Kā veicināt piena veidošanos?

10. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai mazulim pietiek piena, ir viena no lielākajām problēmām, par ko baidās māmiņas, jo katra bērna ieraudāšanās aizsākas ar jautājumu par to, vai piena ir gana. Kā zināt, ka mazulim pietiek pieniņa un kā tā apjomu palielināt, vaicājām zīdīšanas konsultantei, Māmiņu Kluba Vecāku skolas lektorei Sandrai Lasei.

Zīdīšanas konsultante Sandra Lase uzsver, ka māmiņai jāsaprot, ka bērns ne vienmēr raud tāpēc, ka viņam trūkst piena. “Tam var būt arī daudzi citi iemesli, tāpēc iesaku nesatraukties pie katras bērna raudāšanas par to, ka piena ir par maz,” saka S. Lase.

Viņa skaidro, ka galvenie rādītāji, kas norāda uz to, ka bērnam piena ir pietiekami, ir tas, ka viņš regulāri čurā un kakā, kā arī mazulim pieaug svars. “Vidējais svara pieaugums pirmajos mēnešos ir 30g dienā, bet svars var arī nepieaugt vienmērīgi,” uzsver zīdīšanas speciāliste.

Ko darīt, ja piena ir par maz

Gadījumos, kad māmiņai pietrūkst piena, bērniņš biežāk jāliek pie krūts. “Galvenā piena stimulācija ir bērns, kas stimulē krūti un to iztukšo. Ja bērns to nedara, jo, piemēram, ir pārāk miegains, vai arī nav iespējams mazuli tik bieži likt pie krūts, pienu nepieciešams papildus arī atslaukt,” skaidro Sandra Lase.

Viņa stāsta, ka ir pieejami papildu līdzekļi, kas var palīdzēt palielināt piena daudzumu. “Ir dažādas tējas un uztura bagātinātāji, taču svarīgi ir skatīties to sastāvu. Viens no efektīvākajiem ir grieķu sierāboliņa sēklas, kas pieejamas gan kapsulās, gan kā garšviela, taču gatavās formas, piemēram, kapsulas, izmantot ir daudz ērtāk, jo nepastāv pārdozēšanas risks,” tā zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

Lai sekmētu piena veidošanos, jaunā māmiņa var dzert arī tējas uz fenheļa bāzes, jo fenhelis stimulē laktācijas. Tāpat piena veidošanos sekmē arī ķimenes, dažādas citas sēkliņas, garšvielas un rieksti. Sandra Lase atgādina, ka māmiņai svarīgi arī lietot pietiekami daudz šķidruma, t.i., dienā būtu jāizdzer vismaz 2l.

“Ja piena trūkums ir reāla problēma, bērns slikti pieņemās svarā, iesaku sazināties ar zīdīšanas konsultantu,” mudina zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

Dabas spēks 

Maria Lactation ir dabīgu vielu komplekss. Sastāvā iekļautās grieķu sierāboliņa sēklas, bišu māšu peru pieniņš veicina laktāciju, romiešu ķimeņu augļu  un fenheļa augļu pulveris novērš vēdera pūšanos, pienenes sakņu pulveris stimulē apetīti, vilkābeles lapu un ziedu pulveris stiprina sirds un asinsvadu sistēmu.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Iegādājies Mēness aptieku tīklā un e-menessaptieka.lv

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā