns netuvojās dažādiem tiltiem un laipām, no kurām var iekrist ūdenī.

 

Runājot jau par iepriekšējā grupā pieminēto hipertermiju, arī šeit ir svarīgi rūpīgi sekot līdzi tam, lai bērns nepārkarstu - viegls apģērbs, cepures utt. Un nodrošināt viņu ar iespēju jebkurā brīdī padzerties ūdeni.

 

Bērni, kuri sāk apzināties savas darbības

 

Trešajā grupā traumu spektrs ir visplašākais - sākot no viegliem nobrāzumiem līdz pat smagām traumām, kas komplicējās ar bezsamaņu. Šajā grupā, tāpat kā visās iepriekšējās, būtisku lomu spēlē profilaktiskais darbs - bērna izglītošana par to, ko drīkst un ko nedrīkst darīt.

 

Vieglu nobrāzumu gadījumos svarīgi ir veikt brūces primāru apstrādi un pārsēja uzlikšana. Asiņošanas gadījumā vajag novērtēt, cik nopietna un no kurienes ir asiņošana, jo tas ietekmē palīdzības sniegšanas taktiku - ja asiņošana no ekstremitātes ir dzīvībai bīstama, tad tās apturēšanai izmanto spiedoša pārsēja uzlikšanu. Ja asiņošana ir no galvas, kakla vai vēdera, tad rūpīgi ir brūce jāaizspiež ar roku līdz brīdim, kad asiņošana ir apturēta.

 

Arī apdegumi mēdz būt šo svētku laikā, jo katram sevis cienošam līgotājam taču ir jāpārlec ugunskuram un ne visiem vienmēr tas izdodas veiksmīgi. Arī alkohola lietošana trešajā grupā ar katru gadu aug un problēma arvien paliek aktuāla, tāpēc vecākiem ir svarīgi izglītot savu bērnu par to, ka tas nav nekas labs un ir kaitīgs veselībai. Alkohola intoksikācijas gadījumā, kad ir traucēta apziņa, tad NMP izsaukšana ir obligāta.

 

Nobeigumā gribu vēlreiz un vēlreiz uzsvērt - vecākiem ir jāuzņemas atbildība par savu atvasi un nekādā gadījumā neatstāt viņu bez pieskatīšanas! Svarīgi, ierodoties kādā svinību vietā, bērnam izstāstīt par briesmām, kas draud konkrētajā vietā. Ūdens tuvumā nēsāt uzročus vai citus peldrīkus. Pasargāt svētku laikā no uguns iedarbības. Svarīgi ir sekot līdzi kādu pārtiku lieto mazulis, lai nebūtu kādi funkcionāli KZT traucējumi.

 

Kad ir noticis negadījums, tad pats pirmais, kas vecākiem ir jāizdara, tas ir situācijas novērtēšana un saprašana, kas īsti ir noticis, lai zinātu, kas jādara. Ja neesiet pārliecināti par sava bērna veselības stāvokli, tad labāk tomēr ir vērsties pie speciālista un izvairīties no terapijas mājas apstākļos.

 

***

Pastāsti, kā Tavā ģimenē svin Jāņus, iesūtot reportāžu un stāstu šeit!