Grūtnieču vingrošanu vislabāk uzsākt no 12.grūtniecības nedēļas

12. Sep 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtnieču vingrošanu Māmiņu Kluba Vecāku skolā vada patiesi iedvesmojošā dūla Katrīna Puriņa, kas topošajām māmiņām ir līdzās ne vien līdz pašam bērniņa dzimšanas brīdim, bet arī viņa gaidībās. Uzzini, kas ir grūtnieču vingrošana, un ar ko tā atšķiras no grūtnieču jogas!

Vingrošana ir viens no veidiem kā nomierināties, relaksēties, sagatavoties dzemdībām. Dūla, topošā vecmāte Katrīna Puriņa paskaidro, ka tā noteikti nav fitnesa nodarbība, un tur nekas nav jāpierāda. Uz grūtnieču vingrošanu topošās māmiņas ir aicinātas no 12.grūtniecības nedēļas līdz pat grūtniecības beidzamajai dienai.

"Tiek pastiepti tie muskuļi un tās saites, kas noderēs dzemdībās. Grūtnieču vingrošanā ir arī spēka vingrinājumi, bet beigās ir laiks sev, ko ne katra grūtniece mūsdienās var atļauties. Tā ir relaksācija, ļaušanās sajūtām, noskaņošanās dzemdībām, sarunāšanās ar mazuli puncī." viņa uzsver. "Sākumā tiek sagtatavots ķermenis, beigās ķermenis tiek pieslēgts prātam, mūsu garīgajai pusei." 

Ar ko atšķiras vingrošana no grūtnieču jogas?

"Katru grūtnieču vingrošanu vada savs speciālists un viņš savā kompetencē izdomā, kādi būs vingrojumi. Manā vingrošanā ir arī daži jogas vingrojumi, kas ļoti palīdz – iemāca noturēt dažas pozas, kas, tiesa, nav tik ilgas kā jogā, tāpat ir arī vingrinājumi, kas palīdz sagatavoties dzemdībām ar pareizas elpošanas palīdzību." pieredzē dalās dūla.

Mūsdienu steidzīgajā laikmētā, kad māmiņas dekrēta atvaļinājumu sagaida noskrējušās un nostrādājušās, ir grūti izbaudīt harmoniski atlikušo grūtniecības laiku. "Protams, mammas ir skrienošas, visu darošas, visu varošas, tāpēc ir svētīgi vismaz 1 stundu dienā ļauties sarunām ar mazuli," atgādina dūla.

Kādos gadījumos nav vēlams nākt uz grūtnieču vingrošanu?

Grūtniecības laikā jāpievērš uzmanība sevis saudzēšanai, tāpēc grūtnieču vingrošanu nevajadzētu apmeklēt, ja ir kādi sarežģījumi vai patoloģijas. Drošības labad konsultācija ar ārstu, vecmāti vai ginekologu būtu ļoti noderīga.

Piesardzība vajadzīga, ja ir:

  • asiņaini izdalījumi
  • pataloģijas
  • grūtniecības pārtraukšanas draudi
  • iepriekš bijuši spontānie aborti

"Ja visi sarežģījumi ir novērsti, arī trešajā grūtniecības trimestrī var sākt doties  uz grūtnieču vingrošanu, jo tas noteikti nenāks par ļaunu. Sieviete satiksies ar speciālistiem dzīvē, ar grūtniecēm – domubiedrēm. Viņa redzēs, ka līdzīgas sajūtas, tādi paši jautājumi, tādas pašas bailes ir arī citām. Tā ir tāda kopīga sadraudzība," par grūtnieču vingrošanas pozitīvo iedarbību stāsta Katrīna Puriņa.

Divu bērnu māmiņa, dūla Katrīna Puriņa aicina uz grūtnieču vingrošanas nodarbībām Māmiņu Kluba Vecāku skolā!

Māmiņu Klubs

Videosarunu vada Kristīne Virsnīte

Ipad, IPhone un citos viedtālruņos skaties sarunu šeit

Spied Play un skaties videosarunu ar dūlu Katrīnu Puriņu un reiki skolotāju Ilzi Pavasari!

Eksperts

Katrīna Puriņa- Liberte

Ginekoloģe, dzemdību speciāliste, ārsts -rezidents
Katrīna Puriņa- Liberte Vecāku skolā