AVENT padomi krūts barošanā

AVENT padomi krūts barošanā

10. Jun 2010, 22:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Barot mazuli ar krūti nemaz nav tik grūti, taču reizēm mēdz gadīties, ka mazulis tverot māmiņas krūti mēdz to savainot vai arī pieniņš nepārstāj plūst starp ēdināšanas reizēm, bet tam visam ir risinājums.

 

Pirms mēs esam kļuvušas par māmiņām, mums grūti iedomāties, ko nozīmē barot mazuli ar krūti. Mūsu draudzenes, kurām jau ir bērni, vienmēr gatavas dalīties savos stāstos, lai kādi tie būtu, taču tikai pēc mazuļa piedzimšanas mēs uzzinām kā tas patiesībā ir. Daudzām jaunajām māmiņām pēc bērniņa piedzimšanas ir tik daudz piena, ka tas starp mazuļa ēdienreizēm mēdz noplūst.

{pic:1}

Šādos gadījumos ļoti noder krūštura ieliktnīši. Ir vienreizējie, kuri viegli piestiprinās pie krūštura un labi pieguļ, taču ir arī mazgājamie krūštura ieliktnīši. Šiem mazgājamajiem ieliktnīšiem ir mežģīņu kārtiņa, kas vieglāk pielāgojas krūšturim, ir sievišķīgāki un turklāt tie ir 100% kokvilnas, tāpēc piens, kas satek ieliktnītī, viegli uzsūcas ieliktnītī. Komplektā nāk maisiņš veļas mazgājamajā mašīnā, mazgājami 40 grādu temperatūrā, ar tādu pulveri, kādu jūs lietojat mazuļu drēbīšu mazgāšanai.

 

Māmiņām, kuru mazuļi pie krūts prasās bieži, var nākties uzzināt, ko nozīmē saplaisājuši un sāpīgi krūšu gali. Lai no tā izvairītos, zīdīšanai vajadzētu sagatavoties jau grūtniecības laikā. Kādreiz ieteica rūdīt krūšu galus berzējot tos ar frotē vai linu dvieli, tomēr to darīt nedrīkst, jo šāda rīcība var izsaukt pirmsdzemdību kontrakcijas, tāpēc vislabāk krūtis rūdīt vingrojot.

 

Kā uzskata psiholoģe Diāna Zande, būtiski ir ikdienas elementāri vingrojumi, kas stiprina krūšu muskuļus, kas arī ir svarīgi, lai noturētu pienu. Ādas elasticitātes uzlabošanai ideāla ir kontrastduša, tomēr veicot šādu dušu, noteikti būtu jāaizsedz krūšu gali.

{pic:2}

Var lietot arī krūts galu krēmus, tos lietojot krūts galu krēmus, ādiņa kļūst maiga un visticamāk tā neplaisās. Piemēram, Avent krēma sastāvā ir aitu vilnas tauki, kas dziedē krūtsgalu, ja tas ir ieplaisājis vai sasprēgājis.

 

Lai izvairītos no krūšu galu plaisāšanas, ļoti svarīgi ir arī pareizi pielikt un noņemt bērniņu no krūts. Zīžot bērniņam jāsatver ne vien pats krūts galiņš, bet visa oreola.

 

 

Ja bērniņš nepareizi satver krūti vai ir vēlēšanās pārtraukt barošanu, nevajag raut krūts galu ārā no mutes, bet ieliek mutītē, vakuums izbeidzas un tajā brīdī tu mierīgi izņem krūti, iesaka Diāna Zande.

{pic:3}

Ja barojot mazuli, krūšu gali ir sāpīgi, tad varat lietot krūšu galu aizsardziņus. Tie ir ļoti plāni, izgatavoti no silikona, tie mazulim netraucēs just jūsu siltumu. Šī lieta ļoti labi noder jau dzemdību namā, kad māmiņas krūts gals nav pieradis pie tik intensīvas mazuļa zīšanas, var uzlikt šādu uzgalīti un mazulis var droši ēst.

 

Gandrīz katrai jaunajai māmiņai kaut reizi zīdīšanas laikā ir šķitis, ka piena ir pārāk maz. Parasti šādas domas rada jaunās māmiņas satraukums un ar pienradi viss ir kārtībā, tomēr ir arī tāda lieta kā piena krīzes.

 

Psiholoģe Diāna Zande piezīmē, ka bieži vien šīs piena krīzes ir ļoti drīz pēc dzimšanas, kad bēbis ir atguvis dzimšanas svaru, saņēmies un tad prasa vairāk, tad mēneša vecumā un vēlāk kā nu kuram bērnam. Dažas mammas izteikti jūt un citas bija varbūt bija īdīgāks, jā, liku biežāk pie krūts un viss nostabilizējās. Lai tiktu galā ar piena krīzi, jāklausa mazulis un jāļauj viņam zīst biežāk. Varbūt pāris dienu barošanas reižu skaits pieaugs līdz pat 15 vai 20 un tās būs pavisam īsas, taču pēc pāris dienām pieniņš atkal atjaunosies.

 

{pic:4}

Tad, kad jūs barojat ar vienu krūti, otrai krūtij jūs varat uzlikt šo te konteinerīti. Beidzot barot, no šī konteinera ērti varat pārliet pienu pudelītē vai trauciņā. Šie konteinerīši ir domāti tad, kad jums ir ļoti daudz pieniņa un jūs vēlaties uzglabāt vai arī tad, ja piena ir maz un katra pile ir dārga.

 

Lai arī kādas grūtības mums nāktos pārvarēt uzsākot mazuļa barošanu ar krūti, ticiet, tas ir tā vērts, jo mazais ar māmiņas pienu saņem visas attīstībai nepieciešamās vielas.

 

Noskaties TV raidījuma sižetu, kur sīkāk vari iepazīties arī ar citiem noderīgiem padomiem ŠEIT!

 

1
Muuna Muuna 20. Oct 2009, 23:31

man krūšu gali jau tagad grūtniecības beigās tik jūtīgi un tik sāpīgi, ka es tiešām nevaru iedomāties, kā vēl būs barot.. ar bažām par to visu domāju... ☹

20. Oct 2009, 22:20

man arī gan slimnīcā,gan berna ģimenes ārste kad nāca uz mājām rādijā,kā pareizi likt bērnu pie krūts,bet tik un tā nepareizi zīda,viņa bij slinka prekš tā,jo pudelīti arī neņēma pareizi.

20. Oct 2009, 21:32

mums arī it kā satvēriens bij pareizs,bet tik un tā pabarot nevarēju ,krūtis bij nozītas līdz asinīm..un arī sāku atslaukt,un līdz ar to piens ļoti ātri pazuda.