Jautras aktivitātes, kas attīsta sīko motoriku

Jautras aktivitātes, kas attīsta sīko motoriku

09. Sep 2019, 11:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniem mūsdienās jāiemācās rakstīt arvien ātrāk – bērnudārzu beidzot, bērnam jau jāmāk rakstīt ar rakstītiem burtiem. Tomēr mēs bērnam varam palīdzēt iemācīties rakstīt arī viņiem ļoti jautrā veidā, attīstot viņu sīko motoriku, kas ir svarīga, lai bērns iemācītos rakstīt.

Mazie lego klucīši ir ideāls palīgs sīkās motorikas attīstīšanai, jo klucīši ir pavisam mazi, tie ir uzmanīgi jāsatver, stingri jāliek, jāstiprina kopā, lai sasniegtu savu izvēlēto mērķi – uzceltu augstu torni vai māju, vai veselu saimniecību.

Uzlīmīšu pieturvieta. Brīnišķīgi, ja bērnam ir kur izvērsties ar uzlīmītēm. To noņemšana no papīra un pielikšana citur arī ir liels pārbaudījums viņu mazajiem pirkstiņiem, savukārt, kamēr viņi ir aizrāvušies ar kārtējo uzlīmīšu līmēšanu, viņu pirkstiņi gatavojas rakstīt.

Rotaslietu gatavošana – meitenēm ļoti patīk gatavot rotaslietas un šī darbība gan reizē trenē sīko motoriku, gan skaitīšanu, tāpat bēršanu un vēršanu. Maziem bērniem, kuri vēl nevar sīkas bumbiņas ievērt atbilstošā diegā, var dot materiālus, kuros vērt, piemēram, krāsainās stieplītes. Ir bērni, kuriem ļoti patīk šūt, tagad ir pieejamas plastmasas adatas, ar ko bērns laimīgs var izšūt.

Darbošanās ar plastilīnu, sāls mīklu, kinētiskajām smiltīm, to mīcīšana veicina roku izturību. No plastilīna var ar formiņām izveidot dažādus zvēriņus vai pats var mēģināt uztaisīt un pielikt tam klāt actiņas, ūsiņas u.tml., tas viss trenē sīko motoriku. Ja kinētisko smilšu ir daudz, tajās var paslēpt pogas vai kādas mantiņas, ko bērnam jāatrod, tādējādi veicinot bērna rakšanas prasmes. Saulainās un siltās dienās šīs prasmes dabiski attīstās smilšu kastē un pludmalē.

Bērniem ļoti patīk griezt un ar atbilstošām šķērēm to vajag bērnam ļaut darīt – dārzā vai pļavā sagriezt puķes, ko ielikt vāzē, izgriezt apsveikuma kartiņas vai vienkārši strēmelītes – mazi bērni vienkārši būs laimīgi, ja viņam iedos papīru, ko sagriezt pēc saviem ieskatiem – sīkos gabaliņos, lielos gabaliņos u.tml. Lielākiem bērniem var dot uzdevumu, kas jāsagriež un ko pēc tam var izveidot, piemēram, sagriezt strēmeles – var vienkrāsainas, var dažādās krāsās un tad salīmēt vidū kopā, izveidojot puķīti.

Krāsošana ar vates kociņiem arī ir labs treniņš sīkajai pirkstu motorikai – maziem bērniem var izmantot dažādus trafaretiņus – puķu, ar dzīvnieciņiem, ko viņš var izkrāsot pēc saviem ieskatiem.

Likt kastaņus vai zīles pudelēs vai ar lielām pincetēm likt bumbiņas pudelēs. Bērniem ļoti patīk kaut ko likt pudelēs, pakratīt, izbērt un atkal likt iekšā. Un kamēr viņi aizrautīgi rotaļājas, viņi arī attīstās, lai varētu iemācīties jaunas prasmes, viena no tām – rakstīšana.