Trīs svarīgas lietas, kuras tev būtu jāzina par balto troksni

29. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaundzimušam mazulim nervu sistēma vēl nav nobriedusi, jo tā attīstās tikai ar laiku. Tā kā mazulis iepriekš deviņus mēnešus atradies māmiņas vēderā, dzirdot viņas balsi un sirdspukstus, nonākšana svešā vidē jau tā ir satraucoša, nemaz nerunājot par apkārt valdošo klusumu. Šādās situācijās veids, kā palīdzēt bērniņam nomierināties un iemigt, ir baltā trokšņa izmantošana.

Baltais troksnis ir skaņa, kas sastāv no visām cilvēka ausij dzirdamajām frekvencēm un palīdz jaundzimušajam iemigt. Kā norāda pediatre, Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte Sanita Mitenberga, lai gan dabā šādas skaņas nedzirdam, intuitīvi māmiņa, midzinot bērniņu, to mēdz imitēt, sakot “ššššš”, kas mazuli nomierina.

Pediatre skaidro, ka bērniem dziļā miega fāze ilgst aptuveni 20 līdz 30 minūtes, pēc kurām seko virspusējā seklā fāze. “Ja fonā skan baltais troksnis, iespējams, ka pēc dziļās fāzes dzirdot balto troksni, nonākot līdz virspusējai miega fāzei, mazulis gulēs mierīgāk,” saka Sanita Mitenberga, piebilstot, ka virspusējā miega fāze ir svarīga, jo šajā laikā aug un attīstās bērna smadzenes.

Izmantojot balto troksni, gan der atcerēties trīs svarīgas lietas:

  • Baltais troksnis nedrīkst būt ieslēgts visas nakts garumā. Tā ilgums nedrīkst pārsniegt 40 – 60 minūtes.
  • Baltā trokšņa avotam jāatrodas vismaz 1m attālumā no bērna gultiņas.
  • Troksnis nedrīkst būt pārāk skaļš, kā arī nosegt visas apkārtējās telpas skaņas. Ieteicamais baltā trokšņa skaļums ir līdz 50 decibeliem.