Kā saprast, ka notiek ovulācija?

Kā saprast, ka notiek ovulācija?

30. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā saprast, ka ir ovulācija? Un vai tiešām ovulācija ir vienīgais vislabākais periods bērniņa ieņemšanai? Stāsta pazeminātās auglības konsultante, topošā vecmāte Anna Suhanova.

 

Ovulācijas brīdī olšūna iznāk no olnīcas, tad tā dzīvo 24 stundas un ir  spējīga apaugļoties tikai 12 stundas menstruālā cikla laikā.

 

Spermatozoīdu ceļš līdz olšūnai reizēm ir pat 10 stundas, līdz ar to, ja mēs izvēlamies tieši ovulācijas dienu, varam nepaspēt. Tieši ovulācijas diena nav tas pats labākais laiks, kad plānot tuvību, lai būtu veiksmīga ieņemšana. Spermatozoīdi  ir spējīgi nodzīvot sievietes organismā vairākas dienas, vidēji no 3-6 dienā.

 

To veicina auglīgās gļotas, ko pirmā cikla pusē, hormona estrogēns ietekmē un to  izdala iekšējās sekrēcijas dziedzeris dzemdes kakls.

 

Auglīgām gļotām ir vairākas funkcijas – spermatozoīdu selekcija, spermatozoīdu barošana un nobriedināšana līdz galīgai kapacitātei un spermatozoīdu transportēšana līdz olšūnai.

 

Ja auglīgo gļotu nav, vai arī tās ir nekvalitatīvas ieņemšana praktiski nav iespējama. Vislabāk plānot tuvību, lai veiksmīgi panāktu grūtniecības iestāšanos ir laiks, kas dzemdes kakls izdala auglīgās gļotas, līdz ovulācijas brīdim, cik bieži vien iespējams, pirms tam ir vēlams  atturības periods kādu nedēļu. 

Kā sagatavoties bērniņa ieņemšanai!