Ar ko atšķiras mājdzemdības Latvijā un pasaulē?

23. Nov 2011, 15:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viens no būtiskiem ieguvumiem, Latvijai atgūstot neatkarību, ir iespēja brīvi izvēlēties, piemēram, tik šķietami elementāru veidu, kādā laist pasaulē bērnu. Ja kādai Latvijas sievietei ir vēlme dzemdēt mājās, mūsu likumdošana šādu iespēju pieļauj, turpretim Ungārijā kādai vecmātei tiek rīkota paraugprāva par mājdzemdību praktizēšanu, svētdien vēstīja LTV "Panorāma".

 

Ungārijas vecmātei tagad draud piecu gadu cietumsods. Lai gan Latvijā mājdzemdības ir atļautas, tomēr vairums mediķu pret tām izturas skeptiski, noskaidroja "Panorāma". Kādi ir mājdzemdību ieguvumi un riski?

 

TVNET/LTV "Panorāma"

25. Jan 2011, 13:49

Man bija dzemdības Madonas dzemdību nodaļā, pilnīgi dabīgas, bez jebkādas iejaukšanās, taču kas man nepatīk stacionāros tā ir tā obligātā trīs dienu uzturēšanās tur.
Lieka dienu nosišana, turklāt lai gan brīvais režījums, tai skaitā arī ciemiņu uzņemšanā, tomēr jūtos kā cietumā, baigi nepatīk, mājās taču saprotams ka labāk.

princesemince princesemince 25. Jan 2011, 08:01

runciene, mans vīrs pēc dzemdībām pateica, ka nākošo mierīgi varot pieņemt pats, ka nekā sarežģīta tajā nav. es, protams, nebiju tik pārliecināta par viņa jaunajām prasmēm, bet teikšu, ka tas nav neiespējami. protams, protams, likumdošana u.tml. bet tieši iespēju ziņā - mierīgi. mums vecmāte ļoti ļāva būt divatā, tos mirkļus, kad nāca apraudzīt, pat lāgā nejutu. es vienīgi domāju, vai vīrietis var būt tik tālu sagatavojies, vai arī sieviete tik tālu izprast savu ķermeni, lai saprastu, ka nu dzemdību ceļi ir tiktāl vaļā, ka var sākt palīdzēt bērniņam izkļūt.
vienkārši šobrīd cenšos vizualizēt dzemdības divatā ar vīru bez citu klātbūtnes. principā tīri jauki manās domās tas izskatās 😀

24. Jan 2011, 22:42

Es sajūtu līmenī ļoti vēlētos dzemdēt mājās, bet tomēr atzīstu medicīnas attīstību un labāk izvēlos stacionāru.
Sievietes gadu tūkstošiem ir dzemdējušas bez medicīniskas iejaukšanās utt... bet jāņēm vērā tomēr tas, ka pateicoties medicīnas attīstībai neskaitāmas reizes ir uzlabojusies statistika par mazuļu traumām un nāvi dzemdību laikā un tas pats tatiecas uz dzemdeetaajaam. Un es labāk izvēlos būt vietā, kur ir pieejama visa iespējamā palīdzība ja nu kas...

princesemince princesemince 24. Jan 2011, 22:25

runciene, ja Tev nav bail, tad vari nokavēt zvanu vecmātei un dzemdēt kopā ar vīru...

par stacionāru... hm, nezinu, vai tā bija līguma vaina vai nebija, bet man bija ļoti dabīgs dzemdību process. absolūti nekas netika ietekmēts. laikam jau tās pieredzes ir tik daudz un dažkārt ļoti negatīvas, tādēļ stacionāru bezmaz par cietumu uzskata 😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Par Hrmoniju labprāt MK uztaisītu kādu sižetu - tiešām interesanti, kā tur tas notiek? Katrā ziņā mājdzemdības jau nav nekas jauns pasaulē, un arī radību mājas darbojas jau šķiet, no kaut kādiem 50-tajiem gadiem.

Man liekas, ka nav svarīgi, tieši kur dzemdēt - svarīgi, vai uzticies vecmātei. Tāpec esmu PAR to, lai iepriekš grūtniece būtu sadraudzējusies ar vecmāti - tad arī dzemdību process norit vieglāk.

Ja dzemdētāja dzemdību nodaļu un cilvēkus, kas pieņems bērnu, redz tikai pašā dzemdību brīdī, nedomāju, ka tur var justies komfortabli.

Jebkuras bailes rada sasprindzinājumu, savukār, tas palēnina un paildzina dzemdības, neļauj māmiņai atslābināties, neļauj vērties vaļā dzemdību ceļiem.

Tāpēc jau ir tās stimulācijas, jo māte ir "AIZVĒRUSIES" - bailēs no stacionāra, no apstākļiem, no svešajiem cilvēkiem.

Man ir bijušas divas dzemdības Dzemdību namā - to izvēlējos tikai tāpēc, ka man ir mana vecmāte tur, kurai uzticos - man vienalga kur dzemdēt, ka tik ar viņu😀

princesemince princesemince 24. Jan 2011, 13:27

bet, nu jā, apskatījos cenrādi...

princesemince princesemince 24. Jan 2011, 13:26

runciene, Krimuldas novadā esot tāda radību māja "Harmonija". ko par to labu/sliktu zini teikt? cik saprotu, profesionālā aprūpe ir, bet nav stacionāra sajūtas.