7 ieteikumi, kā mazināt muguras sāpes

7 ieteikumi, kā mazināt muguras sāpes

05. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Muguras sāpes grūtniecības laikā ir bieža parādība. Ko darīt, lai tās atvieglotu, kam jāpievērš īpaša uzmanība un kādas sāpju mazinošas metodes nav ieteicamas, skaidro Māmiņu Kluba eksperte, fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne. 

1. „Vispirms topošajai māmiņai būtu jāpavēro savus ieradumus – to, kā viņa ieradusi gulēt, kā sēdēt un kā piecelties.

2. Jāatceras, ka stāvot, svaram jābūt sadalītam vienmērīgi starp abām kājām.

3. Sēdēšanai būtu jāizvēlas pēc iespējas augstāks krēsls. Pēdām noteikti ir jābalstās pret grīdu, bet sēdeklim vajadzētu būt novietotam diezgan augstu. Noteikti nav vēlama sēdēšana zemos krēslos vai dīvānos!

4. Lai mazinātu muguras sāpes, palīdz četrrāpus pozīcija. Tādēļ grūtniecēm, īpaši pēdējos mēnešos, ļoti ieteicama ir rāpošana.

5. Neskatoties uz to, ka grūtnieces nogurst un viņām gribas sēdēt, tā vietā labāk ir vai nu gulēt uz sāna, stāvēt, vai staigāt. Tā kā ilgstoši atrasties vienā pozīcijā, piemēram, sēžot vai stāvot, sagādā grūtības, vairāk laika ieteicams pavadīt tieši kustoties.

6. Gadījumā, ja iznāk ilgstoši stāvēt, muguru saudzējoša pozīcija ir stāvēšana, ar muguru balstoties pret sienu.

7. Lai nesāpētu mugura, grūtniecei jāseko līdzi tam, kāda ir viņas stāja. Uzskatu, ka nav nepieciešams lietot īpašu korseti jeb bandāžu, bet gan rūpēties par savu dabīgo – muskuļu korseti! Arī grūtniecības laikā muskuļus var gan veiksmīgi stiprināt, gan koriģēt, gan aktivizēt tā, lai tie noturētu pareizo pozīciju un nesāpētu mugura.

Bandāžu neiesaku lietot tā iemesla dēļ, ka tā muguru notur pareizā pozīcijā mākslīgi. Ja ir uztrenēta dabīgā „korsete”, kura notur vēderu iekšā, nevis izgāztu uz priekšu, nekādu problēmu ar muguras sāpēm nebūs,” tā Kristīne Stalīdzāne.

Māmiņu Klubs

Kādi ir tavi paņēmieni, lai mazinātu muguras sāpes?