Izpratne par burtiem un vārdiem – izglītojošas un reizē aizraujošas aktivitātes vasarai

Izpratne par burtiem un vārdiem – izglītojošas un reizē aizraujošas aktivitātes vasarai

27. Aug 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras brīvlaiks ir laiks, kad bērni vismazāk domā par skolu, savukārt vecākiem jāpielieto vislielākā izdoma, lai bērniem palīdzētu nostiprināt iegūtās zināšanas skolā vai palīdzētu mazajiem sagatavot pirmās zināšanas par burtiem un vārdiem. Tāpēc Māmiņu klubs apkopoja vairākas izglītojošas un reizē aizraujošas aktivitātes.

Ir dažādi veidi, kā mazos ar rotaļu palīdzību iepazīstināt ar burtiem – ne tikai puišiem, bet arī daudzām meitenēm patīk vizināt mašīnītes – tām var iztaisīt burtu ceļu, piemēram, h burta ceļš, c burta ceļš – bērns par to ar mašīnīti izbrauc un ar vecākiem izrunā, pa kādu ceļu mašīnīte brauca. Burtus var izveidot uz lielākiem vai mazākiem kartoniem, lai bērnam ar mašīnīti ērti braukāties. Savukārt mākslinieciskākām meitenēm vecāki var ar baltu krītiņu uz papīra uzrakstīt dažādus burtus un ļaut bērnam ar ūdenskrāsām krāsot – atklājot un noskaidrojot, kādi burti paslēpušies.

20160601125059-50963.jpg

Tāpat bērniem ļoti patīk likt viskaut ko pie ledusskapja, tai skaitā arī burtiņus ar magnētiem – ja darīsiet to kopā ar bērnu, palīdzēsiet viņam raitāk apgūt burtus kā arī varat veidot dažādus vārdus. Tikai tad parasti nepieciešami vismaz divi burtu komplekti, lai var likt arī tos vārdus, kuros kāds burts atkārtojas.

20160601124808-10812.jpg

Lai mācītos lielos un mazos burtus, var ar vienreizlietojamām krūzītēm apvilkt aplīšus uz lapas, kur saraksta lielos burtus, bet uz pašām krūzītēm uzlīmēt vai uzrakstīt mazos burtus – bērns liek atbilstošu glāzīti uz atbilstoša burta. Līdzīgi var izmantot kēksa formiņas, kurās ieraksta lielos burtus un uz bumbiņām vai papīrīšiem saraksta mazos burtus, bērns sameklē, kur katra bumbiņa jāliek. Tāpat šādus lielos – mazos burtus var salīmēt uz lego klučiem un bērns mēģina salikt kopā atbilstošos. Ja vecāki atļauj darboties mācību procesā ar ēdamām lietām, tad bērnam var ļaut burtus vilkt cukurā vai graudiņos, bet, protams, ja negribas ēdamas lietas izmantot, tad der smiltis. Vēl var uzzīmēt olu čaumaliņas, kurās ir lielie burti un atsevišķi uztaisīt cālīšus, uz kuriem ir mazie burtiņi – atkal bērns ar interesi meklē atbilstošos. 

20160601124847-64702.jpg

Alfabēta muzejs. Aizraujošs veids, kā mācīties alfabētu un vārdus, kas sākas ar katru konkrēto burtu, ir izveidot alfabēta muzeju, proti, izveidot 33 kastītes, kurās ievieto katram burtam atbilstošu priekšmetu – tas palīdzēs bērnam nosaukt dažādas lietas un priekšmetus, kas tam atrodas apkārt un palīdzēs izdomāt, kurā kastītē katru no priekšmetiem varētu ielikt. 

20160601124905-20227.jpg

Vārdi vienskaitlī un daudzskaitlī – vienkāršs veids, kā bērnam iemācīt vārdus vienskaitlī un daudzskaitlī ir uzrakstīt uz lapiņas vārdu vienskaitlī, savukārt nolokot lapas labo stūri, uzrakstīt, kā beidzas vārds, ja tas ir daudzskaitlī – vienkārši un ļoti uzskatāmi, ļaujot bērnam saprotamā veidā saskatīt, kā vārds mainās vienskaitlī un daudzskaitlī.

20160601124927-81120.jpg

Lai arī jums interesanta mācīšanās!

Māmiņu Klubs