Bīstamās mūsdienu tehnoloģijas? Iespējams, jāsaka NĒ!

Bīstamās mūsdienu tehnoloģijas? Iespējams, jāsaka NĒ!

12. Mar 2014, 09:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Amerikas Pediatru Akadēmija un Kanādas pediatru savienība uzskata, ka zīdaiņiem līdz 2 gadiem nevajadzētu būt saskarei ar mūsdienu tehnoloģijām, 3-5 gadus veciem bērniem vajadzētu to lietošanu ierobežot līdz 1 stundai dienā un 6 līdz 18 gadus veciem bērniem līdz 2 stundām dienā (AAP 2001/13, CPS 2010). Mūsdienu tehnoloģiju - mobilo tālruņu, planšetdatoru, datorspēļu- pieejamība ir dramatiski palielinājusi  tehnoloģiju lietošanas biežumu un pieejamību, īpaši mazu bērnu vidū (Common Sense Media, 2013). Eksperti aicina pievērst uzmanību tālāk esošajiem 10 punktiem, kas apstiprina aicinājumu neizmantot šīs tehnoloģijas.

1. Strauja smadzeņu augšana

Vecumā līdz 2 gadiem zīdaiņu smadzenes aug neiedomājamā ātrumā, trīskāršojot to apmērus, un turpina attīstīties līdz 21 gadu vecumam (Christakis 2011). Ārēja stimulācija uz augošajām smadzenēm, ko izraisa pārmērīga tehnoloģiju- mobilo tālruņu, planšetdatoru, TV, interneta- lietošana, rada uzmanības deficītu, mācību traucējumus, paaugstinātu impulsivitāti.(Small 2008, Pagini 2010).

2.Kavēta attīstība

Tehnoloģiju izmantošana ierobežo kustības, kas savukārt var izraisīt kavētu attīstību. Vienam no trim bērniem, kurš pašreiz apmeklē skolu, no attīstības viedokļa raugoties, ir kavēta attīstība, kas savukārt ietekmē lasītprasmi un akadēmiskos sasnniegumus (HELP EDI Maps 2013). Kustības uzlabo mācīšanās spējas un uzmanības noturību(Ratey 2008).Ja bērni līdz 12 gadu vecumam izmanto tehnoloģijas, tas kaitē bērna attīstībai un mācību sasniegumiem (Rowan 2010).

3. Aptaukošanās epidēmija

TV un video spēļu izmantošana korelē ar paaugstinātu aptaukošanās (Tremblay 2005). Bērniem, kuriem ir atļauts ierīces savās guļamistabās, 30% gadījumos palielina aptaukošanās risku (Feng 2011). Kanādā viens no četriem bērniem ir aptaukojies, savukārt ASV aptaukojies ir katrs trešais bērns (Tremblay 2011). 30% gadījumu aptaukošanās saistīta ar diabētu, savukārt aptaukojušies cilvēki ir pakļauti augstākam insulta un sirdslēkmju riskam, būtiski samazinot dzīves ilgumu (Center for Disease Control and Prevention 2010). 21.gadsimta bērni saistībā ar augsto aptaukošanās risku var būt pirmā paaudze, kura diemžēl var nepārdzīvot savus vecākus (Professor Andrew Prentice, BBC News 2002).

4. Miega traucējumi

60% vecāku neuzmana to, kā bērni izmanto tehnoloģijas un 75% bērnu ir atļauta dažādu tehnoloģiju izmantošana guļamistabās (Kaiser Foundation 2010). Šī statistika liek secināt, ka 75% bērniem 9 un 10 gadu vecumā ir miega traucējumi, ko veicina ārējie apstākļi (Boston College 2012).

5. Garīgas slimības

Pārāk bieža tehnoloģiju izmantošana ir iemesls arvien pieaugošajai bērnu depresijai, aizkaitinātībai, uzmanības deficītam, autismam, psihozei un problemātiskai bērnu uzvedībai (Bristol University 2010Mentzoni 2011Shin 2011,Liberatore 2011, Robinson 2008). Vienam no sešiem kanādiešu bērniem ir diagnosticēta garīga saslimšana, daudzi no šiem bērniem lieto psihotropus medikamentus (Waddell 2007).

6.Agresija

Agresīvi mediji var izraisīt bērnu agresiju (Anderson, 2007). Bērni arvien vairāk ir pakļauti pieaugošai fiziskai un seksuālai vardarbībai mūsdienu medijos. Piemēram, "Grand Theft Auto V" skaidri attēlots sekss, slepkavības, izvarošana, spīdzināšana un sakropļošana, ko uzsver arī TV filmas un šovi. ASV ir klasificējis mediju vardarbību kā risku sabiedrības veselībai, jo tas atstāj ietekmi uz bērnu agresiju (Huesmann 2007).

7. Digitālā demence

Strauji augošais mediju saturs var veicināt uzmanības deficītu, samazinot koncentrēšanās spējas un atmiņu (Christakis 2004 Small 2008). Bērni, kuri nevar koncentrēt uzmanību darāmajam, nespēj iemācīties.

8.Atkarības

Tā kā vecāki paši arvien vairāk un vairāk pievēršas tehnoloģijām, viņu uzmanība netiek pievērsta bērniem. Ja nav vecāku uzmanības, bērni pastāvīgi var izmantot ierīces, kas var izraisīt atkarību (Rowan 2010). Viens no 11 bērniem vecumā no 8-18 gadiem ir atkarīgi no tehnoloģijām (Gentile 2009).

9. Radiācija

2011.gada maijā Pasaules Veselības Organizācija klasificēja mobilos tālruņus un citas bezvadu ierīces 2B kategorijas riska grupā (iespējams, kancerogēns) saistībā ar radiācijas emisiju (WHO 2011).

10. Tehnoloģijas nav ilgtspējīgas

Veidi, kādā pašreiz ar tehnoloģijām tiek audzināti un izglītoti bērni, vairs nav ilgtspējīgi (Rowan 2010). Bērni ir mūsu nākotne, bet bērniem, kuri pārmērīgi lieto tehnoloģijas, nav nākotnes. 

Tehnoloģiju lietošanas vadlīnijas bērniem un jauniešiem:

Bērna vecums

Cik daudz?

Nevardarbīga pārraide TV

Mobilie tālruņi,

planšetdatori

Nevadarbīgas video spēles

Vardarbīgas video spēles

ONLINE video spēles vai pornogrāfija

Līdz 2 gadiem

Necik

Nekad

Nekad

Nekad

Nekad

Nekad

3 līdz 5 gadi

1 stunda dienā

Nekad

Nekad

Nekad

Nekad

6 līdz 12 gadi

2 stundas dienā

Nekad

Nekad

Nekad

Nekad

13 līdz 18 gadi

2 stundas dienā

Limits 30 minūtes dienā

Nekad

 

Avots: www.huffingtonpost.com


Cik bieži Tavi bērni izmanto mūsdienu tehnoloģijas?