Vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām ir ļoti pieprasītas

Vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām ir ļoti pieprasītas

13. Jul 2016, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir visdažādāko nometņu laiks un arī šogad ir nometnes, kas ir paredzētas tieši bērniem ar īpašām vajadzībām.

Viens no lielākajiem vasaras nometņu rīkotājiem šādiem bērniem ir Latvijas Bērnu fonds. Šīs nometnes ir bez maksas, tāpēc pieprasījums pēc tām ir ļoti liels – ne visi bērni, kuri vēlas, tiek nometnē, tāpēc vecāki bērnus mēdz pieteikt jau uz nākamā gada nometnēm, lai būtu droši, ka bērns varēs nometnē piedalīties.

Latvijas Bērnu fonds rīko nometnes arī no vardarbības cietušajiem bērniem, integrējošās nometnes, bērniem no audžu un aizbildņu ģimenēm, atsevišķi ir arī nometne bērniem ratiņkrēslos, bērniem ar cukura diabētu.

Māmiņu klubam sazinoties ar nometņu vadītājiem, noskaidrojās, ka visās nometnēs, kas vēl šovasar paredzētas, vietas jau ir aizņemtas, jo bērni, kuri vēlas nometnēs piedalīties, ir ļoti daudz.

Košā krāsu vasara

No 18.-27. jūlijam „Lediņos” Jelgavas novadā notiks nometne “Krāsainā vasara – 2”. Nometnes vadītāja Signe Meldere pastāstīja, ka tā paredzēta Jelgavas pilsētas, Jelgavas un Ozolnieku novadu bērniem ar īpašām vajadzībām. Grupā piedalās 25 bērni: “Tā kā bērnu īpašās vajadzības ir ļoti atšķirīgas, plānojot nometnes aktivitātes, vienmēr cenšamies tās pielāgot konkrētās grupas specifikai, lai bērni gūtu pozitīvas emocijas un prieku par nometnē aizvadīto laiku. Mums ir svarīgi, lai nometnei atvēlētās 10 dienas bērnu atmiņā paliek kā skaists vasaras piedzīvojums. Tāpēc tiek organizētas dažādas radošas un sportiskas aktivitātes - tematiskas nodarbības, jautrās stafetes, spēles (skrējiens pēc miljona, apslēpto dārgumu meklēšana, foto orientēšanās, tautas bumbas mači utt.), talantu šovi, dziesmu vakari, ēnu teātris, teatralizēta pasaku iestudēšana, tuvāki un tālāki pārgājieni (atkarībā no bērnu fiziskajām iespējām), ekskursijas un, protams, peldēšanās. Kur nu vasarā bez tās! Lietainā laikā pēc nepieciešamības tiek organizēti arī kino vakari. Nometnes laikā paredzēta arī vakarēšana pie ugunskura, noslēguma diskotēka un svētku cienasts. "Lediņos" kā ikgadēja tradīcija ir arī nakts pelde izgaismotā baseinā. Tā kā šogad "Lediņos" mūsu grupā daļa bērnu būs ar bērnu cerebrālo trieku, aktivitātes pielāgotas tā, lai arī bērni ar kustību traucējumiem to laikā justos labi un komfortabli. Ja kādam no nometnes dalībniekiem nepieciešams aprūpētājs, vienmēr cenšamies izvēlēties tādu darbinieku, kuram ar konkrēto aprūpējamo bērnu veidojas labs kontakts. Arī šogad "Lediņos" būs īpaši aprūpējami bērni. Ļoti ceram uz veiksmīgu sadarbību.”

Piedzīvojumi dienu no dienas

1. -10. augustā Bernātos notiks nometne “Bernātu piedzīvojumi”. Nometnes vadītāja ir Gunita Meiere, kura nometnes vada sesto gadu: “Katru gadu nometnei ir sava tēma un leģenda, kurai ir pakārtots viss saturs. Galvenā ideja ir, lai interesanti un radoši būtu katram bērnam  -atbilstoši viņa spēju un prasmju līmenim. Tā kā šī gada nometnes nosaukums ir ''Bernātu piedzīvojumi'', tad katru dienu būs kāds lielāks vai mazāks piedzīvojums. Nometnes laikā mēs viesosimies Jura staļļos un vizināsimies ar zirgiem, atpūtīsimies Vienradža takā, tāpat bērniem būs kanisterapijas nodarbības ar sertificētiem un apmācītiem suņiem, lielā ekskursija uz Tērvetes Dabas parku.

Turpināsim sadarbību ar Liepājas Olimpisko centru, kas mums piedāvās tikšanos un nodarbības vasarā ledus hallē Liepājas hokeja kluba hokejistu vadībā, pēc tam atpūtīsimies SPA centrā. Būs arī radošas nodarbības jūras krastā, kā piemēram- akmeņu apgleznošana, smilšu krāsošana, smilšu skulptūras. Veidosim gobelēnus no dabas materiāliem, gatavosim filca zivis, apgleznosim krekliņus.

Nometni sāksim ar kopīgu nometnes karoga izgatavošanu un himnas sacerēšanu. Noslēgumā vecākiem paradīsim, ko esam paveikuši, mielosimies ar lielo torti, kā arī laidīsim virs jūras savas nākotnes sapņu laterniņas.”

Aktivitātes un atpūta ikvienam

6.-15.augustā Dobeles novada „Kliģos” jau trešo reizi notiks sociālās darbinieces Maijas Zommeres vadītā nometne bērniem ar īpašām vajadzībām. Kopumā nometnē piedalīsies 25 bērni no bijušā Dobeles rajona un 5 pedagogi. Maijai Zommerei ir 19 gadu pieredze kā nometnes vadītājai un šo vietu viņa izvēlējusies, jo  Kliģi atrodas tālu no lieliem ceļiem un ir meža vidū, tajā pašā laikā šeit ir attīstīta infrastruktūra, bērni istabiņās dzīvo lielākoties pa divi un daži pa trīs. Skaistā apkārtne un blakus esošais ezers ir tieši tas, kas bērniem visvairāk vajadzīgs.  Vadītāja skaidro, ka nometne gadu no gada atšķiras, jo tas atkarīgs gan no bērnu vecuma, gan no bērnu diagnozēm. Aktivitātes šādiem bērniem nav ilgākas par 20 minūtēm un tad tās nomaina atpūtas brīži, bērni ļoti priecājas par iespēju dzīvoties ezerā. Nometnē uzņem bērnus ar jebkurām diagnozēm, arī ar autismu un šizofrēniju. Tikai vecākiem pašiem jāizvērtē, lai bērni nometnē, kurā ir daudz cilvēku, justos labi. Tas atkarīgs no vides, kādā bērni dzīvo ikdienā un cik integrējušies ir sabiedrībā.