Māmiņu klubs, 2018

Cilmes šūnu pielietošanas medicīniskie aspekti

14. Sep 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilmes šūnas noteikti  pēdējo gadu laikā ir ļoti strauji attīstījusies tēma un ne bez iemesla. Cilmes šūnas patiesi sevī slēpj ārkārtīgi daudz jau izpētītu, bet arī vēl neizpētītu iespēju medicīnā un ārstēšanā. Bet jau šobrīd - ļoti daudzi vecāki nolemj par labu cilmes šūnu saglabāšanai, kā arī, arvien biežāk ir dzirdams par cilvēkiem kuri nopietnu saslimšanu gadījumā, tiek ārstēti, izmantojot tieši cilmes šūnas. 

Vai nabassaites asiņu cilmes šūnas atšķiras no cita veida cilmes šūnām?

Nabassaites asiņu cilmes šūnas ir pirmatnīgākas, plastiskākas un ar lielāku proliferatīvo aktivitāti, salīdzinot ar pieauguša cilvēka cilme šūnām, kas iegūtas no kaulu smadzenēm vai  perifērajām asinīm. No asinīm izdalītās cilmes šūnas ir dziļi jāsasaldē, lai izvairītos no to novecošanās un bojājumiem, kas šūnās var rasties to turpmākajos dzīves posmos. Tās nesatur vēža šūnas, kas rodas nākamajos dzīves gados apkārtējās vides ietekmē.

Kā tiek izmantotas cilmes šūnas?

Galvenokārt, tiek izmantotas kā transplantāts slimniekiem pēc intensīvas ķīmijterapijas un / vai radioterapijā, lai iznīcinātu ļaundabīgās vēža šūnas. Diemžēl ķīmijterapija organismā vienlaicīgi nogalina gan vēža šūnas, gan veselās cilmes šūnas, kas atrodas transplantātā. Pašlaik praktiskais pielietojums cilmes šūnām ir asiņu un imūnās sistēmas slimību ārstēšanā. Transplantētās cilmes šūnas iekļūst pacienta kaulu smadzeņu šūnās, kur vairojas un kļūst par kaulu audu šūnām, reģenerējot organisma imūno sistēmu.

Kādēļ tieši par nabassaites asiņu cilmes šūnām (nevis kaulu smadzeņu) ārsti un zinātnieki izrāda vislielāko ieinteresētību?

Līdz mūsdienām ir tikušas veiktas vairāk nekā 40 000 transplantācijas gan bērniem, gan pieaugušajiem, izmantojot nabassaites asiņu cilmes šūnas. No nabassaites cilmes šūnu transplantāciju kopskaita, vairākumā gadījumu transplantātu saņēmuši tā bērna brāļi vai māsas, no kura asinis tikušas paņemtas. Pēdējo gadu laikā veiktie pētījumi ir pierādījuši, ka nabassaites asiņu cilmes šūnu  spēj pārvērsties par jebkuru organisma šūnu, piemēram, muskuļu vai nervu šūnu. Cilmes šūnu reģenerējošās īpašības patreiz ir dominējošais jautājums audu reģenerācijas jomā. Tiek uzskatīts, ka cilmes šūnas ir svarīgs bioloģiskais resurss. Turpmāko pētījumu mērķis ir apstiprināt nabassaites asiņu cilmes sūnu potenciālu, kas nākotnē varētu tikt izmantots smagu medicīnisku gadījumu ārstēšanai kā, piemēram, Alcheimera slimība, cukura diabēts, sirds un aknu slimības, muskuļu distrofija, Parkinsons, muguras smadzeņu traumas un insults.

Vai mana bērna nabassaites asinis var tikt izmantotas bērna brāļu un māsu vai citu ģimenes locekļu ārstēšanai?

Jā, pastāv 25% izredzes, ka brāļu un māsu audu antigēni ir pilnībā saderīgi.

Ja šūnas man kādreiz būs nepieciešama, kā es tās varēšu atgūt?

Lēmumu par cilmes šūnu izmantošanu ārstēšanas terapijā pieņem ārsts. Brīdī, kad tiks pieņemts lēmums par cilmes šūnu transplantāciju, vadošajam ārstam vajadzētu sazināties ar mums, lai vienotos par bioloģiskā materiāla un nepieciešamās medicīniskās dokumentācijas piegādes nosacījumiem. Vecākiem ir jāsazinās ar klientu apkalpošanas nodaļas darbinieku, lai nosūtītu nepieciešamo informāciju, tai skaitā sertifikātu, kas saņemts pēs šūnu nodošanas AS „PBKM” (Polijas cilmes šūnu banka). Pēc dokumentācijas saņemšanas no vecāku puses un vienošanās ar vadošo ārstu par cilmes šūnu piegādes kārtību, tās tiks nodotas norādītajā veselības centrā vai slimnīcā tālākai terapeitiskai izmantošanai.

SKATIES video sarunu ar ārsti-ķirurģi Inesi Bolmani un uzzini vairāk par to, kā šobrīd notiek ārstēšana ar cilmes šūnas un kur tāda iespēja un kādos gadījumos ir pieejama arī Latvijā! 

 Māmiņu klubs, 2018

Eksperts

Inese Bļodniece

Rīgas Dzemdību nama neonatoloģijas daļas vadītāja
Inese Bļodniece Vecāku skolā