Kā cīnīties ar rīta nelabumu?

Kā cīnīties ar rīta nelabumu?

23. Feb 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apsveicam! Tu esi stāvoklī! Esi sveicināta burvīgajā pārmaiņu laikā, kas ir pilns pārmaiņu, cerību un sapņu. Tomēr ir arī nelielas neērtības. Viena no tām – slikta dūša. Slikta dūša no rītiem daļai sieviešu ir pirmā pazīme, kas liecina par grūtniecības iestāšanos.Ieteikumos dalās ginekoloģe Eva Barkāne.

Ir pierādīts, ka apmēram 50 līdz 90 % sieviešu grūtniecības laikā piedzīvo diskomfortu, ko izraisa nelabums un vemšana. Rīta nelabums, kas patiesībā var tikt piedzīvots jebkurā diennakts laikā var apslāpēt Tavu milzīgo prieku par grūtniecību. Nereti rīta nelabumu pavada arī vemšana, kas var atkārtoties vairākas reizes dienas laikā. Rīta nelabums visbiežāk sākas ap 5- 6. grūtniecības nedēļu un ilgst līdz pat 12-13 grūtniecības nedēļai.

Ja vemšana atkārtojas vairākas reizes dienā un ilgstoši nemazinās var iestāties stāvoklis, kad grūtnieces organisms ir zaudējis pārlieku daudz šķidruma. Tas raksturīgs pie izteiktām grūtnieču toksikozēm. 

Šādā situācijā var parādīties:

- galvas reiboņi;

- pastiprinās nespēks;

- izteikts apetītes trūkums;

- nomākts garastāvoklis.

Ja ir šādi simptomi, nepieciešama mediķu palīdzība, jo grūtniece zaudē organismam nepieciešamās vielas, neuzņem pietiekošu kaloriju un vitamīnu daudzumu, kā arī notiek pastiprināta atūdeņošanās, kas rada organismā skābju-sārmu līdzsvara traucējumus. Tas var kaitēt gaidāmajam bērniņam! Pētījumi liecina, ka agrīna grūtniecības toksikoze reti kad izsauc kādus nopietnus traucējumus mammai vai gaidāmajam mazulim.

Ir gadījumi, kad nelaba dūša un vemšana parādās arī pēc pirmā trimestra, grūtniecības otrajā puse 24-26 nedēļā. To var pavadīt olbaltumu parādīšanās urīnā un arteriālā asinsspiediena palielināšanās. Šādā gadījumā jāveic vizīte pie ginekologa vai dzemdību speciālista, lai veiktu nepieciešamās analīzes un izslēgtu t.s. grūtniecības gestozi- preeklampsiju un eklapsiju, kad nepieciešama hospitalizācija, simptomu novēršana un pastāvīga novērošana.

Bieži vien sliktu dūšu pavada arī smaržu nepanesība un pastiprināta siekalošanās, kas saistīta ar to, ka smadzenēs toksikozes rezultātā tiek kairinātas blakus atrodošās zonas, kuras atbild par smaržu uztveri un siekalošanos.

Nelabuma iemesli 

- Viens no tiem ir, ka sievietes organismam ir grūtības pielāgoties procesiem, kuri notiek viņas organismā saistībā ar augļa attīstību. Izmainās vielmaiņa; samazinās glikozes līmenis asinīs; samazinās vitamīna B6 un dzelzs daudzums; rodas emocionāls stress, taču ar laiku sievietes organisms spēj pielāgoties grūtniecībai un pārstāj tik asi reaģēt.

Grūtniecība ir stress sievietes organismā, kam arī nepieciešams zināms adaptācijas laiks, un kamēr notiek šī pielāgošanās nervu sistēmai, var būt koordinācijas problēmas, kas izraisa nelabumu, galvas reiboņus, sliktu dūšu u.c.

- Ir iespējams, kas šis stāvoklis ir vienkārši vairāku faktoru kombinācija, kam pievienojas arī izmaiņas hormonu sekrēcijā- strauji samazinās estrogēna līmenis un paaugstinās progesterona līmenis. Progesterons, kura līmenis ievērojami palielinās grūtniecības sākumā, izraisa muskuļus relaksējošu efektu, kas pasargā no priekšlaicīgu dzemdību sākšanās, taču atstāj efektu arī uz gremošanas traktu - gremošanas procesi var noritēt lēnāk, var paaugstināties kuņģa skābes daudzums un samazināties tā iztukšošanās ātrums 

- Pastāv viedoklis, ka rīta nelabums var būt saistīts ar hormona - horiongonodotripīna veidošanos, kas sāk veidoties pēc apaugļotās olšūnas implantācijas dzemdē un pakāpeniski turpina paaugstināties līdz pat 12 grūtniecības nedēļai, kad tas savukārt pakāpeniski sāk samazināties.

Pat ja toksikozes pazīmes ir normas robežās, ņem vērā dažus ieteikumus, kas varbūt palīdzēs tev izvairīties no nepatīkamām sajūtām un pārdzīvojumiem:

- Izvairies no siltām telpām, jo karstums var pastiprināt nelabuma sajūtu!

- Guli diendusu, (bet ne tūlīt pēc ēdienreizes)! 

- Atpūties, lai nejustos nogurusi un pārstrādājusies! Arī pietiekošam un veselīgam nakts miegam ir svarīga nozīme.

- No rīta pamostoties, necelies strauji no gultas, bet pavadi tajā kādas 10 - 15 minūtes, lēnām pamostoties!

- No rīta, pirms celies augšā no gultas, vari ieturēt nelielas brokastis, iedzerot siltu tēju un apēdot kādu ābolu vai cepumu! Pēc brokastīm labāk pavadīt gultā vēl dažas minūtes 

Ja slikta dūša rodas no smakām tad:

- Gatavojot maltīti, atver logu vai ieslēdz ventilatoru, lai smakas nesakrātos telpās;

- Ēdienu gatavošana mikroviļņu krāsnī rada mazāk ēdiena smaržas;

- Nēsā līdz kabatlakatiņu, kur iepilinātas dažas pilītes aromātiskās eļļas, kas neizsauc sliktu dūšu un novērš to. (Tāda, piemēram, ir citronu eļļa!). Paosti aromatizēto kabatlakatiņu ikreiz, kad sajūti nepatīkamas smaržas!

Ja Tev ir slikta dūša no ēdieniem:

• Izvairies no trekniem un piparotiem ēdieniem, kas var izraisīt dedzināšanas sajūtu pakrūtē.

• Ēd nelielas porcijas vairākas reizes dienā, (ik 2 stundas vai 5-6 reizes dienā), lai kuņģis nebūtu pārslogots, un dari to ikreiz, kad sajūti izsalkumu.

• Paseko, kuri produkti izraisa sliktu dūšu, un kuri nē.

• Ja sliktu dūšu pavada arī vemšana, uzņem vairāk šķidrumu (1,5-2l dienā), lai neiestātos organisma atūdeņošanās.

• Ir novērots, ka daži grūtniecēm paredzētie vitamīnu kompleksi arī izsauc sliktu dūšu. Ja esi to novērojusi, lūdz ārsta padomu, lai tos nomainītu.

Daži padomi:

• Nelabuma sajūtu var mazināt neliela sāļa uzkoda pirms pamatmaltītes.

• Nedzer maltītes laikā!

• Nelabumu var mazināt arī tējas, kas nesatur kofeīnu, piemēram, piparmētru, anīsa, aveņu lapu vai ingvera tēja.

• Auksts ēdiens izdala mazāk smaržu un mazāk rada arī nelabumu.
Pret nelabumu var līdzēt arī:

• Dziļa elpošana un relaksējoši vingrojumi.

• Regulāras pastaigas svaigā gaisā 

Tavs ārsts var ieteikt:

• Vitamīnu B6 - 50 mg dienā

• Ingvera kapsulas - 250 mg trīs reizes dienā.

• Papildus dzelzi, ja tev ir arī anēmijas pazīmes.

• Īpaši grūtniecēm paredzētus vitamīnu kompleksus! 

Kas Tev palīdzēja tikt galā ar rīta nelabumiem?

Eksperts

Eva Barkāne

medicīnas sabiedrības "ARS“ ginekoloģe-endokrinoloģe.
Eva Barkāne Vecāku skolā