Skolas formas Latvijas skolās: par un pret

06. Oct 2016, 11:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Skolai ir pienākums noteikt, kādā apģērbā skolēnam jāierodas skolā. Nav neviena vārda par skolas formām, bet skolai ir šis jautājums jāregulē, raidījumā Ģimenes studija skaidro Tiesībsarga biroja pārstāve Laila Grāvere.

Grāvere norāda, ka Izglītības likumā noteikts, ka skolēnam skolā jāatrodas skolas iekšējās kartības noteikumos noteiktajā apģērbā. Skolai ir tiesības ieviest regulējumu, ka skolā jāierodas formā, ja to vēlas skolēni un vecāki. Tam nevajadzētu būt uzspiestam.

Par un pret skolas formām, šajā jautājumā atšķiras gan vecāku, gan skolēnu, arī skolotāju viedokļi. Aicinu izbeigt tiranizēt un spīdzināt gan bērnus, gan vecākus ar skolas formām, tā raksta iniciatīvas „Skola bez uzspiestām skolēnu formām” autore, divu bērnu mamma Diana Šalgūna portālā Manabalss.lv. Kādi tad ir skolas formu noliedzēju un kādi atbalstītāju argumenti, skaidrojam Ģimenes studijā. Diskusijā studijā piedalās divu bērnu māmiņa Diāna Šalgūna, trīs bērnu māmiņa, projekta skolasforma.lv veidotāja Gunda Benefelde un Rīgas Franču liceja skolotāja Diāna Ķezbere. Ierakstos un telefona sarunās uzklausām skolēnu un skolotāju domas par skolas formas nepieciešamību un valkāšanu Latvijas skolās.

Noklausies visu Ģimenes studijas RADIO raidījumu zemāk>>

 

 

nosiguldas nosiguldas 14. Oct 2016, 10:17

Es tieši pretēji uzskatu, ka skolas forma nav slikts risinājums skolas bērniem. Mēs tik ļoti gribējām būt brīvi un dzīvot kā citās pasaules vietās, bet labo praksi, kas šajās valstīs ir jau gadu desmitiem mēs pārņemt negribam. Skolas forma ir skolas spogulis un par to runājot arī mūsu skolā ir diskusijas par šo jautājumu un kamēr mēs gadu nevaram izdomāt ko darīt, pasūtīt vestes vai nepasūtīt. Mūsu devītās klases skolnieki paši pēc savas iniciatīvas pasūtīja sev jakas ar skolas logo.

lauvinja lauvinja 07. Oct 2016, 09:42 IlvaV

Kancelejas preces vajag mācību procesam, fromas ne! No tā vai skolēnam mugurā forma vai pidžamma mācību process labāks/sliktāks nekļūst - galvenais, lai silti un ērti! 😃

Man nav iebildumu bērnam pirkt apģērbu, bet šajā ziņā es vēlos pieturēties pie veselā saprāta, nevis prikt dārgu un bieži ne pārāk kvalitatatīvu apģērbu, ko grūti sakombinēt, lai izskatītos smuki.

Skolā redzamais ir sabiedrības spogulis, t.sk. ģērbšanās stilā, ja māmuķīte savos 40+ ir ģērbusies kā mauķele pastaigā pa ielu, tad nav brīnums, ka meitiņa vidusskolniece staigā ar pliku nabu, izgriezumu tādu, ka pupi laukā krīt un svārkos, ko grūti nosaukt par svārkiem un atšķirt no jostas. Ir jāmāca bērniem ģērbies, ir jāstāsta par etiķeti, ir jābūt skaidriem iekšējiem noteikumiem attiecībā uz ģērbšanos (arī daudzās darba vietās tādi ir), nevis šī problēma jāmēģina risināt iebāžot skolas formā.

lauvinja lauvinja 07. Oct 2016, 09:36 Tisha_

Jā, jā, šito raidījumu redzēju - mazs pieprasījums un tāpēc mazas cenas. BET - reāli ir mazlietu, kas tiešām tiek ražotas uz vietas LV. Bez tam - elementārs tirgus likums - pieprasījums pieaug pie zemākas cenas, šobrīd daudzi lāpās kā māk citādi. Un priekšapmaksa 2 mēnešus pirms man liekas mazliet absurda....

IlvaV IlvaV 06. Oct 2016, 22:17 lauvinja

"Un kā paliek ar satversmē minēto bezmaksas izglītību?" Nu ja, nu ja-visiem tikai tiesības, bet pienākumu nekādu. Kancelejas preces arī drīz prasīsim, lai valsts apmaksā😃 Bet ja pavisma nopietni, ja jau piemini UK formas, tad zini, ka arī viņi paši tās pērk. Un tieši tāpat kā šeit, lv, mainās savā starpā, pārdod utt. Cenas gan pie mums nesamērīgi augstas, arī salīdzinot ar lv vidējo algu. Bet principā neesmu pret formām. Tad neietu uz skolu kā tādi ķēmi😃 It sevišķi, vecākajās klasēs-vairs nesaproti, vai tā mamma kādam mazajam vai skolotāja pusplikāk apģērbusies😃:😃😃

06. Oct 2016, 21:34

Kautkad ltv bija raidījums par skolas formām. Atceros pamatojumu kāpēc dārgas,jo tās speciāli gatavo minimālā daudzumā. Anglijā tas ir valstiski. Visiem skolniekiem ir vienādas formas neatkarīgi no skolas un līdz ar to apjomi lieli, cena normāla jebkuram makam. Mums tas ir kautkāds uzpūsts prestižs, uk vnk norma.

lauvinja lauvinja 06. Oct 2016, 13:27 ViKrEm mamma

Es jau pamēģināju pagājušo gadu padiskutēt, sapratu, ka bezjēga. Gaidu šitā murga beigas - skolā formas tikai sākumskolai (paldies Dievam).

lauvinja lauvinja 06. Oct 2016, 13:24 ViKrEm mamma

Par apģērba sastāvu - tici vai ne, bet T-kreklus, kreklus, bītlenes, polokreklus bērniem pērku tikai 100% kokvilnas. Tici vai nē, bet polokrekts 100% kokvilna, kas man izmaksāja 3 eiro (jauni ar piegādi) gabalā izturēja mācību gadu bez problēmām, ne izstaipījās, nedz krāsa pazuda.

Jā, man ir vieglāk nopirkt 3 -4 pārus skolas bikšu, nekā lāpīties ar 2 un nemitīgi griezt vešmašīnā, jo dzīvoklī ir ierobežotas veļas žāvēšanas iespējas.

Jā, es atzīstu, ka man adītas vestes liekas dīvains izstrādājums kā suga. Nesaprotu sajūsmas spiedzienus par šo izstrādājumu. Par laimi, mana jaunkundze no šitā sviesta izspruka, jo skolas formas nebija vēl ieviestas - viņa ir no tiem, kam biežāk ir karsti, nekā nosalusi, līdz ar to vestē staigātu mūždien sasvīdusi, tādējādi paaugstunātu risku saslimt nonākot aukstās telpās/caurvējā.

Tā kā drēbes lielākoties pērku uz atlaidēm tepat mūsu veikalos, ārzemēs un ineta bodēs, tad latvijas skolas formas liekas megadārgas. Kā jau minēju - dodiet man skolas formu pa anglijas cenām un es pat neprasīšu anglijas algu un bērnu pabalstus, lai tās iegādātu!

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 06. Oct 2016, 13:01 lauvinja

Pirmo reiz dzirdu šādu skolu un attieksmi. Varbūt varētu līdzēt skolas padomes sēdes, apspriedes? Piemēram, mūsu skolā vienmer tiek ņemts vērā vecāku un bērnu viedoklis, jebkuros sāpīgos jautājumos, īpaši dēla skolā.
Manuprāt, karstaja laikā vajadzētu polo krekliņus, vai T-krekliņus ar logo, tie ir ērti un praktiski.

lauvinja lauvinja 06. Oct 2016, 12:48 ViKrEm mamma

Skolā bērniem regulāri tiek aizrādīts, ja netiek vilkta skolas formas veste un rakstītas piezīmes. Siltajās rudens/pavasara dienās tas vispār ir absurds - skolā kartsi, bet veste tak esot paciešama, tas nekas, ka staigā sasvīdis!

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 06. Oct 2016, 12:33

Manuprāt, skolas formas neviena skola ar varu neuzspiež, tas ir ieteikums, vai nu no skolas puses, vai arī vecāku padomes, tur tiešām stāv ar šauteni klāt un saka velkat, vai met no skolas ārā, ja nav bērns atnācis skolas formā? Tas viss tiek tā saspīlets...
Es vēlētos, lai manu abu lielo bērnu skolā ir skolas formas un neiebilstu, ja par tām ierosinātu arī bērnudārzs, ja:
1. Tās būtu par pieņemamu cenu, atbilstoši kvalitātei
2. Tās būtu ērtas
3. Tās būtu stilīgas un gaumīgas
4. Tās būtu ērti kopjamas

Manuprāt, ļoti daudzas firmas, kuras piedāvā skoals formas, tās ražo "lellēm", nevis dzīviem un aktīviem bērniem. Vēl ļoti liels mīnuss ir arī cena, tās ir neadekvāti augstas, uzsverot superīgos, dārgos materiālus, bet...
1. Vai šie materiali tiešām atbilst tam, kas tur rakstīts? Kā var merino vilnas veste saglabāt savu formu, to izmazgājot 60 grādos veļasmašīnā? ( stāsts no reālas mammas, kura pārskatīšanās pēc bija to ielikusi starp citām drēbēm, baidījās, kas būs, ja to izņems, bet ir ok, izmērs nav sarāvies, tikai savēlusies)
2. Vai tiešām tik ļoti ir nepieciešami šie materiāli. Vai vestei noteikti jābūt no 50% merino vilna/50% akrils? Skolās taču mūsdienās ir ļoti karsts, kamdēļ ir nepieciešams šis materiāls, kura funkcija ir sildīt?
3. Runājot par dabīgu, vai nedabīgu materiālu, ja neiet runa par linu, vai bambusu karstā vasarā. Ja tik ļoti ir nepieciešama kokvilna, tad pamēģiniet, mīļie, vecāki, 100% kokvilnu mazgājot 3-4 reizes nedēļā veļasmašīnā saglabāk nesavēlušos, nenopūkojušies, neiztiepušos. Akrils, vai poliesters ir nepieciešams, lai tas šim izstrādājumam noturētu formu, ja sastāvā nav vilna, vai merino vilna, tad akrils ir nepieciešams, lai sildītu, jo kokvilnas funkcija nav sildīšana - kokvilna elpo.
Atbilde uz jautājumu - kāda velna pēc ir nepieciešama sintētika - ļoti vienkārši - paildzina produkta dzīves ilgumu, pateicīgāka kopšanas ziņā, tik ātri neizdilst un nenovalkājas.
Nākamā lieta - tā pati kokvilna, akrils, poliesters, vilna, merino vilna ir kvalitātes amplitūdā no ļoti zema, līdz izcili augsta. Bieži vien kvalitatīvs akrils ir daudz funkcionālāks, nekā vidējas klases kokvilna. Atceros pirms 10 gadiem ķīnieti, kurš man piedāvāja dēlam sporta kurpes Ķīnā:"Kakuju Vi hocite, ocenj desovuju, ili potsti original?" cenas no 2-20 dolāriem, attiecīgi kvalitatei, bet ir jau šis vidusceļš, kuru ir iespējams atrast, nevis šļaut žulti sabiedrībā.
Manuprāt, bieži vien vecāki un skaļi nebaidīšos teikt, šie lielie bļāvēji, bļauj bļaušanas pēc, neizpētot un nenoskaidrojot, kā tas īsti ir. Vai šie lielie bļāvēji tiešām pērk savam bērnam bikses, džemperus, kreklus, t-kreklus, zeķes, visu, tikai no dabīgie materiāliem, vēl arī, lai tie dabīgie materiāli būtu dabīgi audzēti? Šajā pašā kontekstā man ļoti patīk uzraksti - vilna silda, atvēsina, tad kādēļ mīļās mammas, kuras tā uzskatāt, Jūs vasarā plus 35 grādos nenēsājat vilnas džemperus, vai vilnas zeķes, ja jau vilna atvēsina....
Ok, ja Jums tiešām viss bērniem skolā ir nokomplektēts ar visu 100% dabīgu, nodrošinot ērtu kopšanu, ērtu valkāšanu, mazu nolietošanos, un vēl saglabājot aktuālo stilu, cik šādas brīnumdrēbes maksā un, kur tādas var nopirkt?
Ir taču labas lietas, kuras nav 100% dabīgas, vai ne? Lielākā daļā mammu pērk par ārprātīgu naudu dārgos bunkerus, kombinzonus utt., bet vai viņi ir dabīgi? Viņi ir funkcionāli, bet no dabīguma tur ir ļoti tālu un tas ir brends.
Mēs nedzīvojam, mīļie tālajā pagājušajā gadsimtā, kad tiešām ābols bija ābols ar visām tā labajā īpasībām, vitamīniem. Parādiet man Lielveikalā EKO ābolu par 10 centiem... Par šo tēmu mēs varētu runāt un runāt, bet mani tiešām "uzvelk" šī padarīšana par visu super dabīgu, super labu, bet par super lētu cenu, āāā un vēl tam vajadzētu pašam mazgāties, nenosmērēties un nesaplīst, bet pa lēto... Nu tā, es gribu sev ādas zābakus pa 5 eiro, bet ādas.
Man, piemēram, puikam priekš skolas ir uzšūtas 2 pāri bikses - pa pusei klasiskas, pa pusei džinsveidīgas, bez buktēm, taisnas, stilīgas, tās mēs arī mainām, sastāvs noteikti ne 100% kokvilna. Kādi 5 T-krekli, 1 klasiskais krekls, adīta žaketveidīga jaka, klasisks adīts džemperis un vēl viens džemperis maiņai, ja nu kāds no šiem netīŗs un nav izžuvis. Un mums vel ir uzšūti klasiski šorti, tas tad, kad ārā silts. Mazgāju es to visu veļasmašīnā, man noteikti nebūtu laiks iedziļināties un pētīt birciņas, cik grādos var mazgāt bikses, cik jakas utt., jo trim bērniem to izsekot fiziski nevar. Ar šo visu, ja viņš neizstiepjas kardināli, mēs iztiekam cauru gadu. Cena? Bikses 2*30eiro ( ar materiālu un šuvējas darbu), jaka un abi džemperi 3*25eiro, T-krekli 5*10eiro, krekls 1*25eiro, tauriņš svētku reizēm 2gb*9eiro. Viss kopā 203eiro, plus zeķes, tās es vēl nepieskaitīju, bet papētiet, vai zeķēm, kuras velk bērni ir 100% kokvilna, vai tās neizdilst mēneša laikā un, vai mazgājot nav savēlušās. Mums noteikti nav 100% kokvilna dēla zeķēm, tur klāt ir elastāns un poliesters. Būsim reāli, katrai lietai ir savi plusi, savas fukncijas un savi mīnusi. Šos 203 eiro es izdalu uz 9 mēnešiem, sanāk 22,55eiro mēnesī. Skolai taču nav jābūt izstāžu centram, vai skatuvei, kurā bērni demosntrē jaunākos modes kliedzienus. Tiem, manuprat, jābūt zolīdiem, pieklājīgiem, ērtiem un stilīgiem.
Jā, ir kompānijas, kuras piedāvā skolas formas un tās ir šausmīgi dārgas, tur es piekrītu, bet Latvijā nav monopols, var meklēt un atrast katrai skolai piemērotāko, vecākiem pavelkamāko, jo arī situācijas, ja skolas formu nav, mēs taču bērnus plikus uz skolu nelaižam. Parēķiniet, cik Jums skolas drēbēs aiziet naudas 9 mēnešu griezumā.
Es tiešām būtu priecīga, ja manu bērnu skolās skolas formas būtu, bet ar šiem nosacījumiem, kurus minēju sākumā. Mēs piekopjam veselīgu dzīvesveido, veselīgi ēdam, cenšamies sintētikā vai plēvēs nestaigāt, bet uz to visu skatos piesardzīgi, nebļaujot tas taču ir tāds, šitās, sintētisks, savēlies, katra situācija ir jāizvērtē. Arī mēs ēdam veselīgi un esmu par veselīgu ēšanu, bet tas nenozīmē, ka kādu reizi neiebraucam MC Donaldā, vai neēdam putukrējumu. Katrai situācijai ir savs. Un tagad, tā ironijai - paskatieties, mammas, uz apģērbu birciņām, tam apģērbam, kurš Jums pašlaik ir mugurā, ir tur viss 100% dabīgs, jo šis taču arī ir mūsu ikdienas apģērbs, apģērbs, kurā pavadām dienas lielāko daļu.
Sorry, par nelielu sarkasmu, bet tas ne ļauns, tas ar ironiju un šis ir tikai un vienīgi man viedoklis, nesaku, jūs sliktas, es laba, vai es slikta, jūs labas, nē, mēs visas labas un noteikti saviem bērniem un ģimenei vēlam tikai to labāko materiālu ziņā un maciņa ziņā. 😀

lauvinja lauvinja 06. Oct 2016, 09:47

Skolas formām pie esošā izpildījuma un izmaksām - esmu PRET! Manam mazākajam bērnam ir skolas forma, izmaksas poliestera (!) skolas biksēm 26 eiro, ja es gribētu, lai bērns valkā šīs bikses ikdienā, tad tādas man vajadzētu 3 gab. ikdienai un 1 gab. svētku reizēm. Uzskatu, ka ikdienas apģērbam ir jābūt maksimāli dabīgas izcelsmes un viegli kopjamam (nevis stiept uz ķīmisko tīrītavu, bet mājās vešmašīnā).

Adīta veste (kokvilna/akrils 50:50), kas tiek pieprasīta valkāk ikdienā gandrīz 30 eiro! Un bumbuļojas uz nebēdu. Veste, manuprāt, smuki izskatās kopā ar kreklu. Krekliem ir pogas, starpbrīži 5 min, roķeles neveiklas , līdz ar to 5 min strapbrī'di saģērbšanās/noģērbšanās uz fizkultūru + krekls ir neiespējamā misija.

Var izmantot piedāvāto polokreklu, pussintētisku pa 12 eiro gabalā! Pasakiet man lūdzu, nafig šim apģērba gabalam jābūt ar sintētiku?

Zinu, zinu, ka ka bērni jāmāca ģērbties un jāizkopj gaume un taml. Diemžēl to nekādi nepaveikt ar ārprāta cenām un nekvalitatīvu apģērbu! Ja LV būtu pieejami normāli skolas apģērbi bērniem, tad šitā māžošanās ar skolas formām atkristu pati par sevi, piem. Anglijas neta bodēs 100% kokvilnas polokrekla dubultpaka 3-5 mārciņas, bikses 6 mārciņas, vestes 3-4 mārciņas. Lielākā daļa vecāku sapirktu klasisku apģērbu ar prieku!

Zinu arī argumentu par vienlīdzību, piedodiet, nekādas vienlīdzības no skolas formas nerodas - kam mazāk naudas - pērk skolas formu izmēru lielāku, ar cerību, ka bērns tajā ierūmēsies vismaz pāris gadus, sākumā mazliet par lielu, pēc tam staigā jau ar "sarāvušos", kamēr otram bērnam ir pilns skolas formas komplekts, bez tam tādā daudzumā, ka tos var mainīt. Tieši tapat bija padomju gados. Bez tam tāpat jau vēl ir 101 lieta ar ko atšķirties!

Līdz šim man neviens nav spējis atbildēt, kā tiek īstenots Tiesībsarga ieteikums. ka skolas formas nedrīkst uzspiest, ja aizved bērnu uz 1 klasi uz skolu, kur ir formas, neviens tev neprasa, esi par vai pret skolas formu! Vai tas nozīmētu, ka jāveic topošo skolēnu vecāku aptauja?

Bez tam vēl viens jautājums, ja skolas forma tiek no skolas pieprasīta kā obligāta, vai tā tomēr nav pieskaitāma obligātajiem izdevumiem, kas jānodrošina skolai? Un kā paliek ar satversmē minēto bezmaksas izglītību?