Kā aprūpēt iekaisušu zīdainīša ādu?

Kā aprūpēt iekaisušu zīdainīša ādu?

19. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Manai meitiņai ir 3 mēneši un viņai zem kakliņa ir iekaisušas ādas krociņas, ir sarkanas un, kad gribu iztīrīt, tā bērns bļauj – liekas, ka viņai sāp. Ar mānīšanu tik varu iztīrīt. Ko man darīt?

Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas dermatoloģe Ināra Ančupāne.

„Iemesls, kakla krociņu iekaisumam, var būt ļoti dažāds. Tik maziem bērniņiem bieži vien savairojas mikroskopiskās sēnes, ko tautā dēvē par rauga sēnīti,” iespējamo iekaisuma iemeslu min dermatoloģe.

Tas nozīmē, ka ar vienkāršu ādas kopšanu vien būs par maz, un šajā gadījumā vajadzēs īpašu preparātu, kas iedarbosies uz sēni.

Tomēr nezinot patieso iekaisuma cēloni, speciāliste iesaka iekaisušo kakliņa ādu neaiztikt, un necensties to aprūpēt pašiem. „Tad, ja zem bērna kakla ir sākusies ādas mitrošana, noteikti ir vajadzīgs šķidrums ar dezinficējošu piedevu. Bieži vien vecāki šādā situācijā, iekaisuma apstrādāšanai izmanto kādu pulveri, bet tas iekaisumu varētu tikai saasināt! Tādēļ šai māmiņai es iesaku pēc iespējas ātrāk bērnu atrādīt speciālistam,” tā Ināra Ančupāne.   

Tātad šajā situācijā galvenais ieteikums ir iekaisušo kakliņu necensties ārstēt pašiem, bet vērsties pie ārsta, kurš sniegs nepieciešamās rekomendācijas par to, kādus līdzekļus lietot un, kāda ādas kopšana konkrētajā gadījumā ir nepieciešama!

Kamēr nav būts pie ārsta, māmiņai iesakāms mazgāt iekaisuma vietu ar kumelīšu tējā mērcētu vates tamponu vairākas reizes dienā un apslaucīt ar maigu autiņu. Otrs variants ir apmazgāt mazuli sunīšu tējas vanniņā, kas arī mazinās ādas iekaisumu.

Svarīgs priekšnoteikums, kas jāatceras ikvienai māmiņai- visām ādas krociņām pēc vannošanās jābūt sausām, lai nekrātos mitrums.

Māmiņu Klubs

Kā tu rīkojies gadījumos, kad tavam bērniņam iekaisa ādas krociņas?