Rūpējoties par bērna veselību, centies dažādot viņa aktivitātes

25. Aug 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna gatavību skolai parasti vērtē pēc vecuma, taču gadu skaits nebūt nav vienīgais faktors, kas uz to norāda.

“Veselības centrs 4” fizioterapeite Lolita Keberga skaidro, ka par bērna gatavību skolai var kompleksi spriest pēc vairākiem faktoriem - bērna intelektuālās, sociālās, emocionālās, kā arī fiziskās sagatavotības. “Bērnam jāspēj socializēties jaunā vidē, komunicēt ar svešiem cilvēkiem un risināt konfliktsituācijas. Tāpat arī jāprot ievērot robežas, kas gan jau tiek mācīts bērnudārzā, taču, mainot kolektīvu, ir nepieciešama adaptācija,” teic L. Keberga, norādot, ka jāpievērš uzmanība arī bērna valodas un matemātikas prasmju attīstībai, kas ietver ne tikai ciparu atpazīšanu, bet arī krāsu, formu grupēšanu pēc īpašībām, kā arī cēloņu un seku kopsakarību izprašanu.

Papildus visām iepriekš nosauktajām prasmēm, fizioterapeite skaidro, ka ne mazāk svarīga ir arī bērna fiziskā sagatavotība, pievēršot uzmanību ne tikai bērna stājai, bet arī sīkajai motorikai.

Pievērs uzmanību bērna stājai

Vasarā, kad apģērba kārta ir plānāka un bērns daudz kustās, ir vieglāk arī pašiem vecākiem izvērtēt bērna stāju. Fizioterapeite iesaka pievērst uzmanību šādiem faktoriem:

  • vai bērna stāja ir simetriska;
  • vai viens plecs nav augstāks par otru;
  • vai skrienot bērns vienu roku nevēzē vairāk nekā otru;
  • vai dabīgie mugurkaula izliekumi nav pastiprināti;
  • kādas ir bērna pēdas pozīcijas?

Jā, vērtējot bērna stāju, svarīgi pievērst uzmanību arī pēdas pozīcijām, jo bērna pēda attīstās vēl līdz skolas vecumam, tāpēc ir jāizvērtē, vai pēdu velves veidojas pareizi, nav tā dēvētā “plakanā pēda”, lai bērna pēdiņas prastu amortizēt triecienu un tām būtu vajadzīgais atbalsts.

Šī iemesla dēļ pirms skolas gaitu uzsākšanas fizioterapeite rekomendē bērna stāju pārbaudīt pie speciālista, jo nereti stājas problēmas tiek pamanītas novēloti vien laikā, kad sākas bērna straujākais augšanas periods, kurā ievērojami pastiprinās asimetrijas problēmas.

Skolas somas izvēle - atbildīgs uzdevums

Bērna ķermenis nobriest aptuveni 15-16 gadu vecumā, un līdz tam turpinās augšanas periods, kurā bērna kauli ir pakļauti deformācijai, ja tiek pieļauta pastiprināta slodze. Tāpēc “Veselības centrs 4” fizioterapeite iesaka skolas somas izvēlei pieiet ar atbildību, izvēloties murugsomu, kurai ir:

  • stingra polsterēta mugura daļa, kas piekļautos bērna mugurai;
  • polsterētas vismaz 4 cm platas lences;
  • vienmērīgi sadalīts svars.

Kā teic fizioterapeite Lolita Keberga, ikdienā bērna mugursomai nevajadzētu svērt vairāk par 10% no bērna svara, taču, ņemot vērā, ka realitāte iezīmē citu ainu, speciāliste iesaka sākumskolas vecuma bērnu mugursomu nest vecākiem, nepakļaujot skolēna muguru pārmērīgi smagas somas slodzei.

Jābūt ergonomiskai darba videi

Mācību process norisinās ne tikai skolā, bet arī mājās, tāpēc ideālā variantā ieteicams iegādāties krēslu un galdu skolēnam, kas ir regulējami atbilstoši bērna garumam. Tomēr, ja šādas iespējas nav, svarīgi esošo darba vidi pielāgot, uz krēsla noliekot paaugstinājumu un zem bērna kājām to atbalstam novietojot, piemēram, kurpju kasti, kas nodrošinās, lai kājas būtu saliektas 90 grādu leņķī. “Jo stabilāka būs bērna pozīcija, jo ķermenim vajadzēs mazāku fizisko spēku, lai pozu noturētu,” saka fizioterapeite.

Ergonomikas pamatprincipus svarīgi ievērot arī veroties grāmatās vai ekrānos, jo galva nedrīkst būt noliekta vairāk par 10 grādiem, jo pretējā gadījumā būtiski pieaug slodze plecu un kakla daļai. Runājot par viedierīču izmantošanu, ne mazāk svarīgi ir ievērot arī regulāras atpūtas pauzes, jo pretējā gadījumā, ilgstoši veroties ekrānā, bērns retāk mirkšķina acis, tādējādi tās pārslogojot, tāpat arī uz priekšu noliektā galva var veicināt galvassāpes, reiboņus un pat sliktu dūšu.

Esi piemērs savam bērnam

Lai bērns attīstītos pareizi, svarīgi, lai vecāki bērnam nodrošinātu vispusīgas fiziskās aktivitātes, kas simetriski noslogo augošo ķermeni. Tam lieliski palīdz peldēšana, dejošana, vieglatlētika, arī džudo.

“Veselības centrs 4” fizioterapeite Lolita Keberga gan uzsver, ka vecākiem ar savu paraugu jārāda piemērs bērniem, pašiem esot aktīviem, dodoties pastaigās, braucot ar velosipēdu un nododoties citām aktivitātēm, kas veicina simetrisku ķermeņa attīstību.  Tajā pašā laikā ar slodzi nevajadzētu pārspīlēt, jo bērnu pārslogošana ir viena no mūsdienu problēmām, kas izrisa to, ka pārslodzes dēļ bērns nespēj koncentrēties, tiek traucēts miegs, tiek ietekmēta bērna atmiņa.

“Ja bērnam ir, piemēram, 7 gadi, tad profesionālā sporta nodarbību stundu skaits nedēļā nedrīkst pārsniegt 7 stundas, savukārt 5 gadus vecam bērnam tās var būt maksimāli 5 stundas,” atklāj fizioterapeite.