Piedzimis septiņmiljardais pasaules iedzīvotājs

Piedzimis septiņmiljardais pasaules iedzīvotājs

31. Oct 2011, 12:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmdien pasaulē nācis pasaules septiņmiljardais iedzīvotājs, ziņo BBC. Vairākas pasaules valstis jau paziņojušas, ka tieši tajās septiņmiljardais iedzīvotājs nācis pasaulē.

 

Starptautiskā bērnu tiesību organizācija "Plan International" paziņojusi, ka septiņmiljardais bērniņš Nargis piedzimis Indijā. Organizācija norāda, ka šis bērniņš izvēlēts simboliski, tā kā precīzi šo faktu apstiprināt nav iespējams.

 

Tikmēr ANO iepriekš norādīja, ka uz septiņmiljardā iedzīvotāja piedzimšanas godu pretendē Filipīnas un Krievija. Krievijas mediji vēsta, ka septiņmiljardais iedzīvotājs ir zēns, vārdā Pjotrs, kurš piedzima Kaļiņingradā plkst. 00:02 pēc Maskavas laika. Savukārt Filipīnas ziņo, ka septiņmiljardais mazulis ir meitenīte Dannika Maja Kamačo, kas piedzima valsts galvaspilsētā Manilā. Abu šo bērnu dzimšanas faktu konstatējuši arī ANO darbinieki, un tieši ANO būs jāpieņem galīgais lēmums par to, kurai valstij un bērniņam lielais gods pienākas.

 

Gaida svinīgā gaisotnē


Daudzās pasaules valstīs šis notikums tiks atzīmēts ar dažādiem svētku pasākumiem, tostarp ar dziesmu konkursu Zambijā, koncertu Vjetnamā, komiķu šovu Kotdivuārā un atsevišķu bērnu apdāvināšanu Krievijā.

 

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns tomēr uzsvēra, ka septiņmiljardais iedzīvotājs piedzims "pretrunu pasaulē" un šis fakts nerada nekādu pamatu jautrībai. "Ir daudz pārtikas, tomēr miljards cilvēku katru nakti iet gulēt izsalkuši. Daudzi cilvēki dzīvo greznībā, bet daudzi citi ir trūkumā," sacīja Bans intervijā ASV žurnālam "Time".

 

Uzsver zinātnes sasniegumus

 

Savukārt ANO Iedzīvotāju fonda (UNPFA) pārstāvis atzina, ka pasaules iedzīvotāju skaits sasniedz septiņu miljardu robežu, pateicoties mūsdienu medicīnas un sanitārijas sasniegumiem. Vidējais dzīves ilgums ir pieaudzis no 48 gadiem 20.gadsimta piecdesmito gadu sākumā līdz 68 gadiem 21.gadsimta pirmajā desmitgadē, bet zīdaiņu mirstība šajā laikā samazinājusies no 133 nāves gadījumiem uz 1000 jaundzimušajiem līdz 46 nāves gadījumiem uz 1000 jaundzimušajiem.

 

TVNET/BNS/AFP/INTERFAX