Fizikas gada noslēgumā ar Latvijas skolēniem tiksies pasaulslavens Eiropas Kodolpētniecības centra zinātnieks

Fizikas gada noslēgumā ar Latvijas skolēniem tiksies pasaulslavens Eiropas Kodolpētniecības centra zinātnieks

21. May 2019, 16:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Notikumiem bagātais Fizikas gads noslēgsies ar vērienīgu pasākumu, kurā skolēniem un viņu vecākiem būs vienreizēja iespēja satikt ievērojamo, starptautiski godalgoto britu zinātnieku, Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) fiziķi, profesoru Džonu Elisu (John Ellis), kurš piedalījies par «dievišķo daļiņu» dēvētā Higsa bozona atklāšanā. Pasākumā Latvijas Universitātes Dabas mājā gaidīts ikviens interesents, kurš vēlas vairāk uzzināt par eksakto zinātņu sniegtajām karjeras iespējām, vietu nākotnes pasaulē, kā arī satikt potenciālos darba devējus – labākos Latvijas augsto tehnoloģiju uzņēmumus un institūtus.

Fizikas gada noslēguma pasākums norisināsies 1.jūnijā no pulksten 13.00 līdz 19.00 LU Dabas mājā, Rīgā, Jelgavas ielā 1. Pulksten 13.00 to atklās Valsts izglītības satura centra (VISC) neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa un AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Izstādē «Patausti fiziku» Dabas mājas pirmā un otrā stāva teritorijā no pulksten 13.00 līdz 17.00 vairāk nekā desmit zinātniskie institūti un augsto tehnoloģiju uzņēmumi izrādīs savu veikumu. Pasākumā piedalīsies Jauno Fiziķu skola, Latvijas Universitātes Fizikas institūts, Latvijas Universitātes Magnētisku mīkstu materiālu laboratorija, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts, Rīgas Tehniskās Universitātes Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centrs, Latvijas Universitātes SPIE un Atomfizikas un spektroskopijas institūts, AS "Latvenergo" ar projektu FIZMIX, zinātkāres centrs ZINOO, Laboratorium.lv, Baltic3D.eu, Light Guide Optics International, Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, Gamechanger Audio, Aerodium un HackMotion.

Savukārt Dabas mājas lielajā auditorijā sākot no pulksten 17.00 notiks lekcijas par eksakto zinātņu lomu šodien un nākotnē. Kopā ar Latvijas zinātniekiem tajā piedalīsies īpašais viesis, CERN zinātnieks profesors Džons Eliss. Prominento zinātnieku lekcijas:

·       17:00-17:30 Dr. Leo Seļāvo «Profesionālie un personīgie izaicinājumi pasaulē zem «makroskopa»: Sadzīvošana ar bezvadu sensoru tehnoloģijām un Lietu Internetu (IoT)».

·       17:40-18:10 Prof. Mārcis Auziņš. «Priecāties par fiziku līdz 100 gadu vecumam: Izaicinājumi saprast kvantu pasaules likumības».

·       18.20-19.00 Prof. Džons Eliss «Kas mēs esam? No kurienes mēs nākam? Kurp mēs ejam?: Fundamentālie jautājumi, ko uzdod CERN elementārdaļiņu fiziķi.»

Fizikas gada noslēguma pasākumā viesosies arī 3. Eiropas Fizikas olimpiādes dalībnieki. No 31.maija līdz 4.jūnijam olimpiāde pulcēs labākos jaunos fiziķus no 35 pasaules valstīm. Dalībnieku vidū ir arī Latvijas jaunieši, kuri vairākus gadus guvuši augstus rezultātus fizikas olimpiādēs.

2018./2019.mācību gads bija pasludināts par Fizikas gadu, aktualizējot STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, matemātika) zināšanu jomu nozīmīgumu. Vispārējās izglītības iestādēs tika pievērsta papildu uzmanība fizikas mācību priekšmeta apguvei, un pašvaldībām bija pieejams papildu finansējums fizikas pulciņu nodrošināšanai skolās.