Ar kādiem pārtikas produktiem topošā māmiņa var uzņemt dzelzi?

12. Apr 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Teju ikviena grūtniece, visticamāk, ir dzirdējusi, ka topošās māmiņas bieži saskaras ar dzelzs trūkumu. Kā vairot dzelzs rezerves? To sarunā ar Māmiņu Klubu skaidro ginekoloģe Karlīna Elksne.

“Profilakses nolūkos uzturs ir lielisks veids, kā uzņemt dzelzi,” skaidro ginekoloģe Karlīna Elksne, uzsverot gan divus būtiskus likumus, kas jāievēro gan tad, ja dzelzs tiek uzņemts ar uzturu, gan arī tad, ja tiek ņemti talkā uztura bagātinātāji un medikamenti.

Pirmais likums, kuru obligāti jāatceras, ir – dzelzs uzsūkšanos mazina kafija, stipra tēja un kalciju saturoši produkti. Šī iemesla dēļ turpmākās divas stundas pēc tam, kad uzņemts ar dzelzi bagāts uzturs vai dzelzs preparāti, vajadzētu atturēties no kafijas vai tējas dzeršanas.

Otrs likums, kuru der atcerēties ikvienam, - dzelzs uzsūkšanos pastiprina C vitamīnu saturošie produkti. “Tāpēc kafijas ar pienu vietā ieteicams brokastīs izvēlēties svaigi spiestu apelsīnu sulu. Grūtniecēm, kuras lieto dzelzs preparātus, iesaku lietot dzērveņu sulu, jo tā kalpo arī urīnceļu profilaksei,” stāsta ārste.

Profilakses nolūkam dzelzi var uzņemt ar vairākiem pārtikas produktiem:

  • Gaļu;
  • Zivīm;
  • Pākšaugiem;
  • Riekstiem;
  • Zaļumiem;
  • Augļiem un ogām.

Papildinot sarakstu ar produktiem, kuri ir bagāti ar dzelzi, Karlīna Elksne mudina vismaz vienu dienu nedēļā pasludināt par pākšaugu dienu: “Atšķirībā no gaļas, tie satur arī šķiedrvielas, kas grūtniecēm ir ļoti nepieciešamas”. Vienlaikus ārste norāda, ka gadījumā, ja ginekologs diagnosticējis dzelzs anēmiju, tikai ar uztura palīdzību to nebūs iespējams izmainīt, un būs jālieto uztura bagātinātāji vai medikamenti.