Bērnu liekais svars

Bērnu liekais svars

02. Jul 2010, 13:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pārtika, ko pērkam gatavu vai pagatavojam dažu minūšu laikā, virtuālais sports īstu fizisko aktivitāšu vietā, televīzijas pārraides nevis garas pastaigas gar jūru vai pa mežu... Šie ir iemesli, kāpēc arvien vairāk bērniem parādās liekais svars. Kā atzīst bērnu dietologi – liekais svars bērnam var būt arī tad, ja tas ar aci vēl nav redzams. Un tā var notikt, ja mazie uzņem vairāk enerģijas, nekā patērē.

 

Bērnu ārste un dietoloģe Diāna Zagorska stāsta, ka bērni līdz pusaudžu vecumam attīstās pēc noteiktām likumsakarībām. Ir svara un auguma līknes meitenēm un zēniem, pēc kurām var vadīties, kur ir norādītas vidējās normas.

 

Ideālā svara formula

 

Bērna ideālais svars ir bērna vecums reiz 2 un plus 10 kg. Piemēram, ja bērniņam ir 3 gadi, tad viņa ideālais svars ir 16kg.

 

Liekā svara veidošanās

 

Liekais svars ir slikts no vairākiem aspektiem. Pirmkārt, tīri psiholoģiski bērnus apceļ, ja viņi ir tuklīši, netiek līdzi fiziskām aktivitātēm, parasti gan viņi pie tā pierod, bet ilgtermiņā, pēc gadiem 20, pieaug risks saslimt ar 2. tipa cukura diabētu, ir augsts asinsspiediens, ateroskleroze un pakļauts riskam saslimt ar sirds un asinsvadu saslimšanām. Protams, tas būs pēc kādiem 20 gadiem un pašlaik par to nedomā, bet par to ir jāsāk domāt.

 

Kā liecina klīniskie pētījumi, bērniem, kuriem jau ir liekais svars, tikt no tā vaļā ir gandrīz neiespējami, jo bērns aug, un viņam ir nepieciešamas kalorijas pilnvērtīgai attīstībai. Ja ārsts konstatē, ka bērnam ir liekais svars, vecākiem rūpīgi jāizvērtē bērna ēšanas paradumi un jāierobežo kalorijām un taukvielām bagāti ēdieni. Pētījumos ir pierādīts, ka trekns ēdiens, kurš kaloriju ziņā ir tikpat vērtīgs kā ogļhidrātiem bagāta pārtika, nerada tik lielu sāta sajūtu. Līdz ar to treknos ēdienus var apēst daudz vairāk, tā uzņemot vairāk kaloriju nekā nepieciešams.

 

„Šokolāde nebūt nav tā sliktākā. Drīzāk slikts ir tas, kas ir trekns- čipsi, sāļie riekstiņi un citas ēdamas lietas, kur klāt ir sāls. Parastos riekstiņus tik daudz nevar apēst kā tos, kam eļļa un sāls ir klāt, jo šādā veidā tiek kairinātas garšas kārpiņas un gribas vēl un vēl. Ne velti ražotāji ražo pēc principa- krāsaini, saldi, garšīgi, lai gribētos vēl un vēl.

 

Lai vecākiem būtu vieglāk saprast, kā tad veidot bērna ēdienkarti, uztura speciālisti ir izstrādājuši uztura piramīdu. Pirmsskolas vecuma bērnu ēdienkartē ik dienu vajadzētu būt 40% graudaugu un maizes, 35% dārzeņu un augļu, 20% piena produktu, gaļas un zivju, un tikai 5%, tauku un saldumu.

 

Patiesībā uztura un brokastu paradumi veidojas jau 1 līdz 3 gadu vecumā. Ja ģimenē nav ierasts ēst brokastis vai tās ēd vēlu, brīvdienās ilgi guļ, bērnudārzā brokastis neēd, jo nav pieradis tik agri celties. Reizēm audzinātājas mēģinās piespiest, bet reizēm tas nedarbojas.

 

Lai palīdzētu saviem mazajiem izvairīties no liekā svara problēmas, mums jau no mazotnes viņi jāradina pie noteiktām, nesteidzīgām ēdienreizēm, kuru pagatavošanā vajadzētu iesaistīt arī bērnus, veselīgām nevis taukvielām un konservantiem bagātām uzkodām, kā arī kopīgām un regulārām fiziskām aktivitātēm. Bet pats galvenais – bērnu nekad nevajag spiest izēst šķīvi tukšu! Tā mēs ļaujam viņam iemācīties atšķirību starp sātu un izsalkumu, kas ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai mazais izvairītos no iepazīšanās ar lieko svaru.

01. Nov 2009, 18:48

jā mūsu veselīgā pārtika,arī noved bērnus pie liekā svara..vecākiem ir jādomā ko dod ēst bērniem...un protams sportot arī vaig,!!