Attīstošās nodarbības bērniem! Ko bērnam piedāvāt tagad, pavasarī?

Attīstošās nodarbības bērniem! Ko bērnam piedāvāt tagad, pavasarī?

26. Jan 2011, 21:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad bērniņš attīstās, ir svarīgi piedāvāt bērnam fiziskās aktivitātes, ja iespējams, svaigā gaisā. Ieskaties, Stellas Mutules, mazo bērnu attīstības speciālists/pedagogs, Vijas Tračumas, fizioterapeite,  Zanes Paičas, fizioterapeite, padomos.

 

Stella Mutule vada attīstības nodarbības bērniem no 1-3 gadu vecumam Māmiņu klubā. Kā atzīst speciāliste, pamat grupa ir bērniņi ap 2 gadu vecumu. Nodarbību mērķis ir iegūst pozitīvas emocijas, iemācīt bērnam veidot, zīmēt, dziedāt, spēlēt mūzikas instrumentus, kā arī gūt pirmo socializācijas pieredzi.

 

Speciālistes atzīst, ka aktivitātei un fiziskām nodarbībām ir ļoti liela nozīme bērna kopējai attīstībai, tas nav saistīts tikai ar fiziskas izturības veicināšanu.

 

Pēdējos gados jaunajām māmiņām ar bērniem tiek piedāvātas dažādas aktivitātes, kur viņas var darboties kopā ar saviem mazuļiem, kā arī parkos pulcējas neskaitāmas māmiņas ar savām atvasītēm, līdz ar to var uzskatīt, ka mammas ir pietiekoši aktīvas.

 

Šeit drīzāk jāskatās, lai mammas pārāk neaizrautos ar mazo ķiparu nodarbinātību un sekošanu viņiem soli pa solim. Populārs kļuvis tāds apzīmējums, kā hipo aprūpe, kurā māmiņas neļauj ne soli bērnam spert bez uzraudzības. Vija Traučuma uzsver, ka bērnam ir vajadzīgs laiks sev, kaut 5 minūtes dienā, kā arī pasaule viņam jāiepazīst saviem spēkiem. Ja bērnam būs liegta šī dabiskā iespēja iepazīt pasauli, kas nereti beidzas arī ar kritieniem un puniem, tad vēlāk viņam būs grūti to iemācīties, un nebūs izstrādājies šis dabiskais instinkts.

 

Vai vajag īpaši veicināt attīstību?

 

Nereti mammas mudina bērnus mācīties un attīstīties ātrāk, jo kaimiņu Anniņa jau māk gan staigāt, gan runāt, bet manējais bērns vēl nē. Tā ir pārlieku liela slodze, jo, lai apgūtu jaunas lietas bērnam ir jābūt sagatavotam. Spiežot panākt citus bērniņus, mēs viņu laužam, vecākiem ir jāskatās un jānovērtē, cik gatavs ir viņu bērniņš, ja redzat, ka viņš ir gatavs celties un spert pirmos solīšus, tikai tad palīdziet.

 

Mazliet jokojot, speciālistes uzskata, ka socializēšanās un aktīvas nodarbības nereti ir domātas tieši māmiņām, tāpat, kā bēbīšu skoliņas. Mazie ķipari vēl nav gatavi šai pirmajai socializēšanai, viņi tikai vēro un pierod, bet, savukārt, māmiņas vēlas pēc iespējas agrāk iziet sabiedrībā, tikties ar citām mammām. Bērnam palīdzēt attīstīties vajag tieši bērna dēļ, nevis tad, kad mammas sajūtas garlaicīgi. Tāpēc nevajadzētu aizmirst, ka pirmos 3 mēnešus, tomēr bērnam ir labāk dzīvoties pa mājām, doties pastaigās pa klusām vietām. Jo pirmie mēneši ir adaptācijas laiks, kad bērns piedod pie apkārtējās pasaules, un skaļas, trokšņainas vietas var ietekmēt viņa nervu sistēmu.

 

Daudzas mammas uzskata, ka vizīte pie fizioterapeita, ir savā ziņā modes tendence, tomēr ārstes lauž šo stereotipu. Pirmo reizi ar fizioterapeitu vajadzētu konsultēties īsi pēc bērna dzimšanas, lai pārrunātu ikdienas rituālus, kā celt bērniņu, kas viņam vajadzīgs. Un nākamā reize, jau ir pēc šiem trīs adaptācijas mēnešiem, kad jau var novērtēt bērniņa veselības stāvokli, apskatīties vai nav paaugstināts tonuss. Šāda ikdienas aprūpe ir ļoti svarīga, jo ļauj novērst jau daudz smagākus attīstības traucējumus.

 

Aktivitātes ārā

 

Fizioterapeite uzskata, ka nekādas īpašas aktivitātes mazam bērnam nav jāpiedāvā, jo jau pastaiga pa zālīti, flīzēm vai asfaltu viņam ir liels pārbaudījums. Kad bērns paaugas, tad jau var piedāvāt spēļu laukumus.

 

Mammām nav jābaidās, no katra nedrošāka soļa un no iespējamajiem kritieniem. Ja ar bērnu ikdienā būsim cītīgi un pareizi strādājušas, atļāvušas viņam pašam mācīties, tad bērnam jau būs izstrādājusies aizsargreakcija, kas mudinās viņus sargāt vārīgās vietas, piemēram, sejiņu. Mūsu uzdevums ir piedāvāt viņam piemērotu vidi, vidi, kurā viņš var justies droši.

 

Arī vasarā vajag atcerēties par drošību gan lielākās ūdens tilpnēs, gan plunčājoties bļodā. Nedrīkst bērnu atstāt bez uzraudzības. Arī bļodā var pakrist un sasisties.

 

Kad bērnam jāpiedāvā attīstības nodarbības?

 

Dažādas skoliņas, nodarbības var sākt piedāvāt bērniem, kuri sasnieguši 1 gada vecumu, lai gan līdz 1,5 gadiem vēl ir tāds sensitīvs laiks, kad pasauli bērns iepazīst caur tausti, tāpēc lietas tiek aptaustītas un arī pagaršotas.

 

Ja vēlaties, lai bērns mācās zīmēt, tad pēc 1 gada vecuma varat piedāvāt zīmulīšus vai krītiņus, bet tiem jābūt dabiskiem, piemēram, eko veikaliņos nopērkamajiem, jo tomēr krāsiņas var nokļūt mutē.

 

Kā bērnu mudināt uz aktīvākām nodarbībām?

 

Pirmais un svarīgākais noteikums- vecākiem ir jābūt par paraugu. Ja vecāki brīvdienas pavadīs pie TV, tad diez vai bērns izaugot, būs ļoti sportisks, jo nebūs radis pie tāda dzīvesveida. Ģimenei vajag būt aktīvai, tad bērns to pieņems par normu un centīsies atdarināt vecākus. Skries, brauks ar riteni, spēlēs bumbu spēles.

 

 

Kā jūs veicināt sava bērna attīstību? Vai apmeklējat kādas attīstības nodarbības?

 

Piedalies bilžu un stāstu konkursā un pastāsti,kā Tu savās mājās attīsti savu mazuli? Vairāk par konkursu lasi šeit!

1