Rūpes par neiznēsātu bērniņu

Rūpes par neiznēsātu bērniņu

27. Oct 2015, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neiznēsātu bērniņu un viņa māmiņu no slimnīcas izraksta, kad viņš labi ēd, stabili pieņemas svarā un tad, kad ārsti ir pārliecināti, ka mazulim medicīniska palidzība nav nepieciešama.

Konsultē bērnu māsa Elita Svareniece.

Ja mazulis dzimis ap 36.nedēļu un svarā ir bijis 2200-2300g, viņu izraksta, tāpat kā citus bērniņus. Bet, ja mazulis dzimis laikā līdz 30.grūtniecības nedēļai, viņu nereti patur slimnīcā līdz pat laikam, kad tiek sasniegtas 40 nedēļas. Pats galvenais, ja tev ir priekšlaikus dzimis bērniņš, ir nebaidīties vērsties pie ārsta, ja tev radušies kādi jautājumi vai bažas. Lasi un uzzini vairāk!

Krūts ēdināšana

Vislabākais uzturs jebkuram bērniņam ir krūts piens. Ēdini mazuli tik bieži, cik viņš to vēlas. Ja nepieciešams, modini uz ēšanu viņu arī naktī. No nakts ēdināšanas nevajadzētu atteikties pēc iespējas ilgāk, lai mazulis ātrāk pieņemtos svarā. Sākumā mazulis, esot pie krūts var nezīst, bet vienkārši izdarīt kustības, kas atgādina zīšanu. Dažkārt vienkārši skatīsies uz tevi, bet arī tas palīdzēs tev atslābināties un veicinās piena rašanos. Neiznēsātus bērniņus pediatri iesaka ēdināt ar krūti, cik ilgi vien iespējams. Ja nepieciešama palīdzība, nekautrējieties to lūgt bērna ārstam, ginekologam vai savam ģimenes ārstam.

Dažkārt oksigenoterapija mazulim nepieciešama pat pēc izrakstīšanās no slimnīcas, biežāk uz mājām var nākt arī pediatrs vai speciāli apmācīta medmāsa.

Kā samazināt pēkšņās nāves sindromu

Ir vairāki paņēmieni, kas palīdz samazināt zīdaiņu pēkšņās nāves sindromu

  • mazuļa pirmos sešus dzīves mēnešus guliet ar viņu vienā istabā
  • pārliecinieties par to, ka mazulim ir silti gultiņā, bet nesasedziet viņu pārāk silti. Ja bērniņš ir sasvīdis, vai arī viņa vēderiņa āda šķiet karsta, sedziet viņu ar plānāku sedziņu. Noderēs arī istabas termometrs, kas palīdzēs uzturēt vajadzīgo istabas temperatūru, mazulim piemērota ir 18°С.
  • sekojiet līdzi tam, lai mazulis gulētu uz muguras
  • mazulim sānos sedziņu atspraudiet vai aplokat ap viņa sāniem, lai naktī tā viņam nešļuktu uz sejas. Ideālā gadījumā var lietot speciālus bērnu guļammaisus.
  • ēdiniet mazuli arī naktī!
  • atcerieties: cigarešu dūmi ir kaitīgi mazuļu veselībai, īpaši, ja runājam par neiznēsātiem mazuļiem!

Viesi - jā vai nē?

Nepieļaujiet, ka jūsu mazulis kontaktējas ar cilvēkiem, kam ir infekciozas saslimšanas. Ja kāds no jūsu radiem vai paziņām ir saaukstējies, palūdziet viņu nenākt ciemos pie jums uz mājām, vai arī lūdziet, lai viņš netuvojas bērniņam un neaiztiek viņu. īpaši svarīgi būtu pieturēties pie šī nosacījuma, ja bērniņš tiek barots ar mākslīgā piena maisījumu. Ja viņu ēdini ar krūti, protams, krūts pieniņš pasargā mazuli no infekcijām, bet riskēt ar mazuļa veselību tomēr nevajadzētu.

Neaizmirstiet par sevi!

Kamēr pieradīsi pie rūpēm par neiznēsātu bērniņu, paies kāds laiciņš, un, lai process būtu vieglāks, tev var noderēt palīdzība no malas. Padomā par to, kā efektīvi plānot laiku, lai visu pagūtu. Neiznēsāti mazuļi biežāk kā iznēsāti sākumā jauc dienu ar nakti. Viņus ir arī biežāk jābaro, un ēdināšanas reize aizņem vairāk laika. Bērniņš jābaro, jāliek gulēt, jāspēlējas - un tas nav jādara pēc grafika, bet gan pēc pieprasījuma. Pie tam, tev taču būs jādara arī citas lietas, kas nav saistītas ar mazuļa aprūpi. Viss prasa laiku, un pašai priekš sevis laika atliek aizvien mazāk. Tāpēc lūdz bērniņa tēta palīdzību, vai arī - varbūt pie tevis var atnākt tava vai vīra mamma. Atbalstu un informāciju var meklēt arī citur:

  • Daudzas jaunās māmiņas satiekas ar citiem jaunajiem vecākiem, lai dalītos pieredzē, noderīgā informācijā. Vecāku grupas parasti veidojas internetā, forumos, bērnu rotaļu nodarbībās, jauno vecāku nodarbībās un citās organizācijās, kas domā par vecākiem un bērniem.
  • Bērna veselības jautājumos vienmēr var griezties pie bērniņa pediatra vai patronāžas māsas.
  • Informāciju par jauno vecāku tiesībām, materiālo atbalstu var iegūt tuvākajā sociālajā aizsardzības dienestā.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā