Skolēns saziņas līdzekļa nevalgos

Skolēns saziņas līdzekļa nevalgos

20. Mar 2019, 14:41 gucci123 gucci123

Šogad mans dēls uzsāka skolas gaitas. Viena no svarīgākajām lietām, ko apspriedām ar vīru, kā notiks komunikācija starp mums - vecākiem un bērnu pēc stundu beigām. Uzreiz izlēmām, ka bērnu pagarinātās dienas grupā nelaidīsim, līdz ar to bērnam ir jābūt iespējai sazināties ar vecākiem, lai vecāki viņu varētu operatīvi paņemt no skolas.

Ņemot vērā, ka mans bērns līdz šim nav pratis apieties ar mobilo telefonu un mēs to viņam sava privātuma nolūkā nekad neesam devuši, vienojāmies, ka iegādāsimies viedo pulksteni. Svarīgākās funkcijas – piezvanīt, nosūtīt ziņu, redzēt lokācijas vietu, manuprāt, ir visiem šādiem viediem pulksteņiem. Papildus vairāki aspekti, kāpēc izvēlējāmies viedo pulksteni: mūsu skolā mobilo telefonu lietošana stundu laikā ir stingri aizliegta (tos atdod skolotājai), tos var lietot tikai garajā starpbrīdī vai pēc stundām, kā arī esam pret spēlītēm mobilajā telefonā un pret datu pārraidi. 

Tātad, šo lēmumu pieņēmām aptuveni mēnesi pirms skolas gaitu uzsākšanas, lai augusta laikā bērns var apgūt visas nepieciešamās funkcijas.

Mums bija vairākas izvēles iespējas:

1)    izvēlēties kādu viedā pulksteņa modeli interneta veikalā un tad iegādāties sim karti, to pieslēdzot mobilajam tīklam.

2)    izvēlēties viedo pulksteni kādā no mobilo operatoru veikaliem kopā ar pieslēgumu.  

Iespējams, lētāks variants būtu pirmais, taču vairāku argumentu iespaidā izvēlējāmies otro variantu. Šis raksts, protams, nav reklāmraksts un te netiks minēts ne operators, ne arī pulksteņa modelis, kāds tika izvēlēts. Šajā rakstā mēģināšu izklāstīt visus + un – šādai izvēlei, salīdzinot ar mobilo telefonu, pie kuriem esmu nonākusi pēc tam, kad pulkstenis nu jau tiek lietots 8 mēnešu garumā. 

  • Viedais pulkstenis ir bērnam uz rokas, to praktiski nav iespējams nomest zemē un saplēst vai kaut kur nolikt un aizmirst, salīdzinot ar mobilo telefonu.
  • Ja viedo pulksteni izmanto regulāri, tas ir jāuzlādē katru vakaru. Mobilo telefonu, izmantojot to tikpat bieži kā pulksteni, iespējams, nav jāuzlādē katru vakaru, pietiek ar reizi divās dienās.
  • Gan viedais pulkstenis, gan mobilais telefons nav ūdensizturīgi.
  • Gan viedo pulksteni, gan mobilo telefonu var izmantot arī ārpus Latvijas.
  • Bērna atrašanās vietu var noteikt, izmantojot noteiktas aplikācijas gan viedajā pulkstenī, gan mobilajā telefonā, atšķirība var būt precizitātē (sākot no pāris metriem – 100 m).
  • Pamata funkcijas – zvanīt, saņemt zvanus, nosūtīt balss paziņojumus, saņemt teksta paziņojumus – līdzvērtīgi gan viedajā pulkstenī, gan mobilajā telefonā.
  • Viedajā pulkstenī var ievadīt noteiktu skaitu telefona numuru, mobilajā telefonā šīs iespējas ir plašākas.
  • Gan viedais pulkstenis, gan mobilais telefons piedāvā latviešu, krievu un angļu valodas izvēles iespējas.
  • Man bija svarīgi, ka viedajā pulkstenī nav spēlīšu vai datu pārraides, mobilajā telefonā tas var būt/var nebūt, atkarībā no vecāku uzskatiem.
  • Gan viedajam pulkstenim, gan mobilajam telefonam ir microUSB pieslēgvieta uzlādei.

Tā, laikam svarīgākais ir uzskaitīts. Gribētos zināt citu vecāku pieredzi ar viedajiem pulksteņiem vai mobilajiem telefoniem skolēnu (īpaši mazāko klašu) vajadzībām.

Gucci123

gucci123 gucci123 28. Mar 2019, 13:18

Paldies par komentāru un viedokli Mamma27😀

mamma27 mamma27 27. Mar 2019, 10:22

Tēma laikam mūžam aktuāla😀 Prieks ,atkal redzēt rakstus no sen neredzētiem cilvēkiem -gucci123 😀
Es arī šim izgāju cauri. Mans puika nu jau ceturtajā klasē. Mēs izlēmām par labu telefonam. Sākumā tas bija ar pogām,jo vajadzēja tikai pamatfunkcijas.
Meita nākamgad ies skolā un jau tagad visa grupa b.d. runā par to ,kuram un kāds telefons būs, un kam jau ir. Arī viņa man prasa. Bet pēc pieredzes- pirmajā klasē bērns tika aizvests un atvests ,un reālas vajadzības no telefona nebija, tikai tik daudz, ja atstājām mājās vienu -doršībai ,lai komunicētu ,ja nu kas.
Šobrīd man šķiet to saziņas iespēju ir tik daudz ,ka bērni vairs nemāk bez viņām izstikt, un mēs vecāki neuzticamies. Gribās kontroli,bet vai tiešām tik daudz vajag!? Tas protams katra paša ziņā.
Un tas ,ka arī mūsu skolā telefonus stundās lietot nevar. Bet no pulksteņa bērni pamanās pazvanīt pat uz wc ejot radot stesu gan vecākiem ,gan arī skolotājiem.

gucci123 gucci123 21. Mar 2019, 15:33

Lauvinja, paldies par viedokli. Par Whatsapp piekrītu - ir dzirdēti dažādi stāstiņi, ja tas netiek kontrolēts no vecāku puses. Viedajam pulkstenim izmaksas nav lielas, man sanāk gandrīz 4 eur/mēn.

lauvinja lauvinja 21. Mar 2019, 11:40

Visam savi plusi un mīnusi. Viedpulkstenis uz mazās roķeles ir liels un neērts, bet to ērtāk lietot rotaļlaukumā, jo telefonu kaut kur vajag ielikt.

Vietas noteikšanas iespējas ir kā viedtālrunim, tā telefonam, BET es uzskatu, ka svarīgāk ir iemācīt bērnam pateikt kad, ar ko un kurieni dodas un veidot uzticēšanos, nevis tēlot inspektoru Capu.

Whatsapp grupas ir kā sērga - arī tām ir savi plusi un mīnusi, pluss var uzjautāt, ja kaut kas nav saprasts mājas darbā vai pasākumu organizēšanā, mīnuss - laba augsne un vieta arī mobingam un visādiem izlēcieniem, bez tam pīkst tās ziņas vēl pēc pusnaksts. Bet atkal, kaut kad jāmācās komunicēt arī netā.

E-klases pieejamība - datorā tomēr ērtāka nekā viedtelefonā.

Ja svarīgas ikmēneša izmaksas, tad telefons ir lētāka opcija kā viedtālrunis, kuram vajag pieeju mobilajiem datiem.

liigad liigad 21. Mar 2019, 10:12

Kā vēl viens bonuss tagad 2.klasē ir tas, ka viņi klasē izveidojuši whatsapp grupu, kur apspriež, kas un kā jāpilda, kā arī, kad jānodod "lielie" mājasdarbi. Līdz ar to ja kaut kas aizmirstas pārējie atgādina.

gucci123 gucci123 21. Mar 2019, 09:16

Liigad, paldies par viedokli😀 Jā, viens no lielākajiem bonusiem ir tas, ko tu mini dēls pats eklases aplikācijā skatās uzdotos mājasdarbus.

liigad liigad 21. Mar 2019, 08:35

Šobrīd dēls iet 2.klasē un viņam mobilais telefons apgūšanai tika iegādāts jau pirms bērnudārza beigšanas.
Arī mans dēls nepalika pagarinātajā grupā līdz ar to bija svarīgi, lai viņš mani var sazvanīt, kad man jāiet pakaļ. 1.klases otrajā pusgadā jau mācījām patstāvību, kad viņš man zvanīja, kad beidzas stundas un tad pats nāca pie manis uz darbu.
Nu 2.klasē pēc stundām viņš pats patstāvīgi dodas mājās un kad ir mājās zvana vecākiem.
Mēs nolēmām, ka telefonā būs arī internets. Viena no iespējām, ko esam uzlikuši ir telefona atrašanās vietas noteikšana. Ir noderējusi vienu reizi, kad dēls telefonu bija atstājis skolā pie skolotājas.
Skolā telefonos spēlītes nespēlē, bet mājās to ļaujam darīt.

Kā viens no bonusiem 2.klasē telefonam ir tas, ka dēls pats eklases aplikācijā skatās uzdotos mājasdarbus.

Arī skolotāja nāk pretīm un lai bērni saprastu, ka telefons nav tikai spēlīšu spēlēšanai, klasē tiek uzdoti uzdevumi, kas tiek pildīti caur telefonu.