Noslēpumainais Melngalvju nams

Noslēpumainais Melngalvju nams

01. Mar 2019, 10:52 gucci123 gucci123

Labdien, mīļās MK lasītājas!

Interesantā kārtā vakardienas e-pasts lika man šodien no jauna pāršķirt lappusi manā skatījumā un sadarbībā ar MK. Esmu MK jau vairāk nekā 7 gadus. Sākumā biju ļoti aizrāvusies, jo biju gaidībās, tad piedzima mazulis. Mums pat bija sava zināma māmiņu un līdzjutēju kompānija, ar kurām regulāri apmainījāmies ar vērtīgu informāciju. 

Brīdī, kad atgriezos darbā, viss mainījās. Palika aizvien mazāk laika, un MK palika kā viegla lasāmviela brīvos brīžos. 

Šobrīd man ir liels prieks, ka MK ir attīstījies un ieviesis ne tikai jaunu izskatu, bet arī jaunas sadaļas. Tā jau ir: "Pastāvēs tas, kurš mainīsies", reiz teica Rainis. 

Pirmais raksts pēc ilgāka laika, ar kuru vēlos dalīties, ir par ekskursiju tēmu, proti, par mūsu ekskursiju Melngalvju namā. Tātad, kamēr laiks ārā nelutina un ne vienmēr ir vēlme doties pie dabas krūts (par spīti laika apstākļiem), ir arī citas, alternatīvas laika pavadīšanas iespējas. Nejauši pagājušajā nedēļā uzgāju reklāmu, kurā Melngalvju nams aicina uz nama apskates un izziņas ekskursiju. Jāapmaksā tikai ieeja, maksa par gida pakalpojumiem iekļauta ieejas maksas cenā. 

Ņemot vērā, ka jau sen vēlējos dēlam parādīt šo Rīgā ievērojamo ēku, uzreiz pieņēmu lēmumu doties. Un tā svētdienas rītā devāmies izzināt un aplūkot šo vēsturisko un mistisko ēku. 

Ieejot iespaidīgā foajē, mūs sagaidīja viduslaiku tērpā tērpusies dāma, kas izrādījās ļoti sirsnīga un aizrautīga gide. Interesentu nebija daudz, ap 30 cilvēkiem, taču priecēja, ka starp tiem bija daudz skolnieku un pirmsskolnieku. Gides stāstījums tiešām bija ļoti aizraujošs, jo viņa prata vēsturisko informāciju pasniegt ļoti vieglā un nepiespiestā formā, pielāgojot to ne tikai pieaugušo, bet arī bērnu uztveres spējai. Viens no iespaidīgākajiem mirkļiem bija pagrabu apmeklējums, kur bija daudz autentisku priekšmetu un telpu. Augšstāvi, protams, ir mūsdienām pielāgoti un ļoti grezni, taču arī tiem ir sava "rozīnīte". 

Un te būs TOP 10 interesanti fakti izziņai:

1. Melngalvji bija katoļu konfesijas pārstāvji, kuru aizbildnis bija Svētais Maurīcijs (izcelsmes vieta Āfrika, attiecīgi viņš bija ar melnu ādas krāsu) - viņš bija tirgoņu un ceļotāju aizbildnis, ar ko arī nodarbojās melngalvji. 

2. Melngalvju nams ir vairākas reizes dedzis - kāpēc? Proti, Vecrīgā ēkas vienmēr ir bijušas ļoti tuvu viena otrai izvietotas, tāpēc uguns viegli varēja "pārmesties" no vienas ēkas uz otru. 

3. Pārsvarā melngalvji neprecējās, taču, ja to izdarīja, viņiem bija jāpamet biedrība. Pārsvarā bijušie melngalvji pievienojās dažādām ģildēm. 

4. Melngalvji savulaik iedvesmojās ne tikai no Svētā Maurīcija, bet arī no leģendas par karali Artūru, līdz ar to pārņemot šim tēlam piemītošās īpašības. 

5. Melngalvji bija ļoti taupīgi - dzīrojot nedrīkstēja izšķērdēt ēdienu vai dzērienu, par to draudēja sods (paraksti to maksāja graudā). 

6. Pēdējā ugunsgrēka laikā, vienīgais "izglābtais" priekšmets bija sienas pulkstenis, kas joprojām rotā nama sienas. 

7. Pēc II Pasaules kara, kad namu izpostīja, tā atliekas uzspridzināja 04.00 no rīta, lai tie, kas pret to protestēja, nevarētu bloķēt šo darbību.

8. Melngalvju nama dārgumi ir vairākas reizes "pazuduši", šobrīd tiek vākta 3. dārgumu kolekcija. 

9. Vienā no augšstāvu zālēm ir milzīga glezna, kurā attēlota Lībeka, kas ir ļoti līdzīga Rīgai, uzsverot šo abu pilsētu ciešo saistību. 

10. Nama greznākajā zālē griestu gleznojumos attēloti dzīvie eņģelīši, t.i., esošu cilvēku bērnības bilžu sejiņas. 

Ceru, ka Jums šis raksts būs saistošs un interesants. Melngalvju nams regulāri rīko šādas ekskursijas, iesaku apmeklēt un izzināt un izjust Melngalvju namu!

Gucci123

gucci123 gucci123 01. Mar 2019, 11:09

Paldies😀

Indra Māmiņuklubs.lv Indra Māmiņuklubs.lv 01. Mar 2019, 11:06

Ar atgriešanos blogeru rindās! 😀