Piena „ražošanas” plāns

Piena „ražošanas” plāns

26. Oct 2010, 19:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja esi gatava apbruņoties ar pacietību un Tavs mērķis ir atjaunot pilnīgu mazuļa ēdināšanu ar krūti, vari sekot šajā plānā aprakstītajiem soļiem!

 

1. Ēdienreize 

 

Baro mazuli no katras krūts apmēram 10-15 minūtes. Tad trūkstošo piena daudzumu piebaro no pudelītes. Ideālā gadījumā tas ir Tavs pieniņš, tomēr šīs „programmas” sākumā Tev diez vai izdosies atslaukt vajadzīgo piena daudzumu, jo atslaukšana notiek pēc trūkstošā barības daudzuma piebarošanas. No sākuma tātad piebarošanai izmanto adaptēto maisījumu. Tikai tad, kad mazulis paēdis un apmierināts guļ vai uz tēta pleca gaida atraudziņu, centies atslaukt nākošajai ēdienreizei pienu.

 

Atrodi vietu, kur jūties ērti un iekārtojies. Sagatavo tējas vai ūdens krūzi, jo atslaukšanas laikā Tev var slāpt. Tagad slauc no katras krūts atkal apmēram 10-15 minūtes. Bez tam – slauc neatkarīgi, vai piens plūst, vai nē! Pati pumpēšana aktivizē piena rašanos un pavisam drīz Tu jau varēsi manīt pirmos panākumus!

 

Uzglabā noslaukto pienu, pat ja atslauktais daudzums šķiet niecīgs, ledusskapī līdz nākamajai ēdienreizei.

Noslaukto pienu vari uzglabāt ledusskapī 12 stundas. Lai uzglabātu to ilgāk, nepieciešams pienu sasaldēt.

 

2. Ēdienreize

 

Atkal baro bērniņu no katras krūts 15-20 minūtes. Šajā laikā sasildi noslaukto pieniņu un dod to bērniņam pēc tam, kad pabaro ar krūti. Ja noslauktais daudzums nepietiek, iedod arī iztrūkstošo daudzumu piena maisījuma.

 

Ieteicams ir vienmēr ievērot tieši šo kārtību – zīdīšana – barošana ar noslaukto pienu un piebarošana ar maisījumu. Kad mazulis ir paēdis, atkal dodies atslaukt pienu.

 

3. Pārējās ēdienreizes

 

Tavs uzdevums ir tikai katrā ēšanas reizē atkārtot jau aprakstītos soļus, līdz pamanīsi pozitīvas pārmaiņas. Pavisam drīz Tu varēsi pavisam atteikties no piena maisījuma!

 

Māmiņas ēdienkarte ir svarīga!


Lai vairotu ne tikai piena daudzumu, bet arī tā kvalitāti, nepieciešams ēst veselīgi.

 

To apliecina arī māmiņa Lilita: „Krūts barošana prasa lielu pacietību, ir jāseko arī savam uzturam. Es daudz centos lietot piena produktus, zupas. Ir uzmanīgi jāseko augļiem un dārzeņiem, kuri varētu izraisīt bērnam alerģiju. Tāpat arī ar šokolādi un riekstiem.”

Sastādot savas ēdienreizes, ņem vērā, ka:

 

- jāēd dažādi: daudz dārzeņu (piemēram, burkānus, salātus, tomātus, gurķus utt.), augļus (piem. banānus, ābolus, bumbierus, melones utt.), dažādas graudu šķirnes, piena produktus, zirņus, pupas, riekstus, vienreiz dienā vienu vārītu olu, 1-2 reizes nedēļā dažādu dzīvnieku gaļu (tai skaitā – putnu gaļu);

 

- jāēd pietiekošā daudzumā: katru dienu Tev papildus jāuzņem 500 – 1000 kalorijas. Ja ēdīsi pārāk maz, tas negatīvi iespaidos piena daudzumu;

 

- jācenšas izvairīties no ķīmiski apstrādātiem dārzeņiem, riekstiem;

 

- kā dārzeņu pagatavošanas veidu jāizvēlas sautēšanu, lai saglabātu tajos esošos vitamīnus;

 

- izmanto ēdiena pagatavošanai nepiesātinātām taukskābēm bagātās taukvielas, kā saulespuķu-, olīvu-, sojas-, kukurūzas un linu eļļu. Sviests, kokosa un palmu eļļas satur piesātinātās taukskābes, no kurām labāk izvairīties;

 

- katru dienu papildus apēd 100 gramus proteīnu. Tie atrodas piena produktos, alus raugā, riekstos, gaļā, zivīs, graudos, olās un pupās.

 

No kā būtu jāatsakās:

 

- izvairies ēst „gatavos” produktus

- fritētos produktus

- saldumus

- nedzer kafiju un tēju

- nelieto alkoholu

- neēd sieru ar pelējumu un kamambēru

- neēd konservētu pārtiku

- centies neēst pārtiku ar garšas pastiprinātājiem un konservantiem

 

Ja ieklausīsies sevī, mazulī un ievērosi mūsu padomus, Tev noteikti izdosies. Kā novēlēja visām mūsu lasītājām māmiņa Lilita, svarīgi ir nepārtraukt krūts barošanu arī pēc kritiskajām trīs nedēļām, kad pieniņš samazinās, bet gan pārvarēt šo periodu un tad ar krūti bērniņu varēs barot vēl ilgi!

 

***

Pastāsti, kā TU tiki galā ar piena krīzi, iesūtot ziņu šeit!