Sagatavojies dzemdībām, apmeklējot dzemdību pozu nodarbību

Sagatavojies dzemdībām, apmeklējot dzemdību pozu nodarbību

20. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs bieži vien sapņojam par to, kāds būs mūsu mazulis, kad viņš piedzims, bet aizmirstam, ka arī pašas dzemdības ir sapņošanas vērtas. Lai mūsu dzemdības būtu kā sapnis, svarīgi ir laikus tām sagatavoties.

Konsultē vecmāte Mārīte Inzule.

Katras dzemdības kā unikāla pieredze

Ir uzskats, ka dzemdībām ir jāgatavojas grūtniecības beigās, kad lielais notikums ir pavisam tuvu, taču izrādās, ka jo ātrāk mēs uzsāksim gatavošanos, jo vieglākas dzemdības mums varētu būt. Tieši tādēļ ir vērts apmeklēt Māmiņu Kluba vecāku skolas dzemdību pozu un elpošanas nodarbību jau laikus, lai paspētu kārtīgi sagatavoties lielajam dzīves notikumam.

„Ikdienā var strādāt ar ķermeni- ne tikai elpot savādāk un dažādos veidos, bet arī kustēties,”stāsta vecmāte Mārīte Inzule. „Ja sieviete ir mērķtiecīgi ko darījusi, tad tas arī nostrādā dzemdībās.”

Ļoti būtiski dzemdībās ir nesasprindzināt ķermeni kontrakciju laikā- gluži pretēji,  pareizi elpojot, mums ir jāļauj tam vērties vaļā.

Vecmāte, stāstot par dzemdībām, ir noskaņota pozitīvi: „Es vienmēr stāstu, ka dzemdībās nav jādara nekas cits kā tikai jādzied un jādejo. Jādejo tāpēc, lai kustinātu iegurni, bet jādzied, jo tādā veidā tiek veikta sekmīga elpošana.”

Mēs katra esam atšķirīga un atšķirīgas ir arī mūsu dzemdības un tādēļ arī tas, kādas pozas izmantosim dzemdību laikā, atšķirsies. Dzemdībās pats būtiskākais ir ļauties, nav nepieciešams sākt domāt, ka vajag dzemdēt pēc kādas instrukcijas, jo dzemdēt pēc grāmatas nav iespējams.

Vēl nav un nekad arī netiks uzrakstīta veiksmīgu dzemdību rokasgrāmata, jo dzemdības atšķiras ne tikai vienai sievietei no otras sievietes, bet pat vienai un tai pašai sievietei pirmās dzemdības var būtiski atšķirties no pārējām.

Uz ģimenes dzemdībām ar partneri

Mūsdienās ierasta prakse ir ģimenes dzemdības un lai gan joprojām ir sievietes, kuras dažādu iemeslu dēļ dzemdē vienas, ir pierādīts, ka partnera klātesamība dzemdību procesā ir ļoti noderīga.

„Cilvēkam ir daudz vieglāk elpot, ja kāds telpā elpo līdzi un tikko jūt, ka sākas kontrakcija, jāieklausās, kā sieviete elpo un jāmēģina šo elpu turpināt tā, kā elpo partnere,” par kopīgu dzemdību priekšrocībām stāsta Mārīte Inzule.

To, kā tad vispareizāk būtu elpot un kustēties, lai dzemdības ritētu gludi un ātri, izlasīt un teorētiski iemācīties nevar – katram pašam tas ir jāizmēģina un dzemdību pozu un elpošanas nodarbībā tas arī tiek darīts, jo paralēli teorētiskiem padomiem, tiek apgūti arī praktiski vingrinājumi. Un lai visus vingrinājumus varētu veikt pilnīgāk, vēlams uz nodarbību nākt kopā ar to cilvēku, kas būs blakus dzemdībās.

Zināšanas atbrīvo no bailēm, tāpēc droši nāciet uz Māmiņu Kluba vecāku skolu un saņemiet atbildes uz visiem jūs interesējošiem jautājumiem.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU POZU UN ELPOŠANAS NODARBĪBU MĀMIŅU KLUBĀ!