Svarīgākais par nabiņas kopšanu

Svarīgākais par nabiņas kopšanu

22. Oct 2010, 16:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna nabiņa ir kaut kas īpašs. Veselus deviņus mēnešus bērniņš ar mammu ir bijis saistīts ar nabassaiti, pēc dzimšanas nabiņa ir vietiņa, kas ne tikai atgādina par šo laiku, bet arī signalizē – mazulis ir trausls un viegli ievainojams. Lai nabiņas dzīšana noritētu veiksmīgi, nepieciešams to pareizi kopt.

 

Pirms dzimšanas nabassaite saistīja bērnu ar placentu un caur to mazulis saņēma visu nepieciešamo kā skābekli, uzturu, hormonus un antiķermenīšus. Tajā mirklī, kad bērns nāk pasaulē, notiek viens no patiesiem pasaules brīnumiem: mazās plaušas atveras pašu pirmo reizi, lai piepildītos ar gaisu un uzreiz pārņem organisma apgādi ar skābekli.

 

Tagad mazulis ir neatkarīgs un spējīgs dzīvot pats. Vecmāte nabassaiti nosien vai uzliek klemmi un dažus centimetrus virs nabas nogriež. Bērns to nejūt, jo griezuma vietā nav nervu.


Kā kopt nabiņu?

 

Viedokļi par to, kādai tad jābūt nabas kopšanai pēc bērna dzimšanas, atšķiras. Bieži vien pat ārsti savā starpā strīdas, vai nabiņa jānolīmē ar plāksteri, lai pasargātu no infekcijas, vai arī tieši šī līmēšana rada infekcijai labvēlīgu vidi.

Tomēr virsroku gūst viedoklis, ka nabiņai jānodrošina pēc iespējas labāka gaisa piekļuve, lai paātrinātu dzīšanu un jāseko līdzi, lai tā nekļūtu mitra. Ja nabiņa sulojas, tā ir uzmanīgi ar vates tamponiņu jāizsusina. Nabiņa ir jātīra regulāri, bet ne jau pēc katras autiņbiksīšu maiņas! Vislabāk nabiņu ir tīrīt 1x dienā ar vārītu ūdeni un izsusināt ar vates tamponu.

 

Nabiņas tīrīšana ar kliņģerīšu esenci (var nopirkt aptiekā) pasargā no iekaisumu veidošanās. Kaut gan daudzās slimnīcās joprojām bērna nabiņu tīra ar spirtu saturošiem līdzekļiem, pastāv viedoklis, ka to nekādā gadījumā nedrīkstētu darīt!

 

Svarīgi! Nekad necenties no nabas nokasīt vai savādāk noņemt kreveli, pretējā gadījumā Tu vari mazuli savainot!

 

Kādēļ nabiņas atlikumu nospiež ar spaili?

 

Visiem, augstāk attīstītiem zīdītājiem ir nabassaite un arī naba! Dzīvnieku pasaulē mātes nabassaiti pārkož vai pārplēš. Atlikums vienkārši sakalst un nokrīt. Līdzīgi tas notiek arī mūsu, cilvēku pasaulē, tikai nabassaites atlieku pēc dzemdībām nospiež ar plastikas klemmi vai nosien ar diedziņu, lai izvairītos no iespējamas asiņošanas.

 

Kad nokrīt atlikusī nabiņas daļa?

 

Lielākam vairumam mazuļu nabiņas atlieka nokrīt pirmo desmit dzīves dienu laikā. Dažiem bērniņiem nabassaites atlieka nokrīt jau pēc 2-3 dienām. Tomēr tikpat normāli ir fakts, ka naba ir sadzijusi tikai pēc divām nedēļām vai 14 dienām.

 

Kam jāpievērš uzmanība?

 

Vissvarīgākais – nabai vajadzētu būt sausai


Ja nabiņa ilgāku laiku smērējas un no tās tek ārā brūču sekrēts, tas var radīt iekaisumu. Tieši tikpat slikti ir, ja nabiņā iekļūst urīns no pilnām autiņbiksītēm vai ja autiņbiksīšu mala rīvējas gar nabiņu. Lai no tā izvairītos, autiņbiksīšu malu priekšpusē var nolocīt (vai nogriezt), lai nabiņa saņem vairāk gaisa, autiņbiksīšu mala neberzējas gar nabu un no autiņiem dzīstošajā nabiņā nevar nokļūt urīns.

 

Vai nabas atlieka bērniņam sāp?

 

Nē, nabassaites paliekā nav nervu, kas varētu bērnam radīt sāpes. Tādēļ nabassaites atliekas aizskāršana un tīrīšana nevar nodarīt sāpes, tomēr daži bērni raud, kad nabiņa tiek tīrīta un nomierinās tikai tad, kad aprūpe ir beigusies. Visticamāk, ka bērniem vienkārši šīs īpašās ķermeņa vietas aizskāršana sagādā nepatīkamas sajūtas.

 

Kad jādodas ar bēbi pie ārsta?

 

- Noteikti pie ārsta jāvēršas, ja bērnam mani kādas nabas iekaisuma pazīmes. Par to var runāt, ja āda ap nabiņu ir sārta vai naba asiņo, vai pat tā ir sastrutojusi un bērnam ir temperatūra. Tomēr temperatūra noteikti nav galvenais rādītājs, jāvēro āda nabas apkārtnē. No sākuma tā ir sārta, var būt nelieli izsitumi vai pleķīši. Vairums gadījumu tā ir arī izspiedusies uz āru. Jo ātrāk Tu vērsīsies pie ārsta, jo, ticamāk, ka problēmu izdosies atrisināt tikai ar antiseptiekiem līdzekļiem un sterilu pārsēju un izpaliks antibiotiku lietošana vai uzturēšanās slimnīcā.

 

- Arī tad, ja naba ir izspiedusies uz āru, nepieciešams noteikti doties pie ārsta, jo varētu būt aizdomas par nabas bruku. Šādā gadījumā vājas vēdera muskulatūras dēļ kāds zarnas posms var spiest no iekšienes uz nabu. Tomēr nesatraucies, operācija būs nepieciešama tikai tad, ka nabas izspiešanās ir izteikti liela.
 

 

Ko darīt, kad nokritīs nabassaites atlieka?

 

Arī pēc nokrišanas, naba var nedaudz smērēties. Iztekošais šķidrums ir brūces sekrēts, kas var būt pat nedaudz asiņains. Tas ir normāli. Vairums gadījumu tas nav nekas bīstams, ja nabiņa sulojas, tomēr labāk informē par to savu vecmāti vai ģimenes ārstu. Pastāv uzskats, ka tas varētu būt saistīts ar nepietiekošu vitamīna K esamību bērna ķermenī. Parasti tas skar ar krūti barotus bērnus, jo viņu zarnu flora nav tik nobriedusi, lai izstrādātu K vitamīnu un tādejādi dabiski paātrinātu dzīšanas procesu.

 

Kā kopt sadzijušu nabiņu?

 

Nabiņa ir un paliek jūtīga ķermeņa daļa, ko arī vēlāk rūpīgi jākopj. Pēc vannošanās nabiņu var mierīgi ar pirkstiem izspaidīt, lai tajā nekrājas ūdens, bez tam nepieciešams nabiņu labi izsusināt ar dvieli. Jāpievērš uzmanību tam, ka nabiņa ir pēc iespējas sausāka, lai tajā nebūtu iespēja dzīvot baktērijām.

 

Māmiņu Klubs