Kad pie stūres ir divi...

Kad pie stūres ir divi...

21. Nov 2011, 14:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažām no mums grūtniecības laikā ir grūti iedomāties, ka būtu jāšķiras no automobiļa, kas sniedz mobilitāti un brīvību, tomēr citām ir pat bail sēdēt vadītājam blakus, kaut arī iepriekš ātrums ir aizrāvis. To, vai grūtniecības laikā sēsties pie stūres vai nē, jāizlemj ir katrai pašai. Pats svarīgākais ir , lai topošā māmiņa justos droši un komfortabli.

 

Svarīgi ir izsvērt, kas topošajai māmiņai rada mazāku stresu - auto vadīšana vai grūstīšanās pārpildītā autobusā, jo tieši stresa situācijas uz gaidāmo bērniņu atstāj vissliktāko iespaidu.



Sākt mācīties braukt – varbūt tomēr pēc dzemdībām?

Daudzām sievietēm auto vadīšana grūtniecības laikā sniedz sajūtu, ka viņas nav spiestas atteikties no visiem ieradumiem, kas bijuši pirms grūtniecības, tomēr ir lietas, kurām sēžoties pie stūres ar bēbi puncī būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība.


Kā uzsver ginekoloģe Anna Kukānova, grūtniecības laikā sievietes reakcija kļūst lēnāka, bez tam – jo lielāks grūtniecības nedēļu skaits, jo vairāk reakcija palēninās. Protams, to nevajadzētu uztvert kā likumu, jo viss ir atkarīgs arī no braucējas iemaņām. Tomēr, kaut arī pie stūres pavadīts ne mazums laika, grūtniecības periodā jāaizmirst par pārgalvībām un topošajai māmiņai jākļūst par priekšzīmīgāko satiksmes dalībnieku.

Ārsti neiesaka grūtniecēm sākt mācīties vadīt auto, jo tas ir diezgan stresa pilns pasākums. Vadītāja iemaņu apgūšana jaunajam šoferim parasti prasa ne vienu vien nervu šūniņu, jo regulāri pastāv iespēja nokļūt bīstamās situācijās, kas atstāj sekas uz nervu sistēmu. Tādas saspringtas situācijas nenāks par labu ne topošajai māmiņai, ne viņas bērniņam.

Aprēķini savus spēkus

Grūtniecības laikā nevajadzētu vieglprātīgi izturēties pret savu pašsajūtu. Nesēdies pie stūres, ja nejūties labi. Pirmie grūtniecības mēneši daudzām sievietēm ir diezgan mokoši – nelabumi, galvas reiboņi un ģībonim līdzīgi stāvokļi ir ikdienišķas parādības. Šādās situācijās labāk mašīnas atslēgas ir atstāt mājās!



Tā kā sievietes stāvoklī daudz ātrāk nogurst, garus ceļa posmus labāk uzticēt kādam citam. Ja tas nav iespējams, tad topošajai māmiņai bieži ir jāapstājas un jāizkustas, lai tiktu vaļā no nepatīkamās sajūtas, ko rada kustību trūkums.

Pastāv uzskats, ka kājas kustība, spiežot gāzes pedāli, samazina asins pieplūdi mazajā iegurnī, kas izsauc dzemdes saspringumu un var paaugstināt spontānā aborta draudus.
Šis apgalvojums ir visai strīdīgs, galvenais, pēc kā topošajai māmiņai ir jāvadās, ir savas sajūtas.

Otrā grūtniecības trimestrī saasinās pazemināta asinsspiediena problēma, kā arī ķermenī sāk trūkt dzelzs, kas izsauc nogurumu un galvas reiboņus. Protams, var būt pretēja situācija un spiediens tieši ir paaugstināts. Šādas izjūtas nav savienojamas ar auto vadīšanu, stāsta ārste Kukānova.

Grūtniecības beigu posmā vēders jau sāk traucēt iekāpt un izkāpt no auto, kā arī mazulis brīžam tik spēcīgi spārdās, ka viņa spērieni ir pat ļoti sāpīgi. Tādā gadījumā labāk apstāties un „atvilkt” elpu.

Pozitīvās emocijas


Grūtniecības laikā pozitīvas emocijas ir ļoti vajadzīgas, tādēļ, ja māmiņai ir laba pašsajūta, nevajadzētu sevi ierobežot un auto vadīšanai nav jāsaka ardievas.



Milzīgs pluss personīgajam auto ir tāds, ka māmiņai nav sabiedriskajā transportā jāpakļauj sevi riskam saslimt, jo, kā zināms, transportā var braukt arī ar dažādām infekcijas slimībām slimi cilvēki.

Pēc personīgās pieredzes varu ieteikt, ka, ja māmiņai nav iespējas sēsties pie stūres, tomēr viņa ļoti ilgojas „izbraukt kādu līkumu”, vajag rast iespēju savas vēlmes piepildīt. Es darīju tā. Pirmajos mēnešos spontānā aborta draudu dēļ es baidījos vadīt auto. Tomēr, ja vēlēšanās bija pārāk spēcīga, lai to uzveiktu, es sagaidīju vakaru, ņēmu atslēgas un kopā ar vīru devāmies izbraucienā ar auto. Es iekārtojos ērti pie stūres un izbaudīju pustukšo ielu burvību. Pēc šāda naksnīga piedzīvojuma man miegs bija tik ciešs kā zīdainim, kas grūtniecēm nemaz nav tik mazsvarīgi!


Padomi, ko der ievērot grūtniecēm pie stūres

 

Vadītāja krēsla pozīcija

 

Tradicionālā poza ar taisnu muguru un saliektām kājām Tev var šķist neērta. Atbīdi vadītāja krēslu tik tālu atpakaļ, lai attālums starp vēderu un stūri būtu ne mazāks par 10 centimetriem, bet muguras daļu viegli atliec. Protams, ja tā nav ērti, ir jāmeklē piemērotākā poza. Ja sajūti sāpes mugurā, var palīdzēt masāžas sēdekļa pārvalki: vai nu no koka lodītēm vai brezenta ar gaisa pildījumu. Aiz muguras var aizlikt arī vienkārši spilvenu.



Bieži atpūties

 

Nekautrējies un bieži apstājies. Izkāp no auto, pastaipies un pastaigā, dari visu, lai atslābinātos un noņemtu spriedzi. Neaizmirsti arī par acīm. No ilgstošas braukšanas, īpaši diennakts tumšajā laikā, tās pastiprināti nogurst. Vienmēr, tikko sajūties slikti, apstādini auto. Vislabāk atstāj auto un brauc mājās ar taksi vai sabiedrisko transportu.

 

Drošības jostas

 

Tieši ar drošības jostām ir saistīti visvairāk jautājumu. Piesprādzēties vai tomēr nē? Vai tās pārāk stipri nespiež vēderu? Ārste Kukānova pati ir pieredzējusi autovadītāja, tādēļ viņa iesaka neriskēt un tomēr piesprādzēties, jo no negadījumiem neviens nav pasargāts. Stipri bremzējot jostas var traumēt mazuli, tieši tādēļ ir jāatceras, ka jostai ir jāšķērso ķermenis zem krūtīm un zem vēdera, nevis jāiet pāri vēderam. Tāpat svarīgi pieregulēt drošības jostu, atbilstoši auguma izmaiņām, lai braucēja justos pēc iespējas ērtāk.

 

Uzziņai

Zinātnieki no Norvēģu zinātnieciski pētnieciskā institūta ir noskaidrojuši, ka grūtniecēm risks izraisīt autoavāriju ir 15 reizes lielāks, nekā pārējiem satiksmes dalībniekiem. Tas ir saistīts ar jau iepriekš minēto koncentrācijas spēju samazināšanos, tādēļ topošajām māmiņām ir ļoti rūpīgi jāseko līdzi braukšanas stilam.

 

Vai Tu grūtniecības laikā brauci ar automašīnu? Varbūt pat ieguvi autovadītājas apliecību?

23. Jan 2012, 09:31

Es arī braucu līdz pēdējam - bija bērni jāved uz skolu un bērnudārzu un nejutos slikti.