Dzemdēt varēs omulīgāk

Dzemdēt varēs omulīgāk

30. Sep 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tieši pirms mēneša sāka darboties jaunizveidotais Dzemdību centrs Rīgas Dzemdību namā. Apmeklējot moderno un mūsdienīgi iekārtoto centru, portāls TVNET pārliecinājās, ka pēc vērienīgajiem remontdarbiem bērniņa nākšana pasaulē var notikt patīkamākos un omulīgākos apstākļos.

Gaišāks un mājīgāks

Jaunizveidotā Dzemdību centra vadītāja Ināra Miltiņa, izrādot nule remontētās telpas, vērš portāla TVNET uzmanību, ka tagad Dzemdību nama septītajā stāvā ir gaišāka un patīkamāka atmosfēra.

Piemēram, drūmās padomju laika flīzes nomainījis mierīgos toņos ieturēts sienu krāsojums. «Dzemdību istabas vairāk līdzinās mājām, nevis stacionāram.»

Lai gan joprojām notiek Dzemdību centra darbības pilnveide, ārste norāda, ka personāls šo dažu nedēļu laikā jau paspējis iejusties jaunajās telpās un pierast pie izmaiņām. 

Dzemdību centra mediķu postenis nekad nav tukšs, tajā vienmēr ir kāds speciālistsDzemdību centra mediķu postenis nekad nav tukšs, tajā vienmēr ir kāds speciālists. Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Ierodoties Dzemdību nama uzņemšanas nodaļā, pacientes tiek sadalītas divas grupās. Topošās māmiņas, kurām ir sūdzības, bet vēl nav sākušās dzemdības, saņem pirmsdzemdību aprūpi citās Dzemdību nama telpās.

Savukārt sievietes, kurām dzemdības jau sākušās, nonāk jaunizveidotajā Dzemdību centrā. Tur viņas sagaida vecmātes un citi mediķi. Jaunajā centrā katra vecmāte vienlaikus var aprūpēt maksimums divas dzemdētājas.

Centrā izveidotas 12 dzemdību istabas. Katra dzemdību istaba paredzēta tikai vienai pacientei. Vēl pavisam nesen vienā dzemdību zālē varēja dzemdēt vairākas sievietes vienlaikus – viņas atdalīja aizkariņi.

Dzemdību istabā sieviete uzturas līdz pat bērniņa piedzimšanai.

Tur viņa pavada arī pirmās divas stundas pēc radībām. Pirms Dzemdību centra izveides grūtnieces dzemdību sākumā uzturējās vienā telpā, radības notika dzemdību zālē, bet laiku pēc bērniņa dzimšanas jaunā māmiņa pavadīja trešajā telpā - pēcdzemdību palātā. 

 

Katras dzemdību istabas griestos iekārts linu dvielis, kurā dzemdētāja var šūpoties, tādējādi atvieglojot sāpes un veicinot radību norisiKatras dzemdību istabas griestos iekārts linu dvielis, kurā dzemdētāja var šūpoties, tādējādi atvieglojot sāpes un veicinot radību norisi. Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Dzemdību istabas iekārtotas pēc iespējas mājīgāk. Istabā atrodas ne tikai dzemdību gulta un jaundzimušā gultiņa, bet arī viss nepieciešamais aprīkojums. Centrs aprīkots ar mūsdienīgām tehnoloģijām, lai bērna piedzimšana noritētu maksimāli droši. 

Daktere vērš uzmanību uz dažām šķietami sīkām, taču īstenībā svarīgām detaļām. Piemēram, visi dzemdībās vajadzīgie instrumenti, palīglīdzekļi un medikamenti «paslēpti» neuzkrītošos skapīšos.

Arī virs dzemdētājas galvas novietotā glezna, kurā attēloti vasarīgi ziedi, pilda ne tikai grūtnieci nomierinošas funkcijas. Patiesībā tā aizsedz daļu dzemdībās vajadzīgo lietu, kas, atklāti novietotas, var mulsināt vai pat sabaidīt dzemdētāju. 

Katrai istabiņai ir sava tualete un duša, kā arī lielā bumba un dzemdību soliņš. Daļa istabu piemērotas arī pacientiem ar ratiņkrēsliem. Istabās var regulēt gaisa temperatūru.

Aiz šīs gleznas atrodas dzemdībās vajadzīgas lietasAiz šīs gleznas atrodas dzemdībās vajadzīgas lietas. Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Divas dzemdību istabas ir aprīkotas ar dzemdību vannām, tajās iespējams dzemdēt ūdenī vai arī relaksēties ūdenī dzemdību laikā.

Par radībām jaunajās dzemdību istabās nav jāmaksā, taču, ja dzemdētāja nolemj izvēlēties relaksāciju vannā, jāšķiras no 50 latiem. Savukārt ūdens dzemdības maksā 150 latus. Līdz šim Dzemdību namā tikai viena dzemdību zāle bija aprīkota ar vannu.

Dzemdību centrā iespējamas arī dzemdības ūdenīDzemdību centrā iespējamas arī dzemdības ūdenī. Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Svarīgi, ka pēc remonta dzemdību istabas atrodas tajā pašā stāvā, kur izvietotas operāciju zāles.

Brīžos, kad jācīnās par veselību un dzīvību, ļoti svarīga katra minūte. Tāpat netālu atrodas anesteziologu dienests. 

Gaitenī izveidots arī neliels atpūtas stūrītis. Te topošie un jaunie tēvi var ievilkt elpu un padzerties. 

Jaunizveidotais Dzemdību centrs darbojas kopš augusta beigām.                    

Šajā laikā te piedzimuši aptuveni 500 bērniņu.

Pie gaiteņa sienas izvietotā sarkano un zilo punktiņu tabula liecina, ka nedaudz vairāk jaundzimušo ir zēni. 

Portāls TVNET jau ziņoja, ka Dzemdību centra izveides izmaksas ir aptuveni miljons latu. Tas iekārtots par paša Dzemdību nama, ERAF un Rīgas domes līdzekļiem. Remontdarbus citos iestādes stāvos iecerēts turpināt līdz nākamā gada sākumam.

Rīgas Dzemdību nams ir vieta, kur piedzimst trešdaļa Latvijas bērnu. Tā ir Latvijā lielāka dzemdību palīdzības un perinatālas aprūpes iestāde. Dzemdību namā ik gadu vidēji tiek pieņemtas 7000 dzemdību. 

Santa Kvaste, TVNET

{fotoblog:5073}