Lai ceļojums būtu izdevies

Lai ceļojums būtu izdevies

11. Jun 2019, 16:19 gucci123 gucci123

Vasara nu jau rit pilnā sparā, un mūsu ģimenē tiek plānots ceļojums. Varētu teikt, ka pie mums arī ir silts un saulains laiks, taču mūsu platuma grādos tā ir zināma loterija. Atceros, ka ir bijuši gadi, kad vasarā ir bijušas vien pāris saulainas dienas, visu laiku mitrums un vējš. Pēdējos gados gan ir pretēja tendence – parādījies netipisks karstums un sausums.

Manuprāt, viena no galvenajām lietām, kas ir nepieciešama, ceļojot ārpus mūsu valsts robežām, ir ceļojuma apdrošināšana. Līdz šim iegādājos ceļojuma apdrošināšanas polises, izmantojot privātās apdrošināšanas kompānijas. Piedāvājums ir plašs un daudzveidīgs, cenas līdzīgas.

Taču, ja cilvēkam nav svarīgas īpašas apdrošināšanas pozīcijas, piemēram, bagāžas apdrošināšana, iesaku izmantot EVAK karti.

Tātad, īsumā par EVAK karti. EVAK (Eiropas veselības apdrošināšanas karte) ir plastikāta karte (līdzīga kā autovadītāja apliecība), kas apliecina, ka persona ir Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts (Islandes, Norvēģijas, Lihtenšteinas) vai Šveices Konfederācijas iedzīvotājs un savā valstī ir sociāli apdrošināts. Īslaicīgi (līdz 3 mēnešiem) uzturoties citā Dalībvalstī, EVAK apliecina tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kāda tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Šādu palīdzību sniegs ārstniecības iestādes un ārsti, kuri attiecīgajā valstī nodrošina valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus.

EVAK ir nepieciešama, ja iedzīvotājs īslaicīgi uzturas kādā no dalībvalstīm:

1) atpūtas vai tūrisma braucienā;

2) komandējumā vai biznesa darījuma braucienā;

3) meklē darbu (atrodot darbu, veselības aprūpi nodrošina valsts, kurā persona strādā);

4) studē vai devies mācību praksē (uz visu studiju/prakses laiku).

EVAK neapmaksā pacienta iemaksas un repatriācijas (transportēšanas) izdevumus pacienta smagas saslimšanas vai nāves gadījumā.

Privātās apdrošināšanas polises gadījumā visas iemaksas ir jāsedz pašam cilvēkam, kuram ir nepieciešama nepieciešamā vai neatliekamā palīdzība, un tad jāiesniedz apdrošinātājam attiecīgā dokumentācija. Apdrošinātājs izskata iesniegumu un pieņem lēmumu par kompensāciju.

Šobrīd arī privātās apdrošināšanas kompānijas prasa EVAK karti papildus polises iegādei.

Galvenais, ka EVAK tiek izsniegta bez maksas un ir derīga 3 gadus. To var saņemt klātienē Nacionālajā veselības dienestā, pa pastu, aizpildot iesniegumu portālos www.eveseliba.gov.lv vai www.latvija.lv, nosūtot arī pieteikumu veidlapu pa pastu, nosūtot ar e-parakstu parakstītu pieteikuma veidlapu. Vairāk informācijas var atrast vietnē: http://www.vmnvd.gov.lv/lv/nvd-pakalpojumi/456-evak-karte

Lai mums visiem forši ceļojumi un mazi kreņķi, Gucci123

 

 

gucci123 gucci123 11. Jun 2019, 16:22

P.S. Bilde no interneta dzīlēm.