Cik naudas dot bērnam? Kabatas nauda: 6 noteikumi

Cik naudas dot bērnam? Kabatas nauda: 6 noteikumi

15. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi vecāki aizdomājas par to, kā gan iemācīt bērnam rīkoties ar naudu pareizi. Kabatas nauda 7 gadu vecumā - nav par agru? Vai jāpārbauda, kur naudiņa iztērēta? Parunāsim par to šodien!

Bērni un nauda: kad sākt bērnam naudu dot

Iepazīstināt bērnu ar naudu var droši jau 3-4 gadu vecumā rotaļu veidā: kopā skaitiet, mainiet, apskatiet monētas un papīrnaudu. Pievērsiet bērna uzmanību tam, kā un kur naudiņa būtu jāglabā. Bērnam var būt jau arī savs maciņš, kur glabāties var simboliska naudas summa. Vienkāršiem vārdiem ir jāpaskaidro, ka mamma un tētis saņem algu nevis tāpat vien, bet par labi izpildītiem darba pienākumiem.

Ap piecu gadu vecumu bērns jau saprot, ka rotaļlietas un saldumi nav tās lietas, ko iegūt savā īpašumā var bez jebkādiem ierobežojumiem. Šajā vecumā svarīgi bērnam iemācīt formulēt savas vēlmas. Viņam jāsaprot, ka naudas limits ir ierobežots. Jāsaprot arī, ja gribas kaut ko nopirkt, ir jāsakrāj tai lietiņai. Var iekārtot krājkasīti kopā ar bērnu un krāt kādai ļoti gribētai rotaļlietai.

Pirmsskolas vecuma bērns jāpieradina pie gājieniem uz veikalu. Kopā varat sastādīt pirkumu sarakstu, veikalā izvērtējiet arī preču cenas. Lai bērns pats samaksā par pirkumu un paņem atlikumu no pārdevēja.

Savukārt, 7-8 gadu vecumā bērns jau spēj rīkoties ar nelielu naudas summu. No šī veuma bērna dzīvē ienāk skola, un, protams, arī pirmā kabatas naudiņa. Svarīgi, lai uz šo brīdi bērns jau prastu naudu saskaitīt, zinātu, kā izskatās nauda, un spētu aprēķināt saņemamo atlikumu par kādas preces iegādi.

Kabatas nauda: 6 noteikumi vecākiem

Ar skolas sākšanos daudziem vecākiem rodas jautājums - vai skolēnam ir vajadzīga kabatas nauda. Viennozīmīga atbilde - jā, ir vajadzīga, bet pirms tam ir jāiegaumē dažas vienkāršas lietas:

  1. Pirms bērnam tiek dota kabatas nauda, jāizskaidro, kas tā ir par naudu, un kāpēc viņu dodat. Pastāstiet par nepieciešamām lietām, kurām būtu jātērē kabatas naudas pamatsumma (sabiedriskais transports, pusdienas) un arī par papildizdevumiem (kāds kārums, izklaide), kam var atstāt to, kas paliek pāri
  2. Kabatas naudai nevajadzētu būt pārāk lielai, lai nepievērstu citu bērnu uzmanību. Tās lielumam jābūt samērīgam ar bērna vajadzībām un ģimenes iespējām.
  3. Ļoti svarīgi ir dot bērnam naudu vienojoties: noteikta summa uz noteiktu laiku
  4. Kabatas naudas apmēram nevajadzētu būt atkarīgam no vecāku noskaņojuma; bērna atzīmēm; bērna uzvedības, bērna palīdzības un darbiem mājās. Nevajadzētu arī sodīt ar naudas atņemšanu.
  5. Pakāpeniski paplašiniet bērna patstāvību. Sākumā var dot katru dienu naudiņu, pēc tam - ik pēc divām dienām, un vēlāk jau uz nedēļu. Jo bērns būs lielāks, jo labāk izpratīs, ka summa ir kopums uz noteiktu laiku.
  6. Parādiet piemēru finansu plānošanā. Lai bērns paklausās, kā jūs sadalat savu darba algu dažādām ģimenes vajadzībām: komunālie pakalpojumi, pārtika, apģērbs, atpūta utt.

Ievērojot noteikumus, neaizmirstiet, ka bērnam jābūt tiesībām uz kļūdīšanos. Labāk viņš tagad pazaudē savu 1-2 eiro nevajadzīgiem niekiem un saprot, ka tā nekam neizdosies sakrāt, nekā tad, kad viņam būs pāri 30 un gribēsies visu nopelnīto tērēt nelietderīgām vajadzībām, neizprotot, kur gan paliek nauda.

Vai jūs saviem skolniekiem dodat kabatas naudu? Kādā apmērā?

Kā bērniem veicas ar kabatas naudas lietderīgiem tēriņiem?

Māmiņu Klubs