Kad var sākt sajust pirmās mazuļa kustības?

Kad var sākt sajust pirmās mazuļa kustības?

10. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot pirmo mazuli, viss ir pirmo reizi, tāpēc laipni atbildam uz topošās māmiņas Alises jautājumu! Atbild ginekoloģe Margarita Puķīte.

Jautājums:

Esmu stāvoklī jau 4 mēnešus, bet vēl nejūtu mazuļa kustības. Vai tas ir normāli?

Atbild ginekoloģe Margarita Puķīte:

Lai gan USG var redzēt pirmās mazuļa kustības jau 7-8 grūtniecības nedēļās, sievietes parasti sāk pašas izjust mazuļa kustības starp 16 un 22 grūtniecības nedēļu vai vēlāk, sevišķi, ja tā ir pirmā grūtniecība.

Sākotnējās sajūtas, ko jutīsi, noteikti nebūs kā īsti sitieni, bet gan maigi pieskārieni. Topošās māmiņas šīs sajūtas mēdz salīdzināt ar tauriņiem vēderā vai popkorna sprakšķēšanu. Ja nejūtu mazuļa kustības līdz 22 grūtniecības nedēļai, pajautā savam ārstam vai vecmātei par to, kas varētu būt par vainu. Iespējams, ka mazulis ir novietots tuvāk mugurējai sienai, tāpēc arī kustības nav jūtamas.

Sākotnējās mazuļa kustības nebūs biežas un var paiet ilgāks laiks līdz sajutīsis nākamās. Var būt pat tā, ka sajūti pāris kustības vienā dienā un tikai nākamajā dienā jūti nākamās. Lai gan mazulis kustas regulāri, daudzi no viņa spērieniem nav tik spēcīgi, lai tos sajustu. Otrajā trimestrī uz beigām šīs kustības jau kļūs spēcīgākas un daudz regulārākas.

"Ja Tev patīk salīdzināt sevi ar citām topošajām māmiņām, neuztraucies, ja Tava pieredze atšķiras no paziņu pieredzes," mierina ginekoloģe. "Katram mazulim ir savs aktivitātes līmenis. Ja vien nav krass kustību samazinājums ikdienas ierastajā aktivitātē, visticamāk, ka viss ir kārtībā."

Trešajā trimestrī ārsti parasti iesaka skaitīt mazuļa kustības un ir daudz un dažādi veidi, kā to izdarīt, tāpēc precīzākus norādījumus jautā tieši savam ginekologam vai vecmātei, kuram noteikti ir savs paņēmiens, lai to darītu.

Te būs viena parasta metode: izvēlies dienas laiku, kad parasti bēbītis ir visaktīvākais Tavā puncī (ideāli, ja tas šajās dienās būtu viens un tas pats laiks, lai vari salīdzināt). Tad atgulies vai apsēdies mierīgi uz sāna, lai justos ērti. Tagad uzņem laiku, cik ilgā laikā mazulis veic 10 kustības- spērienus, iedunkāšanu vai cita veida kustības.

Salīdzinot šos laikus vairāku dienu griezumā, varēsi arī spriest, vai viss ir kārtībā ar mazuli!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kad Tu pirmo reizi sajuti mazuļa kustības puncī?

Uzdod savu jautājumu vai ierosini tēmu rakstiem, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

mīlumīc (Sanija) mīlumīc (Sanija) 16. May 2018, 08:33 Lasma!!!

Gāzes

gintastrunga gintastrunga 01. May 2015, 19:30

man ir trešā grūtniecība,bet diemžēl otrās dzemdības...bet tas ir cits stasts.
jautājums ir tads-vai ir tā ka ar katru nākošo grūtniecību ,mazuļa kustības var sajust ātrāk nekā pirmajā grūtniecībā?

10. Mar 2013, 16:11

pirmās kustības sajutu 19 ned.To nekādi nevarēja sajaukt ar ko citu!!!☺