Nākamgad ar Skolēna e- karti varēs norēķināties skolu ēdnīcās

Nākamgad ar Skolēna e- karti varēs norēķināties skolu ēdnīcās

31. Jul 2015, 21:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No 2015./2016. mācību gadā tiks mainīta „Skolēna e-kartes” pieteikšanās, saņemšanas un atjaunošanas kārtība. Tas saistīts ar to, ka paplašināsies „Skolēna e-kartes” izmantošanas iespējas, kā arī šī karte vienlaikus būs skolēna apliecība. 

„No nākamā gada 1.janvāra skolās paredzētas būtiskas izmaiņas – skolēni par ēdināšanu mācību iestādes ēdnīcā varēs norēķināties, izmantojot „Skolēna e-karti”, reģistrējot to pie īpaša validatora. Tad vecāki varēs būt droši, ka viņu bērniem piešķirtā nauda tiks izmantota nevis veikalos neveselīgas pārtikas iegādei vai citiem neparedzētiem nolūkiem, bet gan tieši paredzētajam mērķim – veselīgām pusdienām. Papildus tam, no 1.janvāra Rīgas dome šādi varēs nodrošināt bezmaksas ēdināšanu visiem trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērniem,” preses konferencē norādīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

„Līdz šim bija ļoti sarežģīti nodrošināt bezmaksas ēdināšanu trūcīgo un mazturīgo ģimeņu bērniem tā, lai to nepamanītu viņu vienaudži. Tagad, kad norēķināšanās notiks ar „e-talonu”, neviens nevarēs pateikt, vai kartē naudu ieskaitījuši vecāki vai pašvaldība. Kopumā bezmaksas ēdināšana tiks nodrošināta 478 trūcīgo ģimeņu un 216 mazturīgo ģimeņu bērniem,” skaidroja Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte.

Tā kā, mainoties skolēnu vecumam, ir jāmaina arī kartes, tad jaunā „Skolēnu e-kartes” nomaiņas kārtība attieksies uz 5. un 10. klašu skolēniem, kā arī uz tiem 7. klašu skolēniem, kuri iestājušies ģimnāzijās vai mainījuši vispārizglītojošās skolas. Minēto klašu skolēniem tiks izgatavotas jaunas „Skolēnu e-kartes”, savukārt iepriekš lietotās būs jānodod skolā. Pārējie skolēni varēs lietot līdzšinējās kartes.

„Nomainītās „Skolēna e-kartes” tiks atzītas arī par oficiālajām skolēna identifikācijas kartēm jeb skolēna apliecībām Rīgā. Turpmāk uz tām būs arī skolas direktora paraksts,” norādīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora vietnieks Ivars Balamovskis.

Lai padarītu ērtāku un ātrāku pieteikšanos „Skolēnu e-kartei” un tās atjaunošanai, Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centrs sadarbībā ar SIA „Rīgas satiksme” un Izglītības, kultūras un sporta departamentu ir izstrādājis jaunu e-pakalpojumu „Pieteikšanās skolēna e-kartei”, kurā skolēnu vecāki attālināti varēs pieteikt jaunas kartes izgatavošanu. No šā gada 17. augusta, kad sāks darboties jaunais e-pakalpojums, vecākiem pieteikums „Skolēna e-kartes” izgatavošanai būs jāaizpilda portālā: www.eriga.lv , kurā dati par skolēnu un skolu, kurā tas mācās, tiks atlasīti automātiski. Pieteikumam klāt būs jāpievieno skolēna fotogrāfija. „Rīgas satiksme” attālināti izgatavos „Skolēnu e-kartes”, pamatojoties uz iesniegtajiem datiem, un nogādās tās attiecīgajās skolās, kur direktors tās parakstīs un izsniegs skolēniem. Vecāki tiek īpaši lūgti to izdarīt līdz 31. augustam, lai jaunās „Skolēnu e-kartes” varētu nogādāt uz skolām, pēc šī datuma tās varēs saņemt tikai „Rīgas satiksmes” Klientu apkalpošanas centros. 

Pieteikties „Skolēna e-kartei” joprojām var arī klātienē „Rīgas satiksmes”klientu apkalpošanas centros, līdzi ņemot izziņu no skolas. Taču tad, iespējams, jārēķinās ar rindām, kā arī jādodas uz skolu un jāsaņem direktora paraksts. 

Jaunā kārtība šogad vēl neattieksies uz pirmo klašu skolēniem. Viņiem „Skolēnu e-kartes” tiks izgatavotas saskaņā ar skolas sagatavoto kolektīvo pieteikumu, klāt pievienojot skolēnu fotogrāfijas.