Pamatojums, kāpēc bēbītim nepieciešami rituāli

22. Jan 2014, 13:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba stāsts par mazulīša pirmajām 12 dzīves nedēļām ir iespēja uzzināt, kā attīstās bērniņš pirmajos trīs savas dzīves mēnešos, tāpēc šajā laikā sekojam līdzi mazulītes Katrīnas ikdienai no brīža, kad meitenīte nāca pasaulē.

Konsultē zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

Kas notiek deviņu nedēļu vecumā? 

Divus mēnešus vecs mazulītis ļoti atšķiras no tikko dzimuša bērniņa, jo viņš vairs nav tik neapzināts, viņš vairs nav tikai mazs refleksu kamoliņš, nu jau bēbītis šos refleksus sāk izmantot sev par labu. Mazulīša dzirde, redze un citas maņas jau vairāk sāk pielāgoties apkārtējai pasaulei.

Deviņu nedēļu vecumā bēbītis jau lieliski prot atšķirt pazīstamas balsis no svešām un ierastās skaņas no tām, kuras vēl nav bieži dzirdētas. Bērniņš šajā laikā sāk uzmanīgāk ieklausīties tajā, kas notiek apkārt. Ir tik interesanti vērot, kā katru dienu bērniņš arvien vairāk aprod ar šo pasauli un jūtas drošāks vidē, kas jau ir zināma.

Lai vairāk sajustu savu bērniņu, pievērsīsim uzmanību tam, kā mazulis mēģina pagriezt galviņu tajā virzienā, no kurienes nāk skaņas vai troksnis, tieši tāpat viņš mēģina saprast, kur atrodamies mēs, kad ar viņu sarunājamies. Mēs runājoties ar savu bēbīti varam mainīt savu atrašanās vietu, it kā rotaļājoties, taču tajā pašā laikā palīdzot mazulim apjaust telpas plašumu. Tāpat deviņas nedēļas vecs mazulītis ļoti labprāt vēro mūsu lūpas, kad ar viņu sarunājamies, viņu ļoti interesē, kā tas notiek. Mēs varam noliekties pār bērniņu un skaidri izrunājot vārdus ar savu mīmikas palīdzību jau tagad mācīt bērniņu runāt. Tas nekas, ka būs nepieciešami vairāki gadi, kamēr viņš to iemācīsies, visa sākums ir zīdaiņa vecumā.

Mēs varam mēģināt atkārtot tās skaņas, kuras izrunā mūsu mazulis, jo šajā laikā bēbītis jau ir sācis gugināt. Šo savstarpēo sarunu laikā vēlams mazulim lūkoties tieši acīs, mēs varam skaitīt skaitāmpantņus, dziedāt dzismiņas laikā, kad esam kopā ar savu bēbīti.

Speciāliste: bioloģiskie ritmi ietekmē dienas režīmu 

Iespējams jau deviņu nedēļu vecumā mēs sākam arvien vairāk nojaust, kā veidojas mazuļa dienas ritms. Lielākoties mēs esam dzirdējušas stāstus no savām mammā par to, ko nozīmē dienas režīms bērniņam, jo mēs tikām tā audzinātas – pēc noteikta grafika, taču par laimi mūsdienu speciālisti uzskata, ka pieturēties pie stingra dienas režīma nav nepieciešamības, jo bērniņā pašā ar laiku veidosies notiekts ritms.

"Bērns vairāk orientējas uz bioloģiskajiem ritmiem, mūsu biloģiskos ritmus vairāk nosaka saule, nevis stāsts, ka mums ir jāiet gulēt," atklāj zīdīšanas konsultante Sandra Lase. "Bērna uzvedību pirmajos mēnešos nosaka viņu vajadzības. Piemēram, ja ir stress, ja bērniņš ir izsalcis, kaut kas sāp, viņš grib ēst pieniņu, krūts būs jādod. Tieši šī iemesla dēļ nav iespējams ievērot kādu režīmu,jo tas ir par agru."

Un tomēr, lai kā mēs turētos pretī dienas kārtībai, tā esot kopā ar mazulīti vairāk vai mazāk ir līdzīga: bēbītis čuč, tad viņš kādu laiku pavada nomodā, mēs barojam savu mazulīti, mainām viņam autiņbiksītes, pārģērbjam un dodamies pastaigās. Protams, tam visam jānotiek saskaņā ar mazuļa vēlmēm, tāpēc tas nav nekas ārkārtējs, ja bēbītis miedziņā ir pavadījis ilgāku laiku vai esam viņu ieaijājušas nedaudz agrāk nekā iepriekšējā vakarā. 

Sekojot noteiktam dienas ritmam, ja tas veidojas dabiski, ar laiku mēs jau varēsim paredzēt – kad mums bērniņš ir jābaro un kad viņš labprāt nosnaudīsies, iespējams, iemigšana bēbītim kļūs būs vieglāka un arī apetītei nekas netraucēs.

Bērniņa uzvedību un pašsajūtu var ietekmēt neskaitāmi apstākļi:

- bērna veselības stāvoklis;

- iedzimtais temperaments;

- dzīves situācija;

- mēness fāzes; 

- laika apstākļu maiņa;

- atmosfēras spiediena maiņa un citi apstākļi.

Stabilāks ēšanas režīms

Iespējams, jau deviņu nedēļu laikā bēbīša ēšanas ritms ir nostabilizējies, mazulis ēd ik pēc divām vai trīs stundām, lai gan, protams, katrs mazulis ir citādāks, tāpēc arī mazuļa zīdīšana joprojām notiek pēc pieprasījuma.

Zīdīšanas konsultante skaidro ēšanas režīmu 9 nedēļu vecumā: "Tiek uzskatīts, ka bērniem līdz 8 mēnešiem ir īstermiņa atmiņa, atceroties notikumus 2 nedēļu garumā, tāpēc nespēj izanalizēt vai veidot režīmu, uzticoties mammai- kā viņa izveidos, tā arī būs labāk. Ja mammas izvēle balstās uz bioloģiskiem ritmiem, paļaujoties uz bērna ritmiem un vajadzībām, tad kopējais ģimenes ritms veidosies vieglāk. 

Rituālu veidošana

Mazulīša aprūpi mēs veicam laikā, kad bēbītis ir nomodā. Vēlams, lai autiņbiksīšu mainīšana notiktu vienā un tajā pašā vietā un lai viss notiktu mierīgi un nesteidzoties, ļaujam bērniņam izbaudīt gaisa peldes, runājoties un glāstot viņu.

Divu mēnešu vecumā arī bēbīša miedziņa ritms mums kļūst arvien saprotamāks, lai gan tas vēl nav pilnīgi paredzams, ļoti jauki, ja mums jau ir savi vakara rituāli. Naktis ir tas laiks, kad bēbītis bauda miedziņu visilgāk, tas arī ir visnepieciešamākais miedziņš, jo šajā laikā mazulītis aug, tāpēc bēbītis ir jāsagatavo tam, ka mēs vakarā dodamies pie miera. 

Tā kā mazuļi ir tik atšķirīgi, arī vakara rituāli katrai ģimenei var būt savi, viss ir atkarīgs no tā, kā jūtas mūsu mazulis. Tomēr ir noteiktas lietas, kuras mēs varam ievērot. Sākam ar to, ka iekārtojam mazulīša guļvietu – visas dienā izmantotās rotaļļietas tiek noliktas malā un tiek ērti saklāta bēbīša gultiņa vai guļvieta tiek iekārtota līdzās mums lielajā gultā. 

Guļamistabā dienas gaismu nomaina pieklusināta gaisma, naktslampiņa ir pinīgi pietiekams gaismas avots.

Lielākā daļa mazuļu labprāt iemieg pēc vakara vannošanās, tas var kļūt par jauku rituālu, lai gan jālūko vai to bērniņš vēlas.

Ar laiku bērniņi sāk atpazīt savu pidžamiņu, kuru velkam pirms laišanās miedziņā, arī tas var palīdzēt mazulim noskaņoties atpūtai. 

Tāpat jauka vakara dziesmiņa ir ļoti sirsnīgs veids, kā mazulītim ļaut iemigt, tai ne vienmēr it jābūt šūpuļdziesmai, mēs varam vienkārši dziedāt aijājošas skaņas, kas iemidzinās bēbīti. 

Vēl viens no vakara rituāiem var būt pasaciņas lasīšana, lai arī bēbītis vēl nesaprot to, ko mēs viņam lasām, tas ir ļoti nomierinošs rituāls. Mēs varam katru vakaru lasīt vienu un to pašu pasaciņu, kas bērniņā radīs pieradumu un palīdzēs mierīgāk iemigt.

Visiem šiem rituāliem ir nozīme tāpēc, ka tie bēbītī rada drošības sajūtu un iespēja ātāk apjaust to, kas viņa dzīvē notiek. Kaut uz mirkli iedomāsimies to kā pasauli redz mūsu bērniņš – viss, kas notiek apkārt, rada izbrīnu, interesi, reizēm arī bailes un satraukumu. Mēs – māmiņas un tēti esam bērniņa drošie pavadoņi šajā dzīvē, tāpēc darīsim visu, kas ļaus bērniņam būt mierīgam, laimīgam un justies pasargātam plašajā pasaulē.

Māmiņu Klubs

IZVEIDO SAVA JAUNDZIMUŠĀ KOLĀŽU ŠEIT->>>

20131115112130-36574.jpg

Huggies® Newborn ZIEMAS loterija! Piedalies un laimē jaundzimušā apģērbu komplektu!