Vasaras vidus, kad mazuļi Latvijā dzimst visvairāk

Vasaras vidus, kad mazuļi Latvijā dzimst visvairāk

04. Jul 2016, 14:06 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Esam aizvadījuši gada skaistākos svētkus - "Līgo", kad aktualizējās jautājums, vai tiešām papardes zieda meklējumi vainagojas ar panākumiem un veicina demogrāfisko situāciju valstī. Nenocietos un nolēmu "parakties", pameklēt, vai ir manāmas tendences dzimstības palielinājumam pavasarī, tad nu lūk sekojošais, ko rāda statistikas parvaldes mājas lapa - pēdējo 3 gadu laikā ( 2013./2014./2015.). Visvairāk mazuļu ir dzimis jūlijā un augustā, ja vidēji gada laikā 2013.gadā, menesī piedzima 1716 mazuļi, tad jūlijā tie bija 1925, 2014.gadā vidēji mēnesī piedzima 1812 mazulis, bet jūlija mēnesī 2027 bērniņi. Tad nu varam rēķināt, kurš no gada mēnešiem Latvijā ir tas, kurā mazuļi tiek radīti visvairāk. Man sanāk oktobris - novembris. Novembris, kad Latvija svin savu dzimšanas dienu un tas ir valsts dzimšanas dienas mēnesis, kad nu īsti latvieši pieņem lēmumu par nācijas papildinājumu.

Otra lieta, kas mani ļoti interesēja - kas Latvijā dzimst vairāk - meitenes, vai puiši, piemēram, kad mēs augām, mēs bijam tikai 4 māsīcas un mums bija 7 brālēni, pašlaik mūsu bērnu vidū ir absolūts meiteņu pārsvars, no 15 mazmazbērniem mūsu vecmāmiņai ir deviņas mazmazmeitiņas un 6 mazmazdēli. Tikko piefiksēju sevi faktam, ka lielākā daļa šo puiši ir dzimuši ne Latvijā - latviešiem ārzemēs, piemēram, no 6 puišiem četri ir dzimuši ārpus Latvijas, no šīm deviņām meitiņām,  tikai viena ir dzimusi ārpus Latvijas. Vai ārzemju latviešiem vairāk dzimst puišu? Tādas statistikas, diemžēl nav. Tādēļ aicinu arī Jūs, mammas, padalīties ar saviem novērojumiem, cik daudz meiteņu un puišu ir Jūsu radu un draugu lokā un, kurš mēnesis ir Jūsu ģimenē kuplākais dzimšanas dienu mēnesis, piemēram, mēs no 5 ģimenes locekļiem trīs esam dzimuši šajos aktīvākajos mēnesos - jūlijā, augustā? Runājot par meiteņu un puišu īpatsvaru, statistika rāda, ka pēdējo gadu laikā pārsvars ir puišu lauciņā, lai arī mūsu ģimenē ir pretēji, mums pārsvars ir meiteņu pusē, bet vīra dzimtā pēdējo 100 gadu laikā, tikai pagājuso gad piedzima pirma meitiņa. Arī tālajā 1987.gadā, kad pieļauju tā laika dzimušajām mammām tagad varētu būt šis produktīvais mazuļu dzimšanas laiks, pārsvars bija daiļā dzimuma pusē, tiesa gan, pati dzimstība bija vairāk kā 2 reizes lielāka, kad tik daudz topošo mammu un tētu nebija izbraukuši uz ārzemēm, kad lauku skolās bērnu skaits klasē bija tuvu 20, bet pašlaik tie ir tikai 4-5 bērni. Un jāsaka, ka tajos laikos mazuļu dzimšana mēnešu griezumā arī bija cita, tad aktīvākais bērnu dzimšanas laiks bija februāris-marts. Bet, lai šo statistiku pārbaudītu rūpīgāk, vajadzētu izpētīt arī 1986.gadu, 1988.gadu un 1989.gadu.

Pamēģināsu ielikt mūsu ģimenes veikaliņa FB ViKrEm lapā arī tabuliņu ar visiem šiem interesantajiem un neparastajiem cipariņiem, lai arī Jūs, mammas, tos varētu aplūkot un pakaukulēt.

Sinta18 Sinta18 05. Jul 2016, 00:19

Manā ģimenē 6 rāļi 3 māsas neskaitot mani. Man pašai 1 puika 2 meitenes vīra ģimenē neskaitot viņu 1 brālis 2 māsas māsai 1 puika 1 meitene tā babiņai sanāk 3 mazmetiņas 2 mazdēli

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 04. Jul 2016, 16:28

Pielikumā solītā tabuliņa