Kādus pulciņus izvēlēties bērnam un kā visu pagūt?

Kādus pulciņus izvēlēties bērnam un kā visu pagūt?

03. Nov 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā gribas, lai bērns augtu veiksmīgs un būtu daudzpusīgi attīstīts: zīmētu, dejotu, nodarbotos ar sportu, mācītos svešvalodas, dziedātu un spēlētu kādu mūzikas instrumentu.. Un tomēr - vecākiem, kas pārāk aizrāvušies, vajadzētu kontrolēt savas vērlmes, lai viņu bērniem būtu arī kāds atpūtas brīdis. Kā izdarīt pareizo izvēli un visu pagūt?

Vai vajag pulciņus?

Pirmkārt, tiksim skaidrībā, kāpēc vispār bērnam jādodas uz papildus nodarbībām. Vispirms, tā ir ne tikai bērna brīvā laika organizācija un lielisks papildinājums skolas mācību vielas apguvei, bet tas viss ļauj paplašināt arī bērna redzesloku. Tas palīdz viņam noteikt savas intereses un izmantot tās dzīvē. Kas zina, iespējams tālāk tieši šīs nodarbības kļūs par bērna dzīves aicinājumu, ko viņš savā dzīvē nākotnē vēlas no sirds piepildīt.

Bez tam, komunikācija jaunā kolektīvā, atšķirībā no skolas vai bērnu dārza kolektīva, ir ļoti pat noderīga. Bērns ne tikai socializējas jaunā kolektīvā, bet mācās atrast kopēju valodu arī ar dažādu vecumu bērniem neformālā, radošā atmosfērā.

Kā izvēlēties īsto

Protams, jāņem vērā ir bērna viedoklis un intereses. Dažreiz var šķist, ka dēlam vai meitai nav nekādu spēju, piemēram, nav māksliniecisko dotību, lai zīmētu, tātad - kāpēc veltīgi tam visam tērēt laiku un naudu? Bet, ja tavs bērns uzstāj un vēlas nodarboties ar tāda veida mākslu, ir vērts ieklausīties viņa vēlmē. Galu galā, tieši pulciņos var atklāt bērna talantus, par kuriem vecāki var dažkārt pat nenojaust. Ja bērns kategoriski ir pret kādu pulciņu, nevajag uzstāt, jācenšas kopīgi izlemt par to, kas viņam vēl varētu interesēt.

Otrkārt, orientējies uz bērna raksturu un psiholoģiskajām īpatnībām. Ieskaties un apdomājies, vai bērns spēj ilgstoši noturēt uzmanību, vai tieši otrādi - ir kustīgs, mīl vientulību vai vairāk iejūtas kolektīvās izdarībās. Ja bērns jūtas ērti nodarbībās, viņš var sasniegt arī labus rezultātus. Ar pulciņu palīdzību var maigā formā koriģēt bērna ieradumus un psiholoģiskās barjeras: teātra pulciņā kautrīgs bērns iemācīsies justies pārliecinošāk, sprota nodarbībās lēnāki bērni mācās ātri reaģēt un tamlīdzīgi.

Treškārt, jāpainteresējas, uz kādiem pulciņiem un papildus nodarbībām iet jūsu bērna draugi un vai jūsu paziņu, draugu bērni arī apmeklē kādus pulciņus. Jums un bērnam būs ērtāk un jautrāk darboties kompānijā, kurā, iespējams, kāds ir jau pazīstams. Nemaz nerunājot par to, ka tas palīdzēs bērnam labāk sagatavoties nodarbībai un nenokavēt to. Protams, nav vērts iet  uz pulciņiem, kurus apmeklē bērna NEdraugs jeb bērns, kura sabiedrībā tavs bērns nejūtas labi. Nekas labs no tā nevarētu sanākt!

Nav mazsvarīgs arī faktors, cik tālu no skolas vai mājām atrodas pulciņa nodarbības. Tāls ceļš var nogurdināt un sabojāt omu, bet papildus nodarbībām gan jums, gan jūsu bērnam jābūt ērtām, lai jūs varētu mājās vienoties par to, kurš no jums - abiem vecākiem bērnu aizvedīs uz nodarbību un sagaidīs atpakaļ no tās.

Apspriedīsim arī finanses! Izvēlieties pulciņus, kurus varat atļauties, lai tie neprasītu no jums pārlieku lielus upurus Nodarbībām bērnam būtu jāpatīk, tai nav jābūt pienākuma sajūtai pret vecākiem, kas viņu dzen uz nodarbībām.

Izvēloties pulciņu, noteikti aizejiet uz vienu no pirmajām nodarbībām, lai saprastu, kas tur notiek. Parunājieties ar pasniedzēju, iepazīstieties ar citiem vecākiem, painteresējieties par bērnu iespaidiem. Svarīgi ir arī jums saprast - vai patīk atmosfēra, vai te ir viss, kas nodarbībai nepieciešams. Pēc nodarbības nesteidzieties mājās, izprašņājiet savu bērnu, jums jāzin arī, vai viņam viss paticis, vai viņš tiešām grib nākt arī turpmāk uz šādām nodarbībām.

Kā visu pagūt

Lai dzīve nepārvērstos par sacensībām ar šķēršļiem un dzīšanos pakaļ laikam, pacentieties izmērīt savas vēlēšanās un apstājieties pie diviem, maksimums - trijiem pulciņiem. Nodarbībām būtu jāsagādā prieku un baudu gan jums, gan jūsu bērnam.

Pievērsiet uzmanību arī nodarbību ilgumam, viss ir jāplāno, ņemot vērā jūsu bērna individuālās īpašības. Ja redzat, ka vakaros pēc dārziņa vai skolas bērns ļoti noguris, pulciņus vajadzētu apmeklēt brīvdienās vai arī pirmajā dienas pusē. Ja pēc skolas bērnam interesē tikai dators vai TV, jāaizdomājas par to, kā dažādot viņa dzīvi pēc skolas, priekšroku dodot sportiskākām aktivitātēm.

Nu un lai bērnam būtu stimuls pašam gatavoties, organizēt, mēģiniet iesaistīt viņu dienas plāna izstrādē. Var novietot kārtības rulli bērnistabā, kur vienā ailītē ir soda punkti, otrā - motivācija. Arī tā papildus nodarbību apmeklēšanu, tāpat kā mācīšanos skolā var pārvērst jautrā rotaļā!

Māmiņu Klubs

lauvinja lauvinja 18. Oct 2017, 08:18

Papildus sporta nodarbības vajadzētu it visiem bērniem, ja vien nedejo profesionāli, jo skelets ir dots vien tikai viens uz visu mūžu 😀 Jāatzīst, ka šobrīd tieši sporta nodarbību piemeklēšana man sagādā nelielas galvassāpes, jo bērns nav radīts komandu sportam.
Ar peldēšanu mums iet kā pakalniem veselības problēmu dēļ. Bet nekas, nu jau esmu noskatījusi vēl dažas aktivitātes iemēģināšanai, varbūt, ka iepatīkas - kas meklē, tas atrod.😀

Un no sirds iesaku sadarboties ar klasesbiedru/draugu vecākiem izvadāšanā uz/no pulciņiem - tas ļoti atvieglo dzīvi vecākiem.