VIDEO: cik šogad izmaksā viena bērna sagatavošana skolai? Daudzbērnu māmiņas Ingas pieredze

VIDEO: cik šogad izmaksā viena bērna sagatavošana skolai? Daudzbērnu māmiņas Ingas pieredze

22. Aug 2016, 09:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazāk nekā divas nedēļas un skolu gaiteņus ar rudens puķu – asteru un gladiolu pušķiem rokās – atkal piepildīs skolēni. Tikmēr vecākiem līdz tam jāpagūst sagādāt savām atvasēm viss nepieciešamais jaunajam mācību gadam. Mācību iestāžu iedotie saraksti ar nepieciešamajām lietām ir gari, liekot patukšot vecāku naudas makus. Cik šogad vidēji izmaksā viena bērna sagatavošana skolai?

Šogad 1. septembris būs svētku diena visām piecām tukumnieces Ingas atvasēm. Vecākajam dēlam Adrianam (4. klase) šogad uz skolu pievienosies sešgadīgais Artuss, bet piecgadīgā Marisa un divgadnieces dvīņu māsiņas Andreta un Adrija uzsāks gaitas bērnu dārzā.

Piecu bērnu mamma Inga Dzērve stāsta: “Godīgi sakot, es visu nopirku vienā dienā. Tā kā man ir pieci bērni, man nav vispār laika tāda brīva, lai es varētu sēdēt šodien pie vienas akcijas avīzes domāt”.

Par kancelejas precēm vien Inga iztērējusi vairāk nekā 250 eiro, par to arī liecinot vairāku desmitu centimetru garais kases čeks.

Sieviete rēķina, ka kopumā visām piecām atvasēm izdevumi skolai un bērnudārzam ir ap tūkstošs eiro. Turklāt šogad ir sajūta, ka viss ir daudz dārgāks.

“Mēs sapratām, ka ir vai nu jāsakrāj vai jāizdomā, kur un kā nopelnīt papildus, lai mēs to visu varētu izdarīt. Jo ar to, ko tu ikdienā nopelni, tas vienkārši nav iespējams vienā reizē,” teic Inga.

Ģimenes portālā Mammām un tētiem stāsta, ka izdevumu summa ir ļoti atkarīga no tā, cik skrupulozi vecāki seko skolu iedotajiem sarakstiem.

“Es esmu lasījusi, ka ir skolas, kas prasa iegādāties noteikta zīmola plastilīnu, kas ir divreiz dārgāks nekā parasts. Un tas izraisa sarunas – vai patiešām viss, kas ir sarakstā, patiešām būtu jāpērk. Parasti visdārgākais ir pirmklasnieks, it sevišķi, ja tas vispār ir pirmais skolēns ģimenē,” teic portāla Mammām un tētiem redaktore Līga Brūvere.

Visvairāk vecāku makus iztukšo apģērbu un apavu iegāde. Tam piekrīt arī tukumniece Inga. Viņa stāsta, ka daudzi vecāki tam kā risinājumu atraduši iespēju preces pasūtīt internetā no ārzemēm.

“Tagad skolai vajag, piemēram, āra apavus, parastos, ar ko viņš aiziet uz skolu, āra sporta apavus, iekštelpu sporta apavus, iekštelpu apavus ikdienai,” saka māmiņa Inga.

Kā piecu bērnu ģimenei par pirmklasnieku gaidāms neliels pašvaldības atbalsts. Lai arī tas nav liels – 15 eiro, daudziem tas šajā pirmsskolas drudzī ir liels atspaids, tomēr skolas somai nesanāk.

Tikmēr Artuss, kam šogad jāsāk iet skolā, par mācību gaitu uzsākšanu pat dzirdēt negrib un nelīdz pat mammas argumenti, ka skolā kļūs gudrāks un varēs iegūt jaunus draugus. Bet vecākais brālis gan gaida tikšanos ar skolas biedriem, tomēr esot neliels satraukums.

Lielākajai daļai vecāku viena bērna sagatavošana skolai šogad izmaksā no 100 līdz 200 eiro – tā liecina jaunākā portāla Mammām un tētiem aptauja. Tikmēr ceturtā daļa no aptaujātajiem atzīt, ka izmaksas bijušas virs 200 eiro. Tikai 5% apgalvo, ka atvases skolas gaitu uzsākšanai iztērējuši līdz 50 eiro.

VIDEO skaties ŠEIT>>

AVOTS: skaties.lv/ LNT ziņas/ Zane Brikmane

Kāda ir tava pieredze?

Māmiņu Klubs

23. Aug 2016, 15:33

Inga, sorry, protams, ja jaucos ģimenes lietās, bet mani interesē kur ir vecākajam puikam māte???
Vai tad viņa vsm pusi no tā ko viņam vajag priekš skolas, nevar nopirkt?

Liene Krúza Liene Krúza 22. Aug 2016, 13:37

Ari mums ir tas saraksts kur prasa tiesi tada zomola plastalinu-jovi. Zimulus-resnos,tristurveidigos-maped ,flomasterus resnos-maped. Tie tiesam kr pasi dargakie. Es viena reize noteikti nevaru atlauties visu sapirkt. Ir 3bernini. Es jaunajm macibu gadam jau perku junija menesi. Apgerbu augusta. Tresa atvase vel neapmekle darzinu. Vismaz uz to 1.09.gribas berniem jaunas drebes nevis mantotas no k.ka. man patik iepirkties internetveikalos. Aliexpresa meitai pasutiju svetku kleitu uz 1.09. Sutiju visu pec izmeriem. Un atnaca vairakus ozmerus pa lielu. Jacer ka uz 3-4kl deres. Ari tur lidz ar to ir izkezita nauda. Labi ,tadu kleitu es re lv pa 11eur nenopirktu,bet pari 20eur ja ne dargak.

mamma27 mamma27 22. Aug 2016, 12:49

šogad es ar kaut kā visu atstāju uz pēdējo brīdi.Bet man ar šķiet ,ka visdārgāk ir palaist uz skolu pirmklasnieku-tad vajag somu, formas tērpu ,kas kopā jau izveido tos 100 eiro, un tad visu pārējo. Bet arī es uzskatu ,ka apavi ,apģērbs tomēr nav jāieskaita pie skolas lietām.Mēs to pērkam katru gadu,katrai sezonai. Vienīgi papildus sanāk nopirkt īsos šortus sporta stundām un sporta apavus,jo tie kas pa āru sporta zālē nederēs. Vis pārējais jau kā ikdienā. Un īstenībā jau nemaz tik daudz arī tās papīru lietas nav vajadzīgas. Bērnam 2-3 līniju un rūtiņu burtnīcas gadā iziet. Grāmatas un darba burtnīcas dod skola. Es uz veikalu došos rīt un tad sarēķināšu ,cik tad man šogad sanāks otrklasnieks un bērnudārzniece. Bet domāju ,ka ne vairāk kā 50 eiro par abiem bērniem. Sporta apavi par pārsteigumu vēl der. Izmazgāšu un skries arī šogad!

lauvinja lauvinja 22. Aug 2016, 12:26 indrasniega

Tās atlaides, it sevišķi lielveikalā ir mānīga lieta. Piemēram, lielveikali praktizē "atlaide rakstāmpiederumiem" - vai ota ir rakstāmpiederums vai nē, nav zināms! "atlaide burtnīcām un kladēm" un taml. respektīvi ej tik uz bodi pa laikam un pērc kaut ko, protams, tas tiek darīts ar nolūku, lai nopirktu arī ko citu, bet no pircēju ērtības ziņā čakars vien sanāk.

Un ja vēl nedzīvo Rīgā, tad vienīgajā maximā vai RIMI izvēle zūd ar katru mīļu brīdi....

lauvinja lauvinja 22. Aug 2016, 11:45 INGA_DZĒRVE

Šito ņemšanos ar tā neskaitāmu veidu līnijburtnīcām es nudien nesaprotu. Bez tam neskatoties uz uzrakstiem, tās atšķiras! Es gribu atpakaļ kā kādreiz - normālas līniju burtnīcas un miers!

Būtu labāk skolā atkal glītrakstus ieveisuši, daudz labāk veidotos rokraksti 😃

lauvinja lauvinja 22. Aug 2016, 10:09

Neesmu precīzi skaitījusi izmaksas šogad, lai savējos 2 skolniekus palaistu atpakaļ uz skolu, bet man šķiet, reizēm vecāki pie skolas izdevumiem pieskaita lietas, kas jebkurā gadījumā tāpat būtu nepieciešamas - iet bērns skolā vai nē, piem. āra apavi.

Piekrītu, ka pirmklasnieks ir visdārgākais, jo vēlāk kaut kas ir palicis no iepriekšējā mācību gada un jāpiepērk ir tikai daļa.

Man ir divi skolēni - sākumskolēns un pamatskolniece, skolas somu jaunu gādāju tikai vecākajam bērnam, jo jaunākais dosies uz skolu ar to pašu somu, ko pagājušā gadā. Savukārt sporta nodarbībām jaunus apavus gādāju tikai mazākajam, jo kājele pa vasaru izstiepusies. Tāpat daļa no kancelejas precēm ir palikušas krājumā un zīmuļus/lineālus/penāļus atjaunoju pēc vajadzības, ne obligāti mācību gada sākumā.

Pilnīgi neadekvāta ir tikai viena izmaksu pozīcija - skolas forma, jo to cenas Latvijā ir neadekvātas to kvalitātei, iegādes nosacījumiem un algai mūsu valstī, par laimi ir tikai dažas pozīcijas, kas tiešām ir obligātas un tās kalpo vairāk kā vienu sezonu, ja izmanto tikai svētkos, pārējam esmu atradusi alternatīvu.

Par specifiskām prasībām atsevišķām kancelejas lietām - daudzreiz tās ir gana pamatotas, jo piem. daļa nopērkamā lētā plastilīna nav normāli izmantojama - respektīvi to ir grūti atsildīt un atmīcīt līdz veidošanai pat pieaugušajam, kur nu vēl bērnam, tāpat ar daļu krāsu zīmuļu var skrāpēt lapu, ne forši zīmēt. Bet šīm lietām bieži vien var atrast vidusceļu, jo ir sastopami vidēji dārgi zīmoli ar labu kvalitāti.

Vēl daži knifi, lai ietaupītu līdzekļus un nervus (kad bērns vakarā attopas, ka burtnīca izbeigusies vai zīmulis iznīcis) - es esmu ieviesusi kancelejas preču kasti, kurā papildinājumu iegādāju septembra beigās/oktobra sākumā, ka lielveikalos tiešām izpārdod kancelejas preces - sapērku zīmēšanas papīru, aplikāciju papīrus, burtnīcas, zīmuļus, pildspalvas un taml. Ar vairākiem skolniekiem ir veinkāršāk, ja vienam kas izbeidzies, ir cerība, ka var aizņemties no otra. Katra mācību gada beigās rūpīgi izšķiroju guaša krāsas un tās, kuras nav izlietotas, rūpīgi aiztaisu, mācību gadam tuvojoties pārbaudu vai kāda nav izžuvusi pa vasaru un atjaunoju tikai tās krāsas, kuras ir beigušās, bet nepērku visu guašu komplektu no jauna.