Kā palīdzēt bērnam mācīties ar prieku pēc vasaras

Kā palīdzēt bērnam mācīties ar prieku pēc vasaras

10. Sep 2015, 00:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc garajām vasaras brīvdienām mazajiem skolēniem ir grūti uzreiz iekļauties mācību vidē: viņu uzmanību novērš domas par jautru atpūtu un jauniem iespaidiem. Jā un arī siltajās septembra dienās gribas pēc iespējas vairāk laika pavadīt ārā kopā ar draugiem. Esam piemeklējuši vairākus veidus, kas varētu palīdzēt bērnam pieslēgties mācību procesam un padarīt to pēc iespējas produktīvāku.

Atrodi pieeju

Jāņem vērā bērna individuālās īpašības. Piemērs: kādā ģimenē ir trīs bērni. Katram ir savs darba stils, atšķirīgs mājas darbu izpildes grafils. Ir bērns, kas mācās no rīta pirms skolas. Ir bērns, kas mācās uzreiz pēc atnākšanas no skolas. Un trešais mājas darbus pilda virtuvē, kamēr mamma gatavo vakariņas. Ļaujot bērniem izvēlēties sev ērtāko darba izpildes laiku, piešķirsi viņiem sajūtu, ka viņi kontrolē savas lietas.

Motivēt vajag ar prieku, nevis ar sodu. PIemērs: kādā ģimenē ir trīs bērni. Ja visi mājas darbi izpildīti līdz 20:00, bērni bijuši jau dušā un ir gatavi miegam, tad viņi ir laimējuši laiku jautrībai - pusstundu multfilmu skatīšanai vai arī kādas spēles spēlēšanai kopā ar vecākiem. Attiecīgi, dažreiz pietiks pateikt, ka ir jau 19:30, lai bērni pasteigtos. Protams, sākumā neiztikt bez tādiem vakariem, kad kāds kaut ko nebūs paguvis. Bet pēc tam viņi mācās motivēt paši sevi.

Pievieno kustības! Mācīšanos var padarīt jautru. Ņemat spilvenus no dīvāna, un bērni var uz tiem apstrādāt katru vārdu dzejolī vai rindiņu reizrēķinā. Fiziskā aktivitāte bērniem palīdz pēc grūtās dienas skolā nolaist tvaiku. Un vispār - tāds process liek pat smieties!

Palīdzi bērnam ar organizāciju

Iekārto viņam portatīvu darba vietu. Iegādājies mazu galdiņu ar ritentiņiem. Palīdzi bērnam salikt uz tā visu mācībām nepieciešamo. Tādā veidā mazais skolnieks varēs mācīties tur, kur viņam ir ērti. Kad būs izmācījies, galdiņu varēs salikt un nolikt līdz nākamajai reizei.

Seko līdzi laikam. Laika uzņemšana var būt brīnišķīgs instruments motivācijai. Piemēram, var sadalīt mācīšanos pa 20 minūšu ilgiem periodiem, pēc kuriem seko 5 minūšu starplaiki. Bērns tajos var uzkost, izstaipīties.

Mājās visus pulksteņus der pagriezt par 5 minūtēm uz priekšu. Tas ļaus tev un tavam bērnam vienmēr iziet no mājas laikus un nekavēt nodarbības.

Papīrgrozs. Izmantotie papīri, vecās reklāmas lapiņas, piezīmju lapiņas ātri var skolēna darba vietu piesārņot. Ik dienas no tā visa var atbrīvoties!

Liec pie sienas piezīmju tāfeli. Magnētiskās tāfeles ar marķieriem ir labs veids, kā atgādināt par mājasdarbu izpildi. Uz tādas tāfeles var likt arī piezīmju lapiņas ar piemēriem, atgādinājumiem vai uzdevumiem, kas veicami. Vēl uz tās var uzrakstīt ar speciālu marķieri atgādinājumu par glītrakstīšanu. Tāpat to var izmantot kā špikerīti mājās, kad jāiemācās kaut kas no galvas.

Motivē bērnu lasīt! Nopērc mazu lasāmo grāmatiņu, kādu viņš vēlētos.

Kārtojiet somu kopā. Lai diena noritētu gludi, un jūsu nervi netiktu skarti, somu var kārtot kopā, tajā ieliekot visu nepieciešamo mācību stundām. Tāpat der iekārtot speciālās somas  - sporta tērpam, maiņas apaviem, papildmateriāliem, kas ņemami līdzi. Uz tām var uzšūt kādus apzīmējumus, burtus vai nosaukumus, lai bērns tās prastu atšķirt.

Padariet darba dienas interesantas

Bērnībā katrs no mums vienmēr ir gribējis ar kaut ko atšķirties no vienaudžiem. Mūsdienās ir jauki pievērst uzmanību bērna individualitātei. Piekritīsiet, ka uz skolu iet ir interesantāk, ja plecos ir skaista soma maiņas apaviem, nevis parasts veikala maisiņš. Var tādu nopirkt vai uzšūt. Jebukār gadījumā - bērniem patīk pārliecība, ka viņi ir vienīgie, kam ir tāda soma/penālis utt.

Nopērciet bērnam košas apavu šņores  būs gan stilīgi, gan pamanāmi. Tādus apavus ar košām šņorēm būs viegli pamanīt arī skolas gaiteņos.

Ir bērni, kam ir neērti ņemt līdzi uz skolu ēdienu no mājām. Ja arī tavs bērns tāds ir, nopērc viņam paša izvēlētu pusdienu kastīti, jo iepakojumam šajā gadījumā, ir liela nozīme. Pašlaik veikalos ir ļoti liela šādu kastīšu izvēle. Kādā no tādām bērns noteikti gribēs ielikt kaut ko iekšā, lai paņemtu līdzi ēdamo uz skolu.

Svarīgie sīkumi. Ar oriģinālu pildspalvu, zīmuļu, dzēšgumiju palīdzību mācību process ir padarāms par interesantu un aizraujošu. Košas, stilīgas kancelejas preces, pavisam noteikti, kļūs par neatņemamu bērna skolas dzīves sastāvdaļu. Tās ne tikai priecēs acis, bet tiks arī lietotas.

Māmiņu Klubs