DZIESMAS PIRMATSKAŅOJUMS - dzied Topošo Māmiņu Kluba saimniece Sabīne

07. Nov 2013, 14:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien gribēju ar jums parunāt par šūpuļdziesmām. Nevienam nav noslēpums, ka pēc 24.grūtniecības nedēļas mazulis māmiņas puncī sāk dzirdēt skaņas, un tad nu ar viņu droši var sākt sarunāties, var viņam dziedāt šūpuļdziesmas, stāstīt pasakas vai ļaut vienkārši klausīties mūziku.

Pētījumi ir pierādījuši, ka mazulis, kam grūtniecības laikā māmiņa ir dziedājusi vai ļāvusi klausīties mūziku, pēc dzimšanas pazīstamo melodiju atpazīst un nomierinās to dzirdot. Man ir izdevies šo jau pārbaudīt ar vecāko dēliņu, kad biju stāvoklī, es viņam dziedāju šūpuļdziesmas un ļāvu klausīties klasisko mūziku, un tiešām, pēc dzimšanas, dzirdot šīs pazīstamās melodijas, viņš nomierinājās.

Tagad es vairāk mūziku klausījos, nekā dziedāju pati. Šūpuļdziesmu laiks mums ir tikai reizi nedēļā, kad eju karstā dušā, leju uz puncīša ūdentiņu, glāstu viņu un dziedu.

20131105154205-42657.jpg

Foto: Тara Bergmane

Māmiņu Kluba grūtnieču dienā - 24.septembrī, pie mums nāca meitene, kas nodarbojas ar kora nodarbību vadīšanu, viņa īpaši intensīvi strādā ar sievietēm pie tā, lai atvērtos viņu sievišķība. Viņa pati gaida pirmo bērniņu, tāpēc nāca pie mums, lai novadītu stundu garu kora seansu, kurā izpildījām šūpuļdziesmas mūsu mazuļiem.

Vārdiem aprakstīt manus iespaidus nav iespējams, tas bija vienkārši kolosāli. Kaut arī man tajā dienā pazuda balss, jo biju saaukstējusies, es klusiņām dziedāju, vērojot savu puncīti.

Zālē enerģija bija tāda, ka mīlestību, šķita,  - ar rokām var sataustīt. Iedomājieties pašas desmit topošās māmiņas, un katra no tām neticami mīl savu puncīti, skatās uz to un dzied tieši viņam, ieliekot katrā no vārdiem mīlestību.

Es aizvēru acis, lai vairāk iedziļinātos sevī un atrastu saikni ar savu punča iemītnieci. Un ziniet, viņa reaģēja ar maigiem pieskārieniem. Dažbrīd man acīs pat sariesās asaras, kaut kas no dvēseles dziļumiem rāvās uz āru, zemapziņā uzpeldēja viss - attiecības ar vecākiem, ar dēlu, atmiņas no bērnības.

Es pēc dziedāšanas sajutos neticami laimīga, es nekad nebiju tik ļoti vienota ar savu meitiņu, kā tagad. Mums bija labi un jauki kopā.

Vai zināt, kāpēc mazuļiem tā patīk šūpuļdziesmas? Tāpēc, ka tajās atkārtojas viena un tā pati melodija, piedziedājuma skaņas atkārtojas, un tas labvēlīgi ietekmē arī bērniņa nervu sistēmu. Ritmiskās skaņas bērniņam atgādina māmiņas ritmiskos sirdspukstus, tātad, pašu tuvāko, kas vien bērniņam var būt.

Šūpuļdziesmu dziedāšana ir savā zinā mediatīvs process, kas apņem māmiņu un bērniņu ar miera pārpilnu atmosfēru.

20131105154301-42126.jpg

Foto: Tara Bergmane

Bērniņa attīstībā šūpuļdziesmām ir liela nozīme, jo tās labvēlīgi ietekmē mazuļa runas attīstību, kā arī garīgo audzināšanu, jo šūpuļdziesmu teksts parasti ir pamācošs, un šūpuļdziesmas ceļo no paaudzes paaudzē.

Tā kā šūpuļdziesmas dziedājām latviešu valodā, bet ģimenē runājam krievu valodā, mājās meklēju retas un skaistas šūpuļdziesmas tieši krievu valodā. Un šo to atradu arī YouTube vietnē. Tagad klausāmies šīs dziesmiņas katru dienu, un es dziedu līdzi, lai iemācītos vārdus un melodiju.

Skaistas šūpuļdziesmas

Krievu valodā


Vai dziedat saviem bērniem šūpuļdziesmas?

Vai dziedājāt grūtniecības laikā saviem punču iemītniekiem?

Šo blogu es iesāku rakstīt, kad biju 30.grūtniecības nedēļā, mani iedvesmoja mans stāvoklis un kora dziedāšana. Un te Antex skaņu ierakstu studija un Māmiņu Klubs piedāvāja man piepildīt manu sapni - ierakstīt maniem bērniem šūpuļdziesmu.

Es ilgi domāju, kuru šūpuļdziesmu lai dzied, un izvēlējos par Lāčumāti no kādas aizkustinošas multenītes.

20131105154422-68300.jpg

Tā ir viena no šūpuļdziesmām, ko bieži dziedu gan dēlam, gan savai puncī mītošajai meitiņai. Man šī dziesmiņa šķiet ļoti skaista, un tā ir piemērota manām vokālajām dotībām.

Patiesībā, ir ļoti svarīgi izvēlēties dziesmu, kas balsij liek pastiepties dabīgi, lai mazāk būtu, ko tīrīt un izstiept. Antex studijā aicināts ienākt ir katrs, kas to vēlas, nav obligāti jābūt apveltītam ar muzikālajām dotībām: sākumā ar jums pastrādās dažādās tonalitātēs, dziesma tiks ierakstīta vairākas reizes. Ja būs nepieciešamība, tiks atkārtots katrs sarežģītais teikums, līdz izdosies patiešām skaisti. Pēc tam visu saliks kopā, un pateicoties profesionālajai aparatūrai, tava balss nebūs sliktāka par profesionālas dziedātājas balsi.

20131105154527-18261.jpg

Antex studija mani ļoti jauki sagaidīja. Viss uztraukums pārgāja jau piecas minūtes pēc tikšanās ar Anatoliju Hvorinski, kas ir studijas dibinātājs un profesionāls dziedātājs. Viņa palīgs Staņislavs palīdzēja man atrast piemērotāko tempu šūpuļdziesmai, ko biju izvēlējusies, un mēs diezgan ātri sākām darboties ap ierakstīšanu.

Mēs tikām galā 40 minūtēs, runā, ka tas esot ļoti ātri. Manas vokālās dotības paslavēja, un man bija ļoti patīkami to dzirdēt. Meitiņa manas dziedāšanas laikā puncī nomierinājās.

Visi mājinieki bija pārsteigti par to, cik man ir skaista balss, kā izrādās. Dēls prasa uzlikt māmiņas šūpuļdziesmu vairākas reizes dienā. Vīrs aizrāvies ar ideju, ka tagad man jāieraksta dziesma viņam, jo viņam ļoti patīkot mana balss. Bet meitiņai jau pirms dzimšanas ir tāda dāvana, viņa varēs klausīties manā balsī.. Dziedāšu jebkuru šūpuļdziesmu, kad viņa būs blakus. Es, galu galā, atgriezīšos darbā jau 2 mēnešus pēc viņas dzimšanas, un to 3 stundu laikā, kad nebūsim kopā, viņa varēs klausīties manā balsī, pateicoties ierakstam.

Jā, un vispār, man šķiet, ka tas ir tik jauki, ka maniem bērniem ir tāda piemiņa no mammas uz visu dzīvi. Kad viņi būs pieauguši, atradīsies kaut kur tālu, atceroties par mammu, varēs noklausīties šūpuļdziesmu, kas dziedāta viņiem bērnībā. Man tas šķiet ļoti aizkustinoši.

20131105154646-72594.jpg

Milzīgs paldies Māmiņu Klubam un ierakstu studijai Antex par šo vienreizējo iespēju!

Vienmēr Jūsu

Sabīne un Punča iemītniece

Stabu ielā 11a, Rīgā

Тel.: +371-29210500; 67481148

E-mail: antexmusic@antexmusic.lv

Oriģināla un ekskluzīva dāvana mīļotajam

www.muzpodarok.com
www.antexmusic.lv