18 noderīgas izglītojošās spēles bērniem vecumā no 1 - 2 gadiem

18 noderīgas izglītojošās spēles bērniem vecumā no 1 - 2 gadiem

07. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

“Kur rodas gudrie bērni,” Tu vaicāsi? Mēs domājam, ka lielu artavu bērna spējā koncentrēties, rast risinājumu nestandarta situācijās, meklēt atbildes uz dažādiem jautājumiem palīdz mazotnē izspēlētas dažādas rotaļas, kas raisījušas bērnos vēlmi izzināt, uzzināt un noskaidrot atbildi.

Runājot par to, kas nosaka bērna spēju mācīties, noskaidrots, ka liela nozīme ir iedzimtībai, taču šo faktoru mēs nevaram ietekmēt. Toties ir vairāki citi faktori, kas atkarīgi no mums, vecākiem. Un viens no tiem ir tas, vai mēs ar bērniem mazotnē esam rotaļājušies.

Tāpēc esam apkopojuši idejas 18 vienkāršām, bet izglītojošām rotaļām, kuras mazajos raisīs lielu jautrību.

4 rotaļas uzmanības trenēšanai

“Ku-kū” spēlēšana bērniem palīdz koncentrēt uzmanību uz dažādām lietām. Piemēram, ja mamma saka “Ku-kū” un paslēpjas aiz dvieļa vai skapja, bērns kādu laiku noraugās uz priekšmetu, aiz kura māmiņa ir paslēpusies. Spēle mudina bērnu koncentrēties, skatīties uz priekšmetu, aiz kura paslēpusies mamma, bet, kad viņa atkal parādās, tas raisa spilgtas prieka emocijas.

Kur ir rokas?

Bērns aiz muguras paslēpj savas rociņas, bet pieaugušais, neizpratnes pilns, vaicā: “Kur ir rociņas? Nav rociņu!” Kādā brīdī bērns rociņas noliek sev priekšā un pieaugušais priecīgi sauc “Re, kur ir rociņas!” Šo spēli uzsāk pats bērns, arī kontrolē bērns, un viņš nosaka, cik ilgi saglabāt uzmanību par šo procesu.

Uzmini, kurā rokā?

Pieaugušais paņem rokā nelielu priekšmetu, vairākas reizes pārliekot to no vienas rokas uz otru. Tad rokas tiek noslēptas aiz muguras, un atkārtota priekšmetu pārnešana no vienas rokas uz otru. Pēc tam mamma vai tētis bērnam rāda savas dūrītēs saspiestās rokas, no kurām vienā ir paslēpts priekšmets.

Spēle mudina bērnu saglabāt uzmanību un veikt izvēli, cenšoties uzminēt, kurā rokā noslēpts priekšmets.

Paslēpes

Ja bērns ir nostājies aiz aizkariem, mamma piespēlē interesi un vaicā “Kur ir Alise? Vai viņa ir paslēpusies zem gultas? Varbūt viņa ir skapī? Ai, viņa šeit nav! Jāpaskatās, varbūt Alise ir zem galda! Nē, te nav. Kur ir Alise?” Spēle ilgst līdz brīdim, kad bērns pats sev pievērš uzmanību.

Šīs ir dažas no rotaļām, kas veicina mazuļa spēju koncentrēt uzmanību. Variācijas šādām rotaļām ir neskaitāmas, taču visās ir nepieciešama vecāku iesaistīšanās, jo, piemēram, bērns nevar spēlēt paslēpes pats ar sevi. Vienlaikus svarīgi, lai vecāki dalītos ar spilgtām emocijām un komentāriem, jo pretējā gadījumā bērnam kļūs garlaicīgi. Emocijas palīdz saglabāt uzmanību.

16 rotaļas ar lakatiņu

Dejošana mūzikas pavadījumā ar lakatiņu - bērns atkārto vecāku kustības un mammas vai tēta dejošanu.

Ja mājās viesojas vairāki bērni, vai arī rotaļā iesaistās lielais brālis vai māsa, variet dejot aplī. Tikai, atšķirībā no ierastās sadošanās rokās, turieties pie lakatiņu vai šaļļu stūriem. Kā izrādās, tas nemaz nav tik viegli, jo vajag koncentrēties, lai neatlaistu roku no lakatiņa stūra!

Nododot lakatiņu pa apli viens otram - tas veicinās koordinācijas un motorikas attīstību. Vienlaikus, paņemot no blakus stāvētāja lakatiņu, sakiet “paldies”, bet, nododot to tālāk, sakiet “lūdzu”.

Paņem lakatiņu - skanot mūzikai, rotaļas dalībnieki dejo, bet, tiklīdz mūzika aplukst, katram spēlētājam no grīdas pēc iespējas ātrāk jāpaceļ lakatiņš.

Pikošanās. Šī rotaļa veicinās mazo pirkstiņu attīstību. Uzdevums pavisam vienkāršs - katrs paņem rokā lakatiņu, to saujā savīsta kā bumbiņu un met otram. Lūk, pikoties var arī telpās un kaut vasarā!

Noslēp lakatiņu. Pieaugušajam šī rotaļa varētu šķist ļoti vienkārša, taču mazulim ir jākoncentrē uzmanība, lai noslēptu lakatiņu, piemēram krūzītē vai paslēptu to kādā citā vietā. Tas prasa izdomu un arī pirkstiņu veiklību.

Lakatiņa locīšana. Izdali lakatiņu bērnam un sev, un tad katrs lokiet savus lakatiņu - sākumā pārlociet diagonāli, nākamajā reizē to sarullējiet, izlokiet no tā čūsku vai izveidojiet konfekti.

Paslēpes ar lakatiņu. Šajā spēlē būs nepieciešami trīs mazi priekšmeti, piemēram, mašīnīte, maza lellīte un koka klucītis. Mēs palūdzam bērnu aizvērt acis, un tikmēr vienu no priekšmetiem pārklājam ar lakatiņu, Pēc tam bērns atver acis un mēģina pateikt, kāds priekšmets ir paslēpts zem lakatiņa. Priekšmetu skaitu var pakāpeniski palielināt.

Paslēpt lakatiņu telpā. Bērns aizver acis, bet pieaugušais tikmēr novieto lakatiņu redzamā vietā, piemēram, uz palodzes, uz skapīša, un lūdz bērnu atrast lakatiņu.

Uzmini, ko es ietinu lakatiņā! Mamma vai tētis lakatiņā ievīsta kādu priekšmetu un bērns pēc taustes cenšas noteikt, kas lakatiņā ietīts. Tiesa, pašiem mazākajiem bērniem šī rotaļa vēl varētu šķist sarežģīta, jo pēc taustes vēl būs apgrūtinoši noteikt priekšmetu.

Vējiņš. Nostājamies kājās pie maza galdiņa un turam lakatiņu izstieptā rokā. Palaižam vaļā lakatiņu tā, lai tas nosēstos uz galdiņa.

Mezgliņi. Pieaugušais lakatiņā iesien vieglus mezgliņus, un bērns cenšas tos atšķetināt.

Lakatiņa mazgāšana. Rotaļa būs jautra - ļaujiet bērnam to saziepēt un pēc tam izskalo putas. Būs jautri!

Lellītes. Lakatiņa centrā novieto vates pikucīti vai arī salveti un, aptverot to ar lakatiņu, sasien to ar pavedienu. Izveidosies improvizēta lelles galva. Mazulis var ar to rotaļāties, dziedāt dziesmas, runāties, auklēt.

Tauriņš. Salokiet lakatiņu kā vēdeklīti un pa vidu to sasieniet. Tikpat labi to var atkārtot ar parastu papīra lapu.