Ko ēst topošajai māmiņai, lai izvairītos no aizcietējumiem?

18. Oct 2012, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizcietējumi mēdz piemeklēt gan mazus, gan lielus. Kādus produktus vajadzētu ieviest un kādus vajadzētu izslēgt no ēdienkartes, lai izvairītos no aizcietējumiem? Pēc atbildes devāmies pie uztura speciālistes Ineses Siksnas.

„Vispirms jāsaprot, ka aizcietējumi grūtniecības laikā ir hormonālo pārmaiņu dēļ un ka pēc grūtniecības visam vajadzētu atgriezties normālā stāvoklī,” uzsver uztura speciāliste.

Lai neveidotos aizcietējumi (tas attiecas gan uz grūtniecēm, gan arī visiem pārējiem) vispirms būtu jāseko līdzi pietiekamam uzņemtā šķidruma daudzumam.  Tālāk būtu jāizvērtē, vai uzturā netiek lietoti par daudz cietu vēdera izeju veicinošu produktu - baltmaize, rīsi, bulciņas, arī vārīti burkāni, melnā tēja u.c.

Lai palīdzētu zarnu mikroflorai, var lietot arī skābpiena produktus.

Uzturā būtu jāpalielina šķiedrvielas saturoši produkti - pilngraudu maize, dārzeņi, putras, arī augļus. Var mēģināt arī "tradicionālās" žāvētās plūmes. Ar banāniem mēdz būt dažādi - tie var veicināt arī cietākas vēdera izejas veidošanas, takā šis produkts nav viennozīmīgs vēdera izejas veicinātājs.

Tāpat aizcietējumiem noteikti palīdzēs regulāras pastaigas vai kādas vieglas fiziskās aktivitātes.

Cietāku vēdera izeju var veicināt arī bieži vien grūtniecēm izrakstītie dzelzs preparāti.

Aizcietējumam var būt arī psiholoģisks iemesls un tad var gadīties, ka nekas no iepriekš minētā nepalīdz. Tāpēc jāmeklē cēlonis citur. Stresa apstākļos (piemēram, darba vietā, vai izbraucienā) vēdera izeja var aizkavēties. Tāpēc var mēģināt iekārtot, ka vajadzība pēc tualetes apmeklējuma iekrīt, piemēram, tieši rīta pusē vēl mājās ( vismaz censties to darīt vienā laikā, un ar laiku organisms pielāgojas), tādējādi izvairoties no stresa situācijām.

Aizcietējumu gadījumā noteikti jāinformē arī savs ginekologs, lai neiedzīvotos kādās lielākās problēmās.

Kā Tu gaidību laikā tiki galā ar aizcietējumiem?


Floradix®  DZELZS ir uztura bagātinātājs, kas satur  dzelzs (II) glukonātu, C vitamīnu, svarīgākos B grupas vitamīnus, kā arī augu ekstraktus un augļu sulu koncentrātus.Floradix®  DZELZS nesatur konservantus, krāsvielas un alkoholu. Nerada aizcietējumus.

Ieteicams:

  • sievietēm jebkurā vecumā, īpaši grūtniecēm un barojošām māmiņām
  • bērniem un pusaudžiem
  • sportistiem un veģetāriešiem

Floradix®  DZELZS pieejams 250ml un izdevīgā 500ml iepakojumā.

Jautā Latvijas aptiekās!

 

Skaties videosarunu ar uztura speciālisti Inesi Siksnu, spiežot zemāk pogu Play!