Vēl tikai dažas dienas iespējams pieteikt skolas konkursam “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”!

Vēl tikai dažas dienas iespējams pieteikt skolas konkursam “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”!

27. Feb 08:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēl tikai dažas dienas, līdz, 29.februāra vakaram, vecākiem ir iespēja pieteikt sava bērna skolas konkursam “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” 2023./2024. mācību gadā, ko rīko Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu  asociācija (LDUSA).

Konkursa mērķis ir noteikt vislabāko skolu ēdinātāju Latvijā, tādējādi aktualizējot bērnu maltīšu kvalitāti. Pieteikt skolu konkursam iespējams aizpildot tiešsaistes anketu šeit.  

Pēc rezultātu apkopošanas, visbiežāk pieteiktajām skolām LDUSA lūgs atsūtīt nedēļas ēdienkartes paraugu, ko izvērtēs konkursa žūrija. Uzvarētāji tiks noteikti sešās nominācijās jeb Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē, Latgalē, Rīgā un visā Latvijā kopumā. 

“Nobalsot iespējams vēl tikai nedēļu, tāpēc aicinu vecākus paslavēt un pieteikt konkursam to skolu pavārus, kuri ir to pelnījuši. Interesanti, ka pašreiz visaktīvākais reģions pieteikumu iesniegšanā ir Kurzeme,” saka LDUSA valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande.

Skolu iesniegtās ēdienkartes tiks vērtētas pēc vairākiem kritērijiem, tostarp pēc atbilstības Ministru kabineta noteikumiem Nr. 172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”, pēc tā, vai ēdieni ir daudzveidīgi, vai izmantots pēc iespējas vairāk vietējo un sezonālo produktu, cik daudz cukura un sāls izmantots ēdienos, kā arī, vai pavāri spēj radoši un interesanti pagatavot bērniem atbilstošus ēdienus. 

“Bērnu ēdināšanas kvalitāte ir atkarīga gan no ēdinātājiem, gan arī no produktiem, kas tiek izvēlēti. Mēs vēlamies, lai Latvijas skolās bērni saņemtu kvalitatīvas maltītes, kas pagatavotas izvēloties vietējos produktus, un tādējādi tiktu arī atbalstīti mūsu vietējie uzņēmēji un zemnieki,” saka LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja Elīna Ozola, piebilstot, ka šis konkurss ir nozīmīgs gan skolu prestižam, gan arī pavāru profesijai kopumā.

Konkursa žūrijas sastāvā šogad iekļauti šādi profesionāļi: LDUSA valdes priekšsēdētāja un uztura speciāliste Guna Bīlande, LDUSA valdes locekles - uztura speciālistes Olga Ļubina, Juta Pomeranceva, Linda Gerda Skudra un dietoloģe Lolita Vija Neimane, kā arī žūrijas sastāvā iekļautas divas LDUSA biedres - pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.

Konkursa rezultāti tiks paziņoti 2024. gada 27. martā. 

Ar konkursa nolikumu ir iespējams iepazīties LDUSA mājaslapā

Šogad konkurss tiek organizēts ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) atbalstu un konkursa uzvarētāji tiks lutināti ar dažādām dāvanām, kuras pavāru komandām nodrošinās “Balticovo”, “Gudrie graudi”, “Rimi Baltic”, “Watermerlon”, “Food Union”, “Gemoss”, bet par dāvanu piegādi parūpēsies VAS “Latvijas pasts”. Savukārt kopvērtējuma uzvarētāju komandai “Baltic Beach Hotel & SPA” dāvinās atpūtu un nakšņošanu viesnīcā, SPA zonas apmeklējumu, kā arī gardas brokastis, bet reģionu uzvarētājiem būs iespēja apmeklēt SPA zonu, lai atvilktu elpu no ikdienas pienākumiem.

Pērn konkursā “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” uzvarējusi Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskola, kas ieguvusi visaugstāko žūrijas vērtējumu. Šī skola ieguva arī nomināciju “Labākais skolu ēdinātājs Kurzemē”. Par labāko skolu ēdinātāju Latgalē tika atzīta Balvu Valsts ģimnāzija, Vidzemē – Nītaures mākslas un mūzikas pamatskola, Zemgalē – Jēkabpils 2. vidusskola, savukārt Rīgā – Pārdaugavas Montesori sākumskola. Žūrija nolēma piešķirt arī specbalvu Penkules pamatskolai, jo pavāri bērniem piedāvāja ļoti interesantu un radošu ēdienkarti.

Konkurss tiek rīkots ar Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla atbalstu aktivitātes “Vietējo lauksaimniecības produkcijas ražotāju un mājražotāju atbalsta programma” ietvaros.