Bērna apetītes trūkums var būt saistīts ar mātes anoreksiju vai psiholoģiskām problēmām

Bērna apetītes trūkums var būt saistīts ar mātes anoreksiju vai psiholoģiskām problēmām

23. Apr 2011, 11:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par slikti ēdošiem bērniem Māmiņu Klubam visai bieži nākas dzirdēt stāstus un bažas no jaunajām māmiņām. No vienas puses, diezgan grūti pateikt, cik tad īsti ir jāapēd dienā bērnam? Un arī mammu izpratnes par to, kāds bērns skaitās "sliktais ēdājs", ļoti atšķiras!

{smallpic:1}

Kas vienai ir,ka neēd nemaz, citai nozīmē jau daudz! Bērna sliktajai apetītei tiek meklēti visdažādākie iemesli! Bērns vests pie pediatra, gastroenterologa, pat pie homeopāta un varbūt pat sākts ārstēt no alerģijas, izslēdzot virkni produktu no viņa ikdienas uztura, beigu beigās neēšanas un ļoti sliktās apetītes cēlonis var būt tīri psiholoģiskas dabas un slēpties pašas māmiņas ēšanas traucējumos, piemēram, anoreksijā!

 

Leipcigā, no 1. - 4.jūlijam notika pasaules bērnu mentālās veselības kongress (WAIMH.org),kurā piedalījās arī Māmiņu Klubs. Šajā kongresā tika prezentēti daudzi referāti un prezentācijas no pasaules vadošajiem bērnu psihiatriem un attīstības speciālistiem, kas ilgstoši pētījuši bērna, īpaši zīdaiņa, aprūpes un attīstības priekšnoteikumus. Viena no tēmām bija arī ēdiena atgrūšana un sliktā apetīte.

 

Mums tika prezentēts gadījums, kad vecāki meklējuši bērna psihiatra palīdzību - 3 gadīgs puisītis vecāku klātbūtnē ilgstoši praktiski neko nebija ēdis. Ģimene uztraukusies - ja tas tā turpināsies, bērns nomirs bada nāvē. 

 

Tā kā mazais tiešām bijis ļoti ietiepīgs, ģimene uzsākusi kopīgus seansus ar speciālistu, lai atrisinātu samilzušo problēmu. Pēc dažām sesijām tapa skaidrs, ka sliktās apetītes cēlonis slēpjas bērna un vecāku attiecībās un ir kā rezultāts grūtām dzemdībām un agrīnai bērna atšķiršanai no mātes uzreiz pēc piedzimšanas.

 

Konkrētās situācijas problēmu izdevās atrisināt, taču iemesli bija dziļi un nopietni, saistīti tieši par pašu vecāku pieredzi.

 

Pēc redzētā pārrunājām iespaidus ar Zaigu Blauu - psihiatri un WAIMH filiāles Latvijā vadītāju. Viņa Māmiņu klubam skaidroja, ka ļoti bieži jaunās māmiņas, kurām bērni atsakās ēst (krūti, piebarojumu), pašas cieš vai ir agrāk jaunībā vai skolas gados cietušas no anoreksijas.

 

Māte savus ēšanas traucējumus ļoti bieži pārnes uz bērnu.

 

Tā kā anoreksija ir ļoti nopietna saslimšana, mātei, kas ir pamanījusi sev šādus simptomus, ir jāmeklē speciālista palīdzība.

 

Slikta apetīte bērnam - sekas no ķeizargrieziena dzemdībām?

 

Arī ķeizargrieziena dzemdības un agrība jaundzimušā nošķiršana no mātes, kaut vai tikai uz 30 minūtēm, kamēr mamma atgūstas no narkozes, var ienest liktenīgus pavērsienus mātes un bērna piesaistes veidošanā un krūts zīdīšanas traucējumus. Ķeizara mammas sūdzas, ka pēc operācijas nav varējušas zīdīt mazuļus un piens tā arī nav parādījies.

 

Bērna organismā ķeizargrieziena operācijas laikā arī nokļūst narkoze, līdz ar to viņš ir daudz miegaināks un zīšanas refleksi ar narkozi tiek būtiski nomākti! Zīdīšanas trūkums var radīt problēmas arī vēlākā periodā - bērnam var būt sliktāka apetīte arī uz parasto, ne-mammas, ēdienu. 

 

Diemžēl Latvijā ārsti - gan pediatri, gan citi speciālisti, apetītes trūkumu skaidro fizioloģiski - pievēršot vecākus jaunām bērna diētām, meklējot cēloņus kāda produkta nepanesībā vai pat alerģijā. Kamēr vainas tiek meklētas bērna fiziskajā ķermenī, nereti tās atrodamas tieši vecāku un bērnu emocionālajā saiknē un attiecībās.

 

Atcerieties - ēšana ir viens no svarīgākajiem veidiem, kā bērns ar mums spēj manipulēt. Ēšanas problēmas bērnam bieži vien norāda uz psiholoģiskām problēmām mātē vai ģimenē.