Zinātnieki nolēma pārbaudīt, vai patīkamā sajūta, ko zīdainim rada barošana ar krūti, palīdzēs pārciest asins ņemšanu no vēnas labāk nekā citi līdzekļi, piemēram, fizisks kontakts ar māti vai lelles turēšana rokās.

 

Eksperiments tika veikts ar 180 veseliem jaundzimušajiem, no kuriem daži asins paraugu ņemšanas laikā tika baroti ar krūti, citus mātes turēja rokās, bet citiem tika dots glukozes šķīdums un lelle, bet vēl citiem tika dots tīrs ūdens.

 

Lai izvērtētu, kā bērni reaģējuši uz šīm sāpes remdēšanas metodēm, tika izmantotas standarta sāpju mērīšanas skalas un videoieraksti.

 

Izrādījās, ka no 44 bērniem, kas asins ņemšanas laikā tika baroti ar krūti, 16 pat nepamanīja, ka viņiem no vēnas tiek ņemtas asinis.

 

Bērniem, kurus mātes vienkārši turēja rokās, šķiet, vispār nebija nekādas sāpju remdējošas iedarbības.

 

Pediatri no bērnu slimnīcas Francijā uzskata, ka tas droši vien bijis tāpēc, ka šie bērni bija apģērbti un viņiem nebija ādas kontakts ar māti.

 

Izdevumā "British Medical Journal" viņi raksta: "Mēs esam pierādījuši, ka barošanai ar krūti ir analgētiska iedarbība."

 

Speciālisti atzīst, ka zinātniski izdevies pierādīt to, ko mātes zinājušas jau sen. Ir mātes, kas savus mazuļus baro ar krūti vakcinācijas laikā, jo šis process bērnus nomierina.

 

Bērna turēšanai rokās un lelles iedošanai bija zināms efekts, tas bija labāk nekā nekas. Taču barošanā ar krūti, kas apvieno bērna turēšanu rokās, ādas kontaktu un ēšanas baudu, visi nomierinošie faktori darbojas vienlaikus.

 

BBC