Kādēļ rodas pigmentācijas plankumi?

Kādēļ rodas pigmentācijas plankumi?

03. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti, grūtniecības laikā uz ādas parādās nevēlama pigmentācija. Kādēļ tā rodas, stāsta „Veselības centra 4 Estētiskās Dermatoloģijas Ķirurģijas klīnikas” dermatoloģe Līga Jacēviča.

„Nevēlamas pigmentācijas risku pastiprina grūtniecības laikā, sievietes ķermenī notiekošās izmaiņas. Grūtniecība ir ļoti sarežģīts process, kad organismā rodas, apmēram, 40 jaunu hormonu un faktoru, uz kuriem ķermenis reaģē. Viena no biežākajām reakcijām ir, tā saucamās, grūtnieču maskas veidošanās, kad uz pieres, vaigu galiem un ap muti parādās pigmentācijas plankumi. 

Topošās māmiņas uz saules staru ietekmi reaģē krietni vien jūtīgāk, tādēļ grūtniecības laikā aizsargkrēmus vajadzētu lietot pastiprināti. Ikdienā ādai ieteicams uzklāt aizsargkrēmus ar augstāku saules aizsardzības faktoru, pat 50+.

Bieži vien pavasarī vēl neesam gatavas tam, ka varētu nosauļoties vai saulē apdegt, jo ārā vēl nav tik karsti. Tomēr jāatceras, ka tas, ka ārā nav tveice, vēl nenozīmē, ka saulei ir vājāka iedarbība! Šobrīd tā ir viltīgāka nekā vasarā.

Tieši tādēļ, noteikti nepieciešams lietot saules aizsargkrēmus! Tāpat, jāatceras savu ādu palutināt arī pēc sauļošanās. Ļoti svarīgi lietot mitrinošus, vitamīniem bagātus un nomierinošus losjonus un krēmus, lai sniegtu ādai maksimālu komfortu arī pēc uzturēšanās saulē. 

Papildus faktori, kas var izraisīt ādas pigmentāciju

Saule un smaržas

Pigmentācijas plankumi nereti rodas tajās ķermeņa vietās, kurām tiek uzsmidzinātas smaržas. Sevišķi piesardzīgai jābūt ar tiem kosmētiskajiem līdzekļiem un smaržām, kuru sastāvā ir bergamona eļļa! Tā, saskaroties ar saules stariem, samērā bieži mēdz veicināt nevēlamas pigmentācijas parādīšanos.

Saule un augļskābes

Nevēlama pigmentācija varētu veidoties arī tad, ja ikdienā lieto kosmētiskos līdzekļus, kas satur augļskābes. Tādēļ, pirms iešanas saulē šos kosmētiskos līdzekļus ieteicams nelietot.

Saule un pumpas

Daudzas sievietes uzskata, ka tad, ja viņu ādu klāj pumpas, vasarā sauļojoties, tās tiek piededzinātas un āda izskatās veselāka. Patiesībā, ir pilnīgi pretēji! Ja dosies saulē ar nesen kā izspiestām pumpām, tātad, svaigām rētām, šajās vietās var rasties pigmentācijas plankumi.

 Kā tu pasargā ādu no pigmentācijas plankumu veidošanās?