Bērns un pieklājīgas manieres

Bērns un pieklājīgas manieres

08. Jun 2010, 16:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādā vecumā sākt bērnam mācīt pieklājības manieres, lasi Māmiņu Kluba sagatavotos padomos!

 

 · Nav viena strikta vecuma! Manieres un pieklājības ABC ieaudzina pakāpeniski, nepiespiestā veidā, jau kopš dzimšanas. Vecāku izturēšanās, savstarpējās attiecības, apkārtējo ģimenes locekļu manieres, uzvedības stils, vide - tas viss ietekmēs un audzinās Jūsu bērnu.

 

· Ja jūs lietosiet jau bērnam mazam esot maģiskos „Lūdzu!" un „Paldies!", tad arī bērns tos lietos.

 

· Ja sabiedriskajā transportā būsiet ērcīgs un nikns , nelaipns, tad arī bērns būs tāds pret apkārtējiem cilvēkiem, jo kopēs jūs.

 

· Pieklājīgi uzvesties pie galda, lietot nazīti un dakšiņu, bērns iemācās tieši mājās, tāpēc pašiem vecākiem jāpiedomā, vai ierastais ēšanas stils nav ar šķīvi un karoti pie televizora. No tāda parauga bērns labas manieres nekad neiemācīsies! Tāpēc, ja vēlamies, lai bērns prastu uzvesties sabiedrībā, mājas vide un prasības mājās nedrīkst krasi atšķirties no iziešanas sabiedrībā. Piemēram, vecāki varētu svētdienas brokastu galdu klāt īpaši skaisti, un bērnam aktīvi piedāvāt piedalīties tā dekorēšanā.

 

· Svētki, tradīcijas, gadskārtas, kopējas ģimenes svinības - tie arī ir audzinoši pasākumi, kas māca bērnam noteiktu uzvedību sabiedrībā. Kaut vai bērna dzimšanas diena! Tajā ir tik daudz ko mācīties! Kaut vai pie katras dāvanas pateikt: PALDIES! Un katram aizejošam ciemiņam iedodot līdzi balonu vai kūku - var teikt: LŪDZU!

 

· Pieklājīga uzvedība sākas ar savu rotaļlietu sakārtošanu, savas gultas saklāšanu, savu grāmatiņu nolikšanu, vakara bučas iedošanu visām lellēm, durvju attaisīšanu mammai , u.tml. To visu, starp citu, var iemācīt arī tētis, kaut vai ar savu uzvedību pret bērna māti.

 

· Pieklājība nav nekas abstrakts un atrauts no dzīves. Formāla un didaktiska pieklājības mācīšana neko nemāca, ja vecāki šādu uzvedību nepielieto savā ikdienas dzīvē.

 

Vai Tavs bērns ir pieklājīgs?