Pasaki savam skolotājam paldies arī ikdienā!

01. Oct 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms kaut ko saņemt no citiem, ir ļoti svarīgi iemācīties dot arī pašiem, piedevām, svarīgi, lai dots tiktu no sirds nevis pienākuma vadītu iemeslu dēļ.

Došanu bērni iemācās ģimenē, dienu no dienas redzot, kādas ir vecāku savstarpējās attiecības, kāda ir attieksme pret bērniem, tuviniekiem, radiniekiem un sabiedrību kopumā. “Tās ir ļoti vērtīgas paraugstundas, kuras būtu vērts mācīt bērnam jau pavisam agrā bērnībā no 3 – 4 gadu vecuma, vecākiem palīdzot bērnam spert pirmos solīšus cieņas un pieklājības virzienā,” saka Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte. Bērnībā apgūtā prasme būt dāsnam visās jomās un izpausmēs, noderēs visas dzīves garumā.

Kā jebkurās attiecībās, priekšnosacījums par došanu ir svarīgs arī skolēnu un skolotāju attiecībās, jo, pirms sagaidīt kaut ko pretī, ir jāmāk arī dot.

Pasaki "paldies"

Pandēmijas ietekmē esam savādāk paraudzījušies uz skolotāja profesiju, daudz vairāk novērtējot tās smago darbu un atbildību, tāpēc būtu ļoti jauki, ja ne tikai Skolotāju dienā, bet arī ikdienā novērtētu milzīgo darbu, kuru skolotāji izdara. “Viņi ne tikai māca mūsu bērnus, bet arī audzina un ieliek vērtības, kas ir milzīga atbildība,” atgādina Iveta Aunīte, sakot, ka katrs “paldies” skolotājam ir stimuls atkal strādāt.

Dot, negaidot pretī

Eksperte uzsver, ka ļoti svarīgi, lai došana būtu dabiska, nevis visu laiku tiktu paturēts atmiņā devums un gaidīts kaut kas pretī. “Nesavtīgs dāsnums, kad nedomājam par to, kas mums par to būs, ir lielākā vērtība. Tā ir mīlestības un draudzības augstākā forma,” uzsver Iveta Aunīte. Viņa piebilst, ka došanai ne vienmēr jābūt materiālai, bet nereti pietiek ar labu vārdu, jo bieži vien tieši pateikts labs vārds dienu padara priecīgāku.

Nesavtīga došana padara dzīvi skaistāku.